IVC > Audiovisuals > Notícies > Cultura presenta "Al otro lado del viento", d'Orson Welles

21 de setembre de 2022

Cultura presenta "Al otro lado del viento", d'Orson Welles

IVC Filmoteca Welles

Cultura de la Generalitat presenta en la Filmoteca de València ‘Al otro lado del viento’, d’Orson Welles
  • La pel·lícula pòstuma de Welles es projecta el dijous 22 de setembre, a les 18 hores, en sessió única
  • Es projecta com a epíleg del cicle i seminari ‘Orson Welles i el mal’, celebrat en la Filmoteca de l’IVC entre abril i juny                                                                                  

València (21.09.22). Cultura de la Generalitat, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura, projecta en la Filmoteca de València el dijous 22 de setembre, a les 18 hores, en sessió única, ‘Al otro lado del viento’, últim llargmetratge d’Orson Welles, acabat en 2018 per un equip de professionals seguint les anotacions del cineasta nord-americà.
 
La projecció comptarà amb presentació i col·loqui a càrrec d’Antonio Lastra, doctor en Filosofia i president de La Torre del Virrey - Instituto de Estudios Culturales Avanzados, i José Antonio Hurtado, cap de Programació de la Filmoteca.
 
La pel·lícula es projecta com a epíleg al cicle ‘Orson Welles i el mal’, que es va celebrar del 27 d’abril al 10 de juny dins de la quarta edició del seminari ‘Filosofia i cinema’, organitzat per l’IVC, La Torre del Virrey - Instituto de Estudios Culturales Avanzados, l’Ajuntament de l’Eliana, el Cefire Humanístic i Social i la Universitat Catòlica de València.
 
‘Al otro lado del viento’ és un projecte que Welles va iniciar en els anys setanta, després de tornar a Hollywood del seu exili europeu. Només va arribar a muntar quaranta minuts, després que la muntadora inicial, Marie-Sophie Dubus, deixara l’equip i que sorgiren diversos problemes legals relacionats amb els canvis polítics a l’Iran, país que coproduïa el film, juntament amb França i els Estats Units.
 
Després de la mort del cineasta i de diversos intents de recuperar el projecte, va ser la plataforma Netflix la que va finançar la reconstrucció de la pel·lícula. Un equip liderat per Peter Bogdanovich, mort a principis de 2022, va ser l’encarregat de reconstruir el llargmetratge en 2018 basant-se en les notes de Welles.
 
El resultat final va desencadenar una interessant polèmica entorn de l’autoria del film, ja que es van introduir elements que no es corresponien amb l’estil del director de ‘Ciutadà Kane’. Malgrat tot, el talent de Welles està present en les imatges d’aquesta controvertida pel·lícula que, precisament, conta la història d’una altra pel·lícula impossible d’acabar.
 
Una ombriva reflexió sobre el cinema
 
En ‘Al otro lado del viento’, Welles va utilitzar un estil narratiu en què mostrava una pel·lícula dins d’una pel·lícula. L’acció se situa en l’últim dia en la vida de Jake Hannaford, un vell director en decadència de Hollywood, interpretat per John Huston, que ha iniciat el rodatge d’una pel·lícula experimental de baix pressupost, després d’anys d’exili a Europa. Mentre fa d’amfitrió en una festa organitzada per al visionament del seu últim projecte inacabat, Hannaford intenta atraure inversors per a finalitzar-lo.
 
En el repartiment figuren altres grans estreles del cinema clàssic com Susan Strasberg, Lilli Palmer, Edmond O’Brien, Mercedes McCambridge i Cameron Mitchell, juntament amb directors i actors del cinema independent dels seixanta i setanta com el mateix Peter Bodganovich, Claude Chabrol, Cameron Crowe, Gary Graver, Curtis Harrington, Dennis Hopper, Paul Mazursky o l’actriu francesa Stéphane Audran.
 
La pel·lícula va ser rodada en un estil de fals documental, caracteritzat per una edició de talls abruptes, l’ús de diversos formats d’imatge en la gravació i l’alternança en l’ocupació del color i el blanc i negre.
 
La pel·lícula inconclusa de Welles pretenia ser una sàtira i una desencantada reflexió tant de l’ocàs del Hollywood clàssic com del nou Hollywood que es va formar en la dècada dels anys setanta. També era una venjança contra tots aquells productors, executius de grans estudis, periodistes i crítics de cine que van entorpir la seua carrera cinematogràfica o es van ficar en la seua vida personal.
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Audiovisuals i Cinematografia

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Tel. 962 93 66 21- 962 93 66 20
audiovisual@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info