IVC > '1789. En un universo paralelo', de Hadi Kurich

08 de maig de 2018

'1789. En un universo paralelo', de Hadi Kurich

​​​​​​​L'Institut Valencià de Cultura ha presentat l'espectacle '1789. En un universo paralelo', escrit i dirigit per Hadi Kurich, director de la companyia Teatro de la Resistencia, que estarà al Teatre Rialto de l'11 al 27 de maig.

El director adjunt d'Arts Escèniques, Roberto García, ha presentat la companyia: "Teatro de la Resistencia, una companyia longeva de Castelló que enguany compleix 25 anys i ens sorprén amb una proposta distòpica seductora i plena de crítica política i social".

'1789. En un universo paralelo' parla de personatges poderosos que, cecs davant de la barbàrie que plana sobre ells i que ells mateixos promouen amb accions carregades d'ineptitud, són incapaços d'eixir de l'estret camp dels seus interessos particulars i erren així en tot allò que emprenen. Guiats per la seua neciesa vestida de capacitat dirigeixen a tots cap al precipici. Alguns d'ells estan motivats per ideologia, altres per patriotisme, per venjança o inclús per amor, però tots comparteixen la mateixa sort: una mort violenta.

Segons l'autor mateix, aquesta obra no és un intent de reescriure la història, sinó una eina que, mitjançant un fet històric, ajuda a dirigir la mirada de l'espectador cap a la societat contemporània a través d'un prisma diferent: "El teatre no és una màquina del temps la finalitat de la qual és traslladar l'espectador a una altra època, sinó un mecanisme que convida a reflexionar sobre la naturalesa humana en la més estricta actualitat".

En la versió dels fets que ofereix '1789. En un universo paralelo', el poble francés, amb els seus desitjos, patiments i necessitats, es manté en un segon pla. Una revolució sagnant i feroç no pot quallar sense la decisiva acció de personatges clau. Són els líders que guien, manipulen, adoctrinen o recorren a la violència si ho consideren necessari.

Les escenes de la funció ocorren no només davant, sinó també entre i fins i tot darrere de l'espectador i a diferents altures; el públic es veu travessat transversalment per l'experiència teatral. Aquests recursos escenogràfics units a altres recursos típics del teatre de carrer aplicats al teatre de text aporten frescor a l'espectacle.

Hadi Kurich

Hadi Kurich és llicenciat en Direcció Teatral per l'FDU de Belgrad (Iugoslàvia) en 1985. Va ser director escènic del Teatre Nacional de Sarajevo de 1988 a 1992. A causa de la guerra als Balcans s'exilia a Espanya, on funda a Vila-real (junt amb Ana Kurich i Mima Kurich) la companyia Teatro de la Resistencia en 1993, plataforma que segueix en actiu actualment. És promotor i director del Centre Dramàtic Vila-real (2012-2015). El seu bagatge artístic el formen desenes de papers interpretats i més de mig centenar de direccions teatrals entre Iugoslàvia, Espanya i Mèxic. És autor de dotze obres originals i una quinzena d'adaptacions teatrals.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 962 936 621
ivc@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info