IVC > Arts escéniques > Pepe Viyuela lidera la comèdia ‘Las nubes’

18 d'agost de 2023

#40aniversariSAE

Pepe Viyuela lidera la comèdia ‘Las nubes’

  • El Teatre Romà acull demà, 19 d’agost, aquesta sàtira sobre la tirania dels fills
  • Off Romà proposa l’obra de circ contemporani DESproVISTO el dia 20 a l’auditori Triángulo Umbral
 

El Teatre Romà de Sagunt té una acústica excel·lent per a les riallades. Aquest pròxim 19 d’agost, els riures del públic ressonaran en el monumental recinte provocats per Las nubes, d’Aristòfanes, una sàtira sobre la tirania dels fills. Pepe Viyuela lidera l’elenc d’aquesta adaptació dirigida per Paco Mir, membre de Tricicle.

L’enfocament principal d’aquesta comèdia, estrenada l’any 423 abans de Crist, és una crítica als pedants, representats en l’obra per Sòcrates i Querefonte, dos enemics íntims d’Aristòfanes. Per a aquesta versió s’ha desarticulat el text original, mesclant-lo, retallant-lo, modificant-lo i tornant-lo a ordenar. Mir ha introduït nous personatges, trames i acudits. Per a donar-hi color, s’hi han afegit cançons i s’han actualitzat bromes a fi de guanyar un aliat clar: el públic, del qual s’espera predisposició per a passar-ho bé i esdevindre còmplice.

La trama aborda un tema que es manté rellevant fins i tot després de dos mil·lennis: les complexes relacions entre pares i prole. Per a fer-ho, tindrem en escena Pepe i Samuel Viyuela, que aprofiten el seu parentiu per a endinsar-se en els papers d’Estrepsíades i el seu fill Hipocomiso.

La resta de l’elenc el conformen Mariano Peña, Cristina Almazán, Paqui Montoya, Amparo Marín, Moncho Sánchez-Diezma i Manuel Monteagudo. L’obra arriba a Sagunt a escena a penes uns dies després d’estrenar-se a Mèrida amb plens en totes les seues funcions.

La representació s’ofereix com a funció de teatre accessible, per la qual cosa compta amb bucle magnètic, subtitulació adaptada, audiodescripció i so amplificat per als espectadors i espectadores que ho necessiten.
 

Equilibris, malabars i dansa contemporània en l’Off Romà

De Múrcia arriba el dia 20 a l’auditori del Triángulo Umbral la companyia UpArte amb DESproVISTO, una obra de circ contemporani per a tots els públics. La peça, programada en la secció Off Romà, aposta per la plasticitat, la flexibilitat i el canvi, exposant la idea que no tot té per què ser sempre de la mateixa manera.

Els sis intèrprets de la proposta desplegaran una infinitat d’acrobàcies, equilibris, malabars, torres humanes, salts mortals i referències implícites constants al públic en la seua funció. UpArte destaca per l’alt nivell tècnic dels seus muntatges i per un equilibri entre el risc, el ritme, l’humor i l’estètica. DESproVISTO és el seu tercer treball i incorpora la dansa contemporània com a novetat en la trajectòria de la companyia.  

Sagunt a Escena és un festival organitzat per l’Institut Valencià de Cultura amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt i l’àrea de teatres de la Diputació de València. La 40a edició se celebra del 3 al 27 d’agost de 2023 al Teatre Romà i altres espais de Sagunt. Les entrades d’espectacles del Teatre Romà es poden adquirir en i també en les taquilles físiques del Teatre Rialto a València i l’ajuntament de Sagunt.

Sagunt a Escena compta amb el patrocini de Sagunt és viu, la Regidoria de Turisme de Sagunt, Turisme GVA, Caixa Popular, l’Autoritat Portuària de València, Saggas i Fertiberia. A més, hi col·laboren Adetursa, NPS, Valencia Plaza, Coca-Cola, Rodalies Renfe, Adif i Tiendas de la Estación.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Arts escèniques

Teatre Principal
Barques, 15 · 46002 València

Tel. 961 832 560
escena_ivc@gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Subscripció al newsletter


Accepte les condicions i la
política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info