IVC > Arts escéniques > 'Terra baixa' arriba al Teatre Principal

30 de març de 2023

Teatre Principal València

'Terra baixa' arriba al Teatre Principal

  • És una producció del Teatre Nacional de Catalunya i estarà al Principal de València del 31 de març al 2 d’abril

València (30.03.23). ‘Terra Baixa’, el clàssic d’Àngel Guimerà, en producció del Teatre Nacional de Catalunya, dirigida per la seua directora, la valenciana Carme Portaceli, arriba al Teatre Principal de València del 31 de març al 2 d’abril.

La versió de l’obra de Guimerà és de Pablo Ley i està interpretada per Pepo Blasco, Laura Conejero, Mohamed El Bouhali, Borja Espinosa, Eduard Farelo, Mercè Mariné, Roser Pujol, Manel Sans, Kathy Sey i Anna Ycobalzeta. Pablo Ley converteix el clàssic de Guimerà en un relat detectivesc i un ‘thriller’ magnífic sobre la lluita de classes.

Sense perdre de vista els orígens ni renunciar a l’essència d’aquest text universal, la dramatúrgia trasllada ‘Terra Baixa’ al segle XX, a la Barcelona de l’anarquisme, i hi introdueix dos personatges nous: una periodista i un comissari. Aquest serà l’encarregat d’investigar un crim: un treballador ha assassinat el seu amo. Manelic ha matat Sebastià per a alliberar Marta i a ell mateix. Una història d’intriga i de revolta.

Ens trobem amb una mirada contemporània i trepidant que recorre del drama rural a la tragèdia romàntica per a esclatar en un últim crit alliberador, quan Manelic amolla després d’haver assassinat l’amo: “He matat el llop! He matat el llop! He matat el llop!”. Tres vegades, perquè quede clar. El crit de la classe obrera contra l’opressió. 

El bé triomfa sobre el mal, la virtut sobre el vici, la puresa de les muntanyes, prop del cel, sobre la mesquinesa de la terra baixa, i, baix de tot, la Barcelona industrial i les seues misèries.

En paraules de Carme Portaceli i Pablo Ley: “Darrere del crim passional de Manelic batega clarament un drama social que, llegit des del segle XXI, anticipa la història del segle XX. El treballador s’enfronta a l’amo per a alliberar el seu futur i és un transsumpte de la lluita de classes”.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Arts escèniques

Teatre Principal
Barques, 15 · 46002 València

Tel. 961 832 560
escena_ivc@gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express

Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info