IVC > Programación > Teatre Principal de València > Navidad Renacentista- Alrededor del Cant de la Sibil·la

20 de de desembre de 2020 · València · Teatre Principal de València

Navidad Renacentista- Alrededor del Cant de la Sibil·la

Horarios: Domingo: 19:30 h.

Precios: 8€ 10€ 15€

L'any litúrgic cristià gira entorn de dues celebracions de caràcter contrastat: el naixement de Crist, símbol de pau i alegria, i la seua passió, mort i resurrecció que es rememoren per Setmana Santa, en el rerefons de la qual s'endevina tot el dramatisme i incertesa de la vida. Dues dates que han estat motiu d'inspiració d'infinitat d'artistes: algunes de les millors pàgines de la història de la música canten el Nadal o ploren la passió i mort de Crist, però també d'altres de menor envergadura, encara que no de menor bellesa, com és el cas dels villancets nadalencs del Renaixement espanyol als quals la Capella de Ministrers dedica aquest concert.

L'obra més antiga del gènere de la qual es té notícia és el 'Ben vengades, pastores' que ja cantaven els xiquets del cor de la catedral de Toledo cap a mitjan segle XV en el transcurs de la Matines nadalenques. No obstant això, les dues primeres col·leccions importants de villancets per al Nadal les porten dos cançoners relacionats amb la cort de don Ferran d'Aragó: un d'ells va ser imprès tardanament a Venècia i l'altre és un manuscrit de la Biblioteca de Catalunya procedent de la col·legiata de Gandia. A València, el villancet va patir la seua primera metamorfosi de la mà de Mateo Flecha el Vell, el més cèlebre compositor d'ensalades, un gènere en principi nadalenc i vinculat, el mateix que el villancet, amb la litúrgia de la Nit de Nadal. El seu to festiu, però, va tindre sempre per contrapunt la més cèlebre de totes les composicions nadalenques fins que es va celebrar el Concili de Trento: el Cant de la Sibil·la, que anuncia la segona vinguda de Crist i amb ella el Judici Final.
Capella de Ministrers. Carles Magraner (direcció) Èlia Casanova (soprano)

Robert Cases (guitarra renaixentista i tiorba) Carles Magraner (viola d’arc) Lixsania Fernández (viola d’arc/violone) David Antich (flautes) Eduard Navarro (cornamuses/llaüt) Pau Ballester (percussions)

PROGRAMA


Zappay [lo campo] - Montecassino
Que bonito niño chiquito - Cancionero de la Colombina Dindirín - Cancionero de Palacio
La Girigonza: Así cuerpo de nos! - Mateo Flecha
Españoleta, Xàcaras y Tarantella - Tradicional Con qué la lavaré - Juan Vasquez
No la devemos dormir - Cancionero de Uppsala Yo me soy la morenica - Cancionero de Uppsala
Pavana / Gagliarda - Luys Milán
Pastores Dicite - Antífona
Bien vengades Pastores - El primer villancet de Nadal
Cant de la Sibil·la- Al jorn del judici
Versió de la Catedral de València alternada amb les polifonies de Alonso i Càrceres
Belfiore / Amoroso - Domencio da Piacenza Verbum caro - Cançoner d’Uppsala Soleta i verge estic - B. Cárceres Calata a la spagnuola - Joan Ambrosi Dalça Ela don don - Cançoner d’Uppsala
Saltarello / piva - Joan Ambrosi Dalça Falalalan - Cançoner d’Uppsala
Niño Dios d'amor herido - Francisco Guerrero Goigs a nostra senyora - Juan Bautista Comes

 
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 962 936 621
ivc@gva.es

Nota legal

Area personal

Contacto express





Acepto las condiciones y la
política de privacidad

Suscripción al newsletter






Acepto las condiciones y la
política de privacidad
Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más info