IVC > Arts escéniques > Combinar la dansa amb la tecnologia immersiva en Espai LaGranja

25 de setembre de 2023

Combinar la dansa amb la tecnologia immersiva en Espai LaGranja

El projecte Artcast4D impulsa les indústries culturals i creatives a Europa

Els dies 26 i 27 de setembre en Espai LaGranja de l'Institut Valencià de Cultura, es duran a terme unes trobades dedicades a la convergència entre la dansa i la innovació tecnològica. Unes jornades que formen part del projecte de la Unió Europea Artcast4D, en el qual participen 7 països.

Combinar art i tecnologia immersiva perquè la gent interactue amb la cultura i done curs a la creativitat? Això és el que està desenvolupant Artcast4D, un consorci europeu de socis d'investigació, tecnologia, cultura i mitjans de comunicació, que treballa amb artistes, organitzacions culturals, empreses creatives, museus, ciutats i autoritats locals per a desenvolupar noves experiències immersives en espais públics. 

"La innovació del projecte radica en la seua capacitat per a crear entorns immersius en espais oberts, amb tecnologia de projecció mínimament intrusiva i mitjançant el disseny d'aplicacions interactives col·lectives per a públics amplis i variats", explica Daniel Schutze, fundador de l'empresa d'instal·lacions interactives MDLite. 

“Aquest projecte europeu en el qual Espai LaGranja participa, ens ofereix l'oportunitat de generar llenguatges d'interconnexió del cos amb les noves tecnologies. Ens facilita acostar-nos a les eines per a poder democratitzar-les d'una manera sensible i creativa” apunta Guillermo Arazo, director del centre de creació. 

Artcast4D

Artcast4D reunirà agents creatius i socis industrials amb la societat civil per a posar en marxa 4 projectes pilot amb diferents temes i experiències denominats “Participació ciutadana”, “Art en espais públics”, “Innovació en les arts i experiències” i “Turisme de la saviesa”. 

Els projectes pilot inclouran tallers de formació i mòduls de formació oberts dissenyats per a desenvolupadors i artistes. També ajudaran a derivar directrius polítiques sobre com reforçar la competitivitat i la innovació a Europa.

"Els avanços en tecnologies immersives representen un important motor per a l'economia de l'experiència, ja que milloren l'amplitud, profunditat i intensitat de les representacions artístiques i les experiències dels visitants en espais públics i en institucions artístiques i culturals", afirma Xavier Maître, director de l'estudi d'investigació sobre els factors desencadenants de la immersió en espais oberts realitzat per la Université Paris-Saclay.

A més, el projecte mostrarà el potencial de les experiències immersives per a impulsar les indústries creatives culturals integrant des del principi tècniques d'avaluació i mesurament de l'impacte en línia desenvolupades pel soci d'investigació digital IFAAR.

Artcast4D va arrancar a Milà al setembre de 2022. El consorci durà a terme activitats de recerca i desenvolupament, pilots i demostracions de laboratori vivent, comunicació i difusió de conclusions i recomanacions al llarg de 36 mesos. 

Socis del consorci

El consorci està coordinat pel Politècnic de Milà i reuneix 10 socis de set països europeus, que fusionen la investigació, la tecnologia, la creativitat, els mitjans de comunicació i els antecedents culturals. Entre els socis pilot figuren el municipi de Issy-els-Moulineaux, França; el centre artístic de Londres Watermans, al Regne Unit; la consultora cultural CulturaLink, en col·laboració amb el soci regional associat Espai LaGranja del Institut Valencià de Cultura, i el centre d'investigació CERTH, amb el soci tecnològic EXUS AI Labs a Atenes, Grècia.
 
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Arts escèniques

Teatre Principal
Barques, 15 · 46002 València

Tel. 961 832 560
escena_ivc@gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express

Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info