IVC > Arts escéniques > Cultura de la Generalitat conclou les activitats de didàctica de cinema del curs escolar 2021-2022 amb 2.568 alumnes participants

20 de maig de 2022

Cultura de la Generalitat conclou les activitats de didàctica de cinema del curs escolar 2021-2022 amb 2.568 alumnes participants

  • 2.257 alumnes a València, 216 a Alacant i 195 a Castelló han participat en les sessions de didàctica cinematogràfica organitzades per l’IVC
  • Les sessions s’han celebrat durant tot el curs escolar als diversos espais de l’Institut Valencià de Cultura de les tres capitals valencianes 
 La Conselleria d’Educació Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, organitza una àmplia programació didàctica orientada als escolars de tots els nivells del Sistema Educatiu Valencià, des de cursos introductoris sobre la història del cinema per a Educació Infantil i Primària fins a seminaris, projeccions i tallers temàtics per a ESO, Batxillerat i Formació Professional.
 
El director general de l’IVC, Abel Guarinos, ha assenyalat que “amb aquesta programació didàctica es pretén acostar la història del cinema a les aules i donar a conéixer el llenguatge audiovisual als més joves. En aquest curs escolar 2021-2022, hem elaborat una programació especial emmarcada dins de les celebracions de l’Any Berlanga per tal de donar a conéixer la vida i l’obra del director valencià. També hem prestat una especial atenció a les projeccions de llargmetratges en valencià i de cineastes valencians”.
 
Abel Guarinos també ha indicat que “des de l’IVC hem fet un gran esforç per a la total recuperació de les activitats didàctiques presencials als nostres espais culturals, no només de cinema, sinó també de les sessions de didàctica de música, arts escèniques o arts plàstiques. En el cas del cinema, volem que els escolars valencians puguen tornar a gaudir de l’experiència cinematogràfica en pantalla gran després de dos anys de dificultats i d’incerteses per culpa de la pandèmia”.
 
La programació didàctica audiovisual es realitza als espais culturals de l’IVC a les tres capitals: la sala de Cambra de l’Auditori de Castelló, la sala Berlanga de La Filmoteca de València, la sala 7 de l’Edifici Rialto de València i el Teatre Arniches d’Alacant. També s’ha mantingut una línia de programació d’activitats didàctiques en línia, iniciada el 2020 per causa de la pandèmia.
 
Activitats didàctiques de cinema a València
 
La programació de didàctica cinematogràfica a València s’ha realitzat a la sala Berlanga de La Filmoteca de València i la sala 7 de l’Edifici Rialto de València, amb una participació de 40 centres de tots els nivells educatius i un total de 2.257 alumnes, repartits en 33 sessions.
 
Dins de les 25 activitats didàctiques d’aquest curs destaquen les relacionades amb la celebració del centenari de Luis García Berlanga. Destinada a l’alumnat de 4t d’ESO, Batxillerat i Formació Professional, la sessió didàctica ‘Any Berlanga’ ha donat a conéixer la vida i l’obra del cineasta valencià a través de les projeccions de dues pel·lícules fonamentals de la seua filmografia: ‘Bienvenido Mister Marshall’ (1953) i ‘Calabuch’ (1956). 
 
També el projecte de cooperació europea CinEd, que té com a objectiu difondre el cinema europeu d’autor, s’ha centrat en la figura de Berlanga amb la projecció del clàssic ‘El verdugo’ (1963). Dins de l’activitat ‘Experiència CinEd’, també s’ha projectat ‘Un hombre sin pasado’ d’Aki Kaurismäki.
 
En l’activitat didàctica ‘De la paraula a la imatge: L’obra cinematogràfica de Vicente Blasco Ibáñez’, dirigida a l’alumnat de Batxillerat i FP, s’han projectat les adaptacions al cinema d’algunes de les novel·les de l’escriptor valencià i s’ha estudiat la seua trajectòria política i literària, així com la seua relació amb la indústria cinematogràfica.
 
Destinada a l’alumnat de 4t d’ESO, Batxillerat i FP, l’activitat ‘Troba’t amb el cinema valencià!’ ha consistit en la projecció del llargmetratge ‘La banda’ (2019), dirigit per Roberto Bueso, i en un posterior col·loqui amb el director.  
  
Dins de les activitats ja realitzades en anys anteriors figuren ‘Estereotips en la pantalla’, dirigida a l’alumnat de 2n cicle d’ESO; ‘Què és una filmoteca?’, amb projeccions de pel·lícules restaurades per La Filmoteca de l’IVC; ‘Descobrint cinema’, amb la projecció de ‘Tiempos modernos’ (1936) de Charles Chaplin i ‘Persépolis’ (2007) de Marjane Satrapi, i ‘Youtubers sense fronteres’, amb la projecció de ‘Binti’ (2019) de Frederike Migom.
 
També cal destacar ‘Vols doblar una pel·lícula?’, una sessió conduïda per l’actor valencià de doblatge Francesc Fenollosa, i ‘Les imatges dels records. València en la memòria dels nostres majors’, amb la projecció de fragments de pel·lícules antigues sobre la ciutat de València, que pertanyen als fons de l’Arxiu fílmic de La Filmoteca, i amb la presència de col·laboradors que pertanyen a l’associació Amics de la Nau Gran de la Universitat de València.
 
Dins de les activitats dirigides als alumnes d’Infantil i Primària figuren ‘Coneixem al Grúfal’ i ‘Coneixem al... Malvado Zorro Feroz!!’, dos sessions amb projeccions de pel·lícules d’animació; també ‘Cinema infantil en valencià: El vent entre les canyes’, amb la projecció de diversos curtmetratges per al públic infantil doblats al valencià. També s’ha programat ‘Còmics del cinema mut’ i ‘Els mags del cinema’, dues sessions sobre els pioners del cinema amb l’acompanyament musical al piano del mestre Arcadi Valent. 
 
Tallers de cinema
 
Durant el curs escolar 2021-2022, la sala 7 de l’Edifici Rialto ha acollit quatre tallers de didàctica de cinema: ‘Mythos i cinema’, sobre l’evolució dels efectes especials i la presència en el cinema d’alguns mites clàssics; ‘Drets animats’, un taller impartit per Emilio Martí en el qual s’ha realitzat un curtmetratge d’animació sobre els drets humans, i ‘Històries que giren’, sobre els orígens del cinema.
 
En col·laboració amb la Direcció General de Canvi Climàtic, l’IVC va organitzar el taller didàctic ‘Planeta B’, dirigit per Emilio Martí, que proposava emprar l’animació cinematogràfica per a comprendre l’activisme ecologista. Destinat a l’alumnat d’ESO i tercer cicle de Primària, en aquest taller van participar durant tres dies cent alumnes repartits en tres grups de treball.  
 
Activitats en línia
 
Enguany, l’Institut Valencià de Cultura ha col·laborat amb Filmoteca Española en el projecte EducaFilmoteca, que permet a estudiants i docents de tot l’Estat espanyol gaudir des de les seues llars de les sessions educatives realitzades al Cine Doré de Madrid, seu de Filmoteca Española.
 
Dins de les activitats virtuals dirigides a l’alumnat d’ESO, també figuren les sessions d’‘AulaFilm on Line’, amb la projecció dels llargmetratges ‘Mustang’ (2015), de Deniz Gamze Ergüven, i ‘Las niñas’ (2020), que va comptar amb la participació en el debat de la seua directora, Pilar Palomero.
 
Activitats didàctiques de cinema a Castelló de la Plana
 
A l’Auditori de Castelló s’han celebrat quatre sessions didàctiques durant aquest curs amb un total de 195 estudiants participants.
 
El 10 i el 17 de desembre de 2021, 48 alumnes de l’IES Politècnic de Castelló de la Plana participaren en la sessió didàctica ‘Estereotips en la pantalla’.
 
El 14 de febrer de 2022, 89 alumnes de l’IES Vicent Sos Baynat de Castelló de la Plana assistiren a la projecció de ‘La banda’ de Roberto Bueso, dins de l’activitat ‘Cinema en valencià’. 
 
El 9 de març, 58 alumnes de l’IES Politècnic de Castelló de la Plana assistiren a la projecció del clàssic ‘El verdugo’ (1963), una activitat emmarcada dins de la celebració de l’Any Berlanga.
 
Activitats didàctiques de cinema al Teatre Arniches d’Alacant
 
Al Teatre Arniches d’Alacant s’han desenvolupat tres sessions didàctiques de cinema durant aquest curs, amb un total de 216 estudiants participants.
 
L’1 i el 2 de febrer de 2022, 78 alumnes del CEIP San Roque d’Alacant, el CEIP Florida d’Alacant i el CEIP Miguel Hernández de Sant Vicent del Raspeig van participar en l’activitat didàctica ‘Coneixem al Grúfal’.
 
El 9 de febrer de 2022, 138 alumnes de l’IES Figueras Pacheco i l’IES Cabo de la Huerta d’Alacant assistiren a la projecció del clàssic ‘El verdugo’ (1963), una activitat emmarcada dins de la celebració de l’Any Berlanga.
 
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Arts escèniques

Teatre Principal
Barques, 15 · 46002 València

Tel. 961 832 560
escena_ivc@gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info