IVC > Audiovisuals > ULTRAJE

ULTRAJE
(OUTRAGE)

Ida Lupino

EUA · 1950 · 75'

Sinopsi

Una jove oficinista a punt de casar-se amb el seu nóvio és violada una nit per un home que ha intentat lligar amb ella sense èxit. Encara que el seu entorn li dóna suport, la seua angoixa va en augment quan comença a sentir-se assenyalada per la comunitat.

“Lupino planteja sempre la història d'un trànsit, fidel a un esquema que es manté amb lleugeres variacions al llarg de la seua obra: la irrupció d'un fet traumàtic desemboca en la temptativa d'emprendre una vida nova, després d'un ardu procés de reconstrucció física i psicològica per part de la protagonista. I és aplicat de manera precisa en Outrage (1950), potser el més incòmode, el més pertorbador dels seus treballs. Ara, el motiu de la caiguda ja no és la maternitat no desitjada (Not Wanted) ni la malaltia física (Never Fear), sinó l'agressió sexual. En una decisió típicament lupiniana, la violació que detona la història és resolta amb una elusiva cabriola formal (on convergeixen el seu gust per les distorsions visuals o sonores i el fora de camp), per a conduir després el relat cap a l'observació psicològica i social. El que li interessa sempre no és tant l'episodi com les seues conseqüències: les cortines veïnals que s'obrin i tanquen al voltant de la víctima, els clevills del sistema legal, la perseverança de l'estigma.”
CARLOS BOUZA, Píkara Magazine, 6/6/2018.
Direcció: Ida Lupino
Guió: Ida Lupino, Collier Young, Malvin Wald
Fotografia: Archie Stout
Música: Paul Sawtell
Muntatge: Harvey Manger
Productor: Collier Young, Ida Lupino
Intèrprets: Mala Powers, Tod Andrews, Robert Clarke, Raymond Bond, Lillian Hamilton, Rita Lupino
Producció: The Filmakers
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Audiovisuals i Cinematografia

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Tel. 963 539 300
audiovisual_ivc@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Subscripció al newsletter


Accepte les condicions i la
política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info