IVC > Audiovisuals > Notícies > Projeccions d'homenatge a Juan Antonio Bardem i Mario Camus

03 d'octubre de 2022

Dia del Cinema Espanyol

Projeccions d'homenatge a Juan Antonio Bardem i Mario Camus

IVC Programació Filmoteca

L’IVC celebra a la Filmoteca de València el Dia del Cinema Espanyol amb projeccions d’homenatge a Juan Antonio Bardem i Mario Camus
  • La Filmoteca celebra per segona vegada el Dia del Cinema Espanyol amb set projeccions entre el 4 i el 16 d’octubre 
  • Les dues sessions del 6 d’octubre són gratuïtes i estaran dedicades al cineasta càntabre Mario Camus 
 
València (03.10.22). Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, celebra a la Filmoteca de València el Dia del Cinema Espanyol per segon any consecutiu.
 
L’any passat, el Ministeri de Cultura  va acordar declarar el 6 d’octubre Dia del Cinema Espanyol, com a homenatge a Luis García Berlanga en la celebració del seu centenari i per a reconéixer la història i la labor cultural de la indústria cinematogràfica nacional i dels seus professionals.
 
L’elecció de la data no va ser casual: el 6 d’octubre de 1951 Luis García Berlanga i Juan Antonio Bardem van finalitzar el rodatge de la seua òpera prima, ‘Esa pareja feliz’, que amb el temps es va convertir en símbol d’una de les més brillants generacions de cineastes i intèrprets espanyols.
 
En aquesta edició, la Filmoteca de València se suma a la celebració amb set projeccions que pretenen ser un homenatge a dues figures essencials del cinema espanyol: Juan Antonio Bardem (1922-2002) l’any del centenari del seu naixement, i el cineasta càntabre Mario Camus (1935-2021) que va morir el 18 de setembre de 2021.
 
El dijous 6 d’octubre, la Filmoteca ret homenatge a Mario Camus amb dues sessions gratuïtes, que seran presentades pel director valencià Sigfrid Monleón.  
 
Centenari de Bardem
 
El dimarts 4 d’octubre, a les 20 hores, i el divendres 7 d’octubre, a les 18 hores, la Filmoteca projecta ‘Calle Mayor’ (1956), escrita i dirigida per Juan Antonio Bardem. La pel·lícula està inspirada en la peça teatral ‘La señorita de Trevélez’, de Carlos Arniches, però reconvertida en un aspre drama i sense els elements còmics de l’obra original del comediògraf alacantí. 
 
En l’asfixiant món d’una capital castellana dels anys cinquanta, un grup d’amics ociosos decideix fer una aposta: un d’ells haurà de seduir Isabel, una dona fadrina que, als seus 35 anys, viu frustrada perquè no s’ha casat encara.
 
Protagonitzada per l’actriu nord-americana Betsy Blair, José Suárez i els actors francesos Yves Masard, René Blancard i Dora Doll, ‘Calle Mayor’ ha sigut considerada com la millor pel·lícula de la filmografia de Bardem. Va obtindre el Premi de la Crítica del Festival Internacional de Cine de Venècia, a pesar de la inicial oposició del règim franquista a què fora presentada en el festival venecià.
 
El dimecres 5 d’octubre, a les 18 hores, i el diumenge 16 d’octubre, a les 18 hores, la Filmoteca projecta ‘Muerte de un ciclista’ (1955), escrita i dirigida per Juan Antonio Bardem i protagonitzada per Alberto Closas i la italiana Lucía Bosé. Guanyadora del premi FIPRESCI en el Festival de Cannes, la pel·lícula va suposar la consagració internacional de Bardem com un dels cineastes emergent més prometedors del cine europeu dels anys cinquanta.
 
Coproduïda amb Itàlia, ‘Muerte de un ciclista’ és una pel·lícula compromesa i combativa, que arremet contra la burgesia de l’època i ofereix un desolador retrat de l’Espanya franquista: un professor d’universitat i la seua amant, una dona casada de la burgesia, atropellen accidentalment un ciclista. Temorosos del fet que es descobrisca l’adulteri, decideixen ocultar el tràgic accident.   
   
Homenatge a Mario Camus
 
La Filmoteca projecta, el dijous 6 d’octubre, a les 18 hores, ‘Los días del pasado’ (1977), dirigida per Mario Camus i protagonitzada per Marisol, Antonio Gades, Gustavo Bergés, Antonio Iranzo, Fernando Sánchez Polack i Manuel Alexandre. Presentada pel cineasta valencià Sigfrid Monleón, la sessió és gratuïta, amb el pas previ per taquilla per a recollir l’entrada. La pel·lícula es podrà tornar a veure el divendres 7 d’octubre, a les 20 hores, ja dins de la programació regular de la Filmoteca. 
 
‘Los días del pasado’ es desenvolupa en 1945, sis anys després d’haver finalitzat la Guerra Civil. Juana (Marisol) és una mestra a qui concedeixen una plaça de treball al poble de Terán de Cabuérniga (Cantàbria), molt lluny de la seua terra, que és Andalusia. Juana anirà a Cantàbria amb l’esperança de trobar el seu nóvio, Antonio (Antonio Gades), que està amagat a les muntanyes amb els maquis.
 
El dijous 6 d’octubre, a les 20.15 hores, la Filmoteca projecta en sessió única i també gratuïta el documental ‘Mario Camus, según el cine’ (2022), escrita i dirigida per Sigfrid Monleón, que presentarà la seua pel·lícula i després mantindrà un col·loqui amb el públic.
 
Produïda per Ariane Films i Trueba & Trueba Producciones, l’última pel·lícula de Monleón es va presentar fora de concurs dins de la secció oficial de llargmetratges documentals de la passada edició del Festival de Màlaga.
 
El documental és un recorregut per la filmografia de Mario Camus en la qual s’intercalen les reflexions del cineasta càntabre sobre el seu ofici i sobre qüestions de posada en escena a partir de fragments d’algunes de les seues pel·lícules. Monleón també manté una conversació extensa sobre cinema amb Camus en el seu últim any de vida.
 
Sobre la seua relació amb Camus, Monleón recorda: “He tingut el privilegi de conéixer-lo en l’últim any de la seua vida. L’he visitat sovint al seu apartament de Santander. Li vaig demanar que m’acompanyara en un últim projecte, que es posara davant d’una càmera, sabent que era poc favorable a fer-ho, i m’ajudara a contar-lo a través de les seues pel·lícules. Va acceptar, generosament. I he sentit que l’ajudava, en l’últim trànsit, a reconciliar-se amb una professió a la qual sempre va tractar de donar el millor de si mateix”.
 
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Audiovisuals i Cinematografia

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Tel. 962 93 66 21- 962 93 66 20
audiovisual@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info