IVC > Música > Agenda > Sigma Project

28 d'abril de 2018 · La Nau- Centre cultural- Universitat de València

ENSEMS 2018

Sigma Project

Horaris: Dissabte: 22:30 h

Sigma Project


Andrés Gomis 
Josetxo Silguero
Ángel Soria
Alberto Chaves


▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆


Magnus Lindberg (1958) | Ablauf (1983-88) [10´]
per a saxofon soprano-baríton i dos percussions

Francisco Guerrero (1951-1997) | Rhea (1988) [8´] 
per a ensemble de saxofons 

Salvatore Sciarrino (1947) La bocca, i piedi, il suono (1997) [40´]
per a quartet de saxofons solistes i cent saxofons en moviment

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
Summam indicabimus signe Σ. Amb aquesta afirmació, un dels més importants matemàtics de la història, Léonard Euler, va inaugurar el 1755 l'ús de la lletra sigma majúscula (divuitena de l'alfabet grec) com a símbol de suma. Des de llavors, Sigma representa el sumatori d'una sèrie finita o infinita d'elements.

SIGMA Project és més que un quartet de saxòfons, és la materialització d'un desig complet, un vehicle imprescindible per a la música instrumental del segle XXI. Si el quartet de corda va ser l'instrument per excel·lència de la música culta en segles passats, SIGMA Project, al segle XXI, reivindica aquest paper per al quartet de saxòfons.

En la seva ja dilatada trajectòria, SIGMA Project ha realitzat més de 150 concerts en auditoris de mig món: Estats Units, Argentina (Teatre Colón), Mèxic (Palau de Belles Arts), Xile, Alemanya, Escòcia, França, Itàlia, Polònia, Romania i en festivals com l'Internacional Cervantino de Guanajuato, Hannoversche Gessellschaf für Neue Musik, Sala Gare du Nord de Basel, ENSEMS de València, Quincena Musical de San Sebastián, Música(s) Contemporánea(s) del Teatro Central de Sevilla i Temporadas del CNDM, Museu Nacional Centro de Arte Reina Sofia i Operadhoy-Musicadhoy de Madrid, entre d'altres.

Els seus components es senten imaginatius exploradors, capaços d'estimular als compositors que s'acosten al seu so, generant noves gramàtiques en un veritable laboratori sonor, com els projectes desenvolupats amb els Premis Nacionals de Música: Alberto Posadas (cicle Poètica del Laberint), José María Sánchez-Verdú (cicle Khora), José Manuel López López i Jesús Torres o l'emocionant col·laboració amb Félix Ibarrondo en el seu concert Izarbil, per a quartet de saxòfons i orquestra simfònica. Aquesta dinàmica ha generat més de 40 estrenes de compositors tan reconeguts com Ramon Lazkano, Hèctor Parra, Sergio Blardony, José Luis Torà, Alberto Bernal (Espanya), Georgina Derberz, Javier Torres-Maldonado, Víctor Ibarra, Arturo Fuentes, Iván Naranjo (Mèxic ), Miguel Farías (Xile), Simone va moure (Itàlia), Mª Eugenia Luc (Argentina) o Yair Klartag (Israel) i primeres audicions a Espanya de Sofia Gubaidulina, Salvatore Sciarrino, Peter Eötvös, George Friedrich Haas o Hugues Dufourt.

La marcada modularitat de SIGMA PROJECT abasta des de l'homogeneïtat de la formació de quatre instruments iguals fins a la seua màxima diversitat instrumental, qualitat aquesta molt valorada en les actuals tendències compositives. Les estrenes mundials de Chaman per a quatre saxofons baixos i electrònica de Thierry Allà, LaLibela, concert per a quatre saxofons baixos i orquestra simfònica de Xavier Carbonell, o el cicle KHÔRA per a dos saxofons sopranos i dues saxofons baixos de José María Sánchez Verdú són exemple d'aquesta inquietud innovadora inherent al grup.

Dels seus concerts es surt convençut d'haver assistit a una veritable experiència per als sentits, on afloren sensacions mai abans percebudes, l'espai acústic, la litúrgia visual i aquest so que es revela autèntic. Així va poder experimentar-se en l'Auditorio Nacional de Música, durant l'estrena a Espanya de La Bocca, I piedi, il Suono de Salvatore Sciarrino, obra emblemàtica per a quatre saxofons solistes i cent saxòfons en moviment, o en la performance del frontó Jostaldi d'Hondarribia (Guipúscoa) amb Hormen Arteko Oihartzunak de Gorka Alda, original espectacle multimèdia que uneix les llançades sonores de la cistella punta amb la visualitat rítmica dels dantzaris i l'electrònica fosa amb l'acústica del frontó i els seus ecos.

Desenvolupen apassionadament el treball multidisciplinari amb altres arts: vídeo, dansa, literatura, teatre o pintura s'integren amb naturalitat en els seus concerts, rescatant també músiques del passat amb les que tenen una relació utòpica. L'estrena de l'òpera de cambra Songs of Innocence and Experience per a quatre saxofonistes i electrònica de José Vicente Fuentes Castilla, el Festival SIGMACIRCULO impulsat per SIGMA Project i celebrat al Cercle de Belles Arts de Madrid o el programa dedicat a les músiques de l'Ars Subtilior i Ars Nova són manifestacions que avalen aquesta trajectòria.

En el terreny discogràfic, SIGMA Project aporta el seu propi segell, Sigmarecords, editant el cd UTOPIES: New Music for Saxophone Quartet i el DVD "La Música per a Saxòfon de Félix Ibarrondo". Així mateix, grava per la Fundació BBVA (monogràfics José Manuel López López i Gerardo Gombau), Orpheus Classical (monogràfic Mª Eugenia Luc), Casa Velázquez-Académie de France a Madrid (monogràfic Víctor Ibarra) i per invitació de l'alemanya Ernst Von Siemens Musikstiftung , amb el segell Col Legno, el monogràfic Simone va moure.

En 2017, SIGMA Project presentarà l'estrena absoluta de sis noves obres dels compositors Alberto Posadas i Helga Arias (Espanya), Hilda Parets i Javier Torres-Maldonado (Mèxic), Simone va moure (Itàlia) i Rodrigo Lima (Brasil) en la seva gira de concerts pels auditoris de Santiago de Compostel·la, Madrid, Bilbao, Sant Sebastià, Badajoz i Sevilla, així com a Buenos Aires (Teatre Colón i Auditori CCK), Santiago de Xile (Auditori GAM) i Ciutat de Mèxic (El Col·legi Nacional).


SIGMA Project desenvolupa la seva activitat amb el suport de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música, l'Institut Etxepare del Govern Basc i l'alemanya Ernst Von Siemens Musikstiftung.

SIGMA PROJECT utilitza instruments SELMER, accessoris VANDOREN i compta amb l'assistència tècnica de PUNT REP.
 
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Música i cultura popular valenciana

Plaça Viriato s/n
46001 València

Tel. 961 206 500
musica@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info