IVC > Audiovisuals > Notícies > La Fimoteca comença el cicle 'La infància en el cinema'

07 de febrer de 2023

Filmoteca València

La Fimoteca comença el cicle 'La infància en el cinema'

Comença en la Filmoteca de València el cicle ‘La infància en el cinema’ amb ‘Locuatrocientogolpes’

  • El 8 de febrer, a les 20 hores, es presenta el llibre ‘Lo que nunca volverá: la infancia en el cine’ abans de la projecció del clàssic de Truffaut

  • El cicle està conformat per huit pel·lícules que podran veure’s fins al 26 de febrer

 

València (07.02.23). Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, inicia en la Filmoteca de València el cicle ‘La infància en el cinema’ amb la projecció, el dimecres 8 de febrer a les 20 hores, de ‘Los cuatrocientos golpes’ (1959), de François Truffaut. Abans de la projecció, els historiadors cinematogràfics i editors Santiago Alonso i Isabel Sánchez presentaran el llibre d’autoria col·lectiva‘Lo que nunca volverá: la infancia en el cine’, en el qual figuren les huit pel·lícules que conformen el cicle.

Protagonitzada per Jean-Pierre Léaud, Albert Rémy i Claire Maurier, l’òpera prima de Truffaut és una de les obres essencials de la ‘nouvelle vague’ i un clàssic del cinema europeu. Escrita per Truffaut i Marcel Moussy, conta la història d’Antoine Doinel, un adolescent incomprés a París que lluita amb els seus pares i mestres a causa del seu comportament rebel.

Rodada a París i Honfleur, ‘Los cuatrocientos golpes’ és la primera d’una sèrie de cinc pel·lícules en què Léaud interpreta el personatge inspirat en la mateixa biografia de Truffaut. La pel·lícula podrà tornar a veure’s el dijous 9 de febrer, a les 18 hores.

Programació del cicle

El divendres 10 de febrer, a les 20 hores, i el diumenge 12 de febrer, a les 18 hores, la Filmoteca projecta ‘La noche del cazador’ (1955), de Charles Laughton. Protagonitzada per Robert Mitchum, Shelley Winters i Lillian Gish, l’única pel·lícula dirigida per l’actor Charles Laughton és una obra mestra absoluta. Un conte pervers, amb el seu malvat i la seua fada protectora, que desperta en l’espectador adult les pitjors pors de la infància. Després de cometre un atracament, Ben Harper confia el botí als seus dos fills menuts abans de ser detingut. Esperant la seua execució, comparteix cel·la amb un sinistre predicador, l’únic objectiu del qual quanisca de la presó és localitzar la família Harper per a apoderar-se dels diners.

El dimarts 14 de febrer, a les 18 hores, i el diumenge 19 de febrer, a les 20 hores, la Filmoteca projecta ‘Estiu 1993’ (2017), l’òpera prima de la cineasta catalana Carla Simón. La directora d’‘Alcarràs’ (2022) va guanyar el Goya a la millor direcció novella amb una de les millors pel·lícules de 2017. Es tracta d’una obra honesta, commovedora i molt viva en què destaca l’extraordinària interpretació de la xiqueta Laia Artigas. Inspirada en la infància de la cineasta mateixa, la pel·lícula té com a protagonista Frida, una xiqueta de sis anys que, després de quedar òrfena, se’n va a viure amb els seus oncles en ple camp, lluny del seu món habitual. Mentre transcorre l’estiu, haurà de passar el duel i adaptar-se a la seua nova vida.

El dijous 16 de febrer, a les 20.15 hores, i el dissabte 18 de febrer, a les 18 hores, la Filmoteca projecta la pel·lícula d’animació suïssa ‘La vida de Calabacín’ (2016), de Claude Barras, un relat emotiu sobre la vida sense amor d’uns xiquets abandonats pels seus pares. Després de la sobtada mort de la seua mare, Calabacín se’n va a viure en una llar d’acolliment amb altres orfes de la seua edat. Encara que al principi li costa adaptar-s’hi, amb l’ajuda dels seus nous amics, Calabacín aprendrà a estimar i a confiar en els altres.

La projecció del dissabte 18 de febrer, a les 18 hores, comptarà amb la presentació de la pel·lícula per part de David Pérez-Pamies, professor de la Universitat de Girona i coautor del llibre ‘Lo que nunca volverá: la infancia en el cine’.

El dimarts 21 de febrer, a les 20.30 hores, i el divendres 24 de febrer, a les 18 hores, la Filmoteca projecta ‘Zazie en el metro’ (1959), dirigida per Louis Malle. Adaptació de la novel·la homònima de Raymond Queneau, la pel·lícula és una comèdia satírica de ritme frenètic sobre la societat francesa, realitzada en plena efervescència de la ‘nouvelle vague’. Zazie és una xiqueta entremaliada de dotze anys que arriba a París per a passar un temps amb l’oncle Gabriel. Ell li fa visitar la ciutat, encara que ella només té una cosa en ment: agafar el metro, però està en vaga. És en el taxi de Charles, un amic del seu oncle, on Zazie inicia els seus tres dies d’endiablada vida parisenca.

El dimecres 22 de febrer, les 20.15 hores, i el dijous 23 de febrer, a les 18 hores, la Filmoteca projecta ‘Los olvidados’ (1950), una de les obres més rellevants de l’etapa mexicana de Luis Buñuel i amb la qual el cineasta aragonés va obtindre el premi al millor director en el Festival de Cannes. La pel·lícula conta una història tràgica i realista sobre la vida d’uns xiquets en un barri marginal de la ciutat de Mèxic.

El dijous 23 de febrer, a les 20 hores, i el diumenge 26 de febrer, a les 18 hores, la Filmoteca projecta ‘Viento en las velas’ (1965), d’Alexander Mackendrick. Protagonitzada per Anthony Quinn i James Coburn, és una pel·lícula d’aventures marítimes. En el segle XIX, un vaixell que navega cap a Anglaterra és abordat per uns pirates. Un grup de cinc xiquets s’amaga en la bodega i la seua presència canvia radicalment la vida a bord del vaixell corsari.

El dissabte 25 de febrer, a les 18 hores, i el diumenge 26 de febrer, a les 20 hores, la Filmoteca culmina el cicle amb la projecció del gran clàssic de ciència-ficció dels huitanta ‘E.T., el extraterrestre’ (1982), de Steven Spielberg. Un xicotet ésser d’un altre planeta es queda abandonat a la Terra quan la seua nau, quan emprénla tornada, s’oblida d’ell. Està completament sol i té por, però es fa amic d’un xiquet que l’amaga a la seua casa.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Audiovisuals i Cinematografia

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Tel. 962 93 66 21- 962 93 66 20
audiovisual@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info