- El prestigiós artista i coreògraf serbi presenta en el Teatre Romà una peça amb ballarins de diferents països africans
- Miguel Barreto i La Pequeña Victoria Cen ofereixen una peça intimista sobre les relacions en el Centre Cívic
Sagunt a Escena acull ‘Omma’, el pròxim 24 d'agost a les 22.30 hores, en el Teatre Romà com una de les propostes de dansa més destacades de la programació de la 40 edició del festival. Estrenada en 2021, l'obra s'ha vist en alguns destacats teatres europeus de ciutats com Lió, Charleroi o Luxemburg.
Per a ‘Omma’, Nadj ha comptat amb huit ballarins de sis països africans: Mali, el Senegal, Costa d'Ivori, Burkina Faso, Congo Brazzaville i la República Democràtica del Congo, que conformen un cos plural en el qual cadascun afirma el seu propi llenguatge, la seua identitat, la seua pròpia dansa.
Per a la directora del festival, Inma Expósito, ‘Omma’ ens aproxima a la cultura negra africana des de la dansa. “És un espectacle que remet a les arrels de l'ésser humà. La combinació del moviment ritual amb els sons compassats de les seues respiracions resulta molt evocadora. La peça ens recorda la mirada antropològica i etnogràfica del llibre de Bruce Chatwin ‘Els traços de la cançó’, un viatge sonor que deambula per un paisatge primigeni, que emula els poemes homèrics del que Grècia va ser”.
Creador de més de 40 obres escèniques, a més d'artista plàstic i fotògraf, Josef Nadj ha sigut reconegut a França com a cavaller de les arts i les lletres. Nascut a Sèrbia, de família hongaresa, Nadj es va instal·lar molt jove a París i va ser pioner de la dansa contemporània francesa en els huitanta. Radical i lliure, sempre ha relacionat la dansa amb altres arts com la música o les arts plàstiques. Amb Miquel Barceló va protagonitzar ‘Pas doble’ (2006), una ‘performance’ estrenada en el Festival d'Avinyó, també registrada en format documental, en la qual tots dos manipulaven un mur de fang, l'exposaven a noves formes i relacions, i aconseguien un espectacle sorprenent i únic, fruit de la voluntat de Nadj de ‘formar part’ d'una obra de Barceló.
Les aparences i les relacions
Miguel Barreto i La Pequeña Victoria Cen proposen, en ‘Disculpa si et presente com que no et conec’, un diàleg entre la dansa i el circ amb un accent intimista i evocador que es pot veure el dia 23 en el Centre Cívic a les 20 hores.
Creada a cavall entre València i Lleó, aquesta peça presenta dos éssers que juguen amb la simetria, la duplicitat i l'ambigüitat per a crear imatges sorprenents, diàlegs acrobàtics i escenes oníriques. Amb un cuidat espai sonor, xicotetes dosis d'humor i una interessant dramatúrgia, han aconseguit l'aplaudiment unànime del públic per on han passat.
Resident a València, el colombià Miguel Barreto s'ha format en tècniques circenses en escoles com Carampa i en Descalzinhia Dansa. Ho hem vist en produccions com ‘Àdeu’, del IVC, i més recentment en ‘Arrós’ al costat d'Anna Mateu.
La Pequeña Victoria Cen és una companyia de Lleó formada per artistes provinents de diferents experiències formatives i escèniques de tot el món (des de l'extinta EMCA de Alcorcón a Circ Ciutat a Bogotà, passant per, Cidade do Circ en Ribeirão Preto-el Brasil, Macerata-Itàlia i Bristol-el Regne Unit) i units per la passió pel circ i la dansa.
Sagunt a Escena és un festival organitzat per l'Institut Valencià de Cultura amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt i l'àrea de teatres de la Diputació de València. La 40a edició del festival se celebra del 3 al 27 d'agost de 2023 al Teatre Romà i altres espais de Sagunt. Les entrades dels espectacles del Teatre Romà es poden adquirir en la web del festival i també en la taquilla física de l'Ajuntament de Sagunt.
Sagunt a Escena compta amb el patrocini de ‘Sagunt és viu’, la Regidoria de Turisme de Sagunt, Turisme Comunitat Valenciana, Caixa Popular, l'Autoritat Portuària de València, Saggas i Fertiberia. A més, col·laboren Adetursa, NPS, València Plaza, Coca-Cola, Rodalia de Ren-fe, Adif i Botigues de l'Estació.