IVC > Audiovisuals > ‘El lladre de bicicletes’ (1948) en la Filmoteca d'Estiu

21 d'agost de 2023

IVC Filmoteca d’Estiu

‘El lladre de bicicletes’ (1948) en la Filmoteca d'Estiu

  • El clàssic del neorealisme es projecta en versió original amb subtítols en valencià amb motiu del 75 aniversari de la seua estrena
  • La Filmoteca d’Estiu, organitzada per l’IVC, se celebra del 4 d’agost al 2 de setembre als Jardins del Palau de la Música de València
 

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, projecta en la Filmoteca d’Estiu, el dimarts 22 d’agost, a les 22.30 hores, ‘El lladre de bicicletes’ (1948), dirigida per Vittorio de Sica i protagonitzada per Lamberto Maggiorani i el xiquet Enzo Staiola.

Amb una durada de 90 minuts, la pel·lícula es projecta en versió original amb subtítols en valencià amb motiu del 75 aniversari de la seua estrena. Aquest clàssic fundacional del neorealisme italià podrà tornar a veure’s el dijous 24 d’agost en el mateix horari.

De les onze pel·lícules que conformen la programació de la Filmoteca d’Estiu de 2023, quatre es projecten en versió original amb subtítols en valencià: ‘Alícia a les ciutats’, ‘Una dona de París’, ‘El lladre de bicicletes’ i ‘El triangle de la tristesa’.

En ‘El lladre de bicicletes’, Vittorio De Sica va aconseguir un intens realisme a través d'una exquisida elecció del repartiment i d'un desig d'explicar "una història simple i humana", segons les seues paraules.

No obstant això, hi va haver set guionistes que van participar en l’elaboració d’una història basada en la novel·la homònima escrita per Luigi Bartolini el 1945. De l’equip de guionistes, Cesare Zavattini era l'únic acreditat.

A la Roma de la postguerra, Antonio, un obrer en atur, aconsegueix un senzill treball pegant cartells a condició que posseïsca una bicicleta. D'aquesta manera, aconsegueix comprar-se una, però en el seu primer dia de treball li la roben. És així com comença tota l'aventura d'Antonio juntament amb el seu fill Bruno per recuperar la seua bicicleta mentre la seua esposa Maria espera a casa juntament amb el seu altre fill.

Quan la pel·lícula va ser estrenada a Itàlia, va ser vista amb certa hostilitat ja que retratava als italians de manera molt negativa. El crític Guido Aristarco la va elogiar, però també es va queixar que "el sentimentalisme pot a vegades prendre el lloc de l'emoció artística".

Per la seua banda, Luigi Bartolini, l'autor de la novel·la de la que Sica va treure el seu títol, va ser molt crític amb la pel·lícula, sentint que l'esperit del seu llibre havia estat completament traït, ja que el seu protagonista era un intel·lectual de classe mitjana i el seu tema era la ruptura de l'ordre civil enfront del comunisme anàrquic.

En 1954, la revista britànica de cinema Sight and Sound va publicar la seua primera llista de les deu millors pel·lícules mai fetes. ‘El lladre de bicicletes’ estava en primer lloc en aquesta llista.
 

Patrimoni audiovisual valencià

Com en edicions anteriors, totes les sessions de la Filmoteca d’Estiu s’obrin amb la projecció d’una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques en passos estrets recuperades per la Filmoteca Valenciana i digitalitzades i conservades en el seu arxiu fílmic.

Enguany, totes les pel·lícules projectades van ser filmades en 9,5 mm. Aquest format, també anomenat Pathé Baby, fou molt popular entre els aficionats durant més de quatre dècades i en 2023 se celebra el centenari de la creació d’aquest.

Aquestes projeccions serveixen per a recordar la missió essencial de l’Arxiu de la Filmoteca Valenciana: la salvaguarda del patrimoni audiovisual valencià i de la memòria col·lectiva.
 

Horaris i venda d’entrades

Les projeccions de la Filmoteca d’Estiu se celebren de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s’inicia a les 22.30 hores i la taquilla s’obri a les 21.30 hores.

El preu de l’entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l’abonament de deu sessions. La programació per dies i la venda d’entrades anticipades en línia estan disponibles en el web de l’IVC.

La Filmoteca Valenciana manté l’oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d’agost amb la celebració de la Filmoteca d’Estiu i les projeccions a l’aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d’Estiu són els mateixos que se segueixen la resta de l’any a la Sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.

La celebració de la Filmoteca d’Estiu, que organitza cada any l’IVC, és possible també gràcies a l’Ajuntament de València, que cedeix els jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Audiovisuals i Cinematografia

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Tel. 962 93 66 21- 962 93 66 20
audiovisual@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter




Provincia*


Selecciona newsletters:

Idioma*


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info