Prop de 8.400 persones han assistit a la 41 edició del festival Sagunt a Escena este mes d’agost, i s’han omplit pràcticament al 100 % les localitats del Teatre Romà i que s’han reunit en les places i els carrers, a on s’han programat els espectacles gratuïts de la secció Off Romà.
El festival, organitzat per la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de l’Institut Valencià de Cultura, ha oferit un total de 22 propostes escèniques i musicals en 23 funcions entre l’1 i el 25 d’agost. Com cada any, l’oferta ha sigut diversa, amb obres de teatre de text, dansa, música, circ i teatre gestual, i enguany s’han introduït com a novetat dos sets de discjòqueis que es van programar, respectivament, en la inauguració i en la clausura.
“Un festival amb quatre dècades d’història i un espai patrimonial amb més de 2.000 anys suposa afrontar reptes continuats, que en el cas de Sagunt a Escena se superen gràcies al binomi de gestió publicoprivada i la bona conjunció dels equips de treball”, ha valorat la directora de l’esdeveniment, Inma Expósito.
Com a balanç de l’edició, la seua directora assenyala l’aposta per consolidar l’Off com a trobada ciutadana, plural, accessible i d’abast a tot el municipi i visitants. Respecte al contingut del Teatre Romà, l’objectiu ha sigut mantindre l’equilibri entre una programació que seguisca el deixant de la ja consolidada (autors clàssics de producció actual) amb la inclusió de propostes més arriscades i trencadores. Huit de les nou funcions del Teatre Romà han penjat el cartell de ‘localitats esgotades’.
El mil·lenari monument històric ha protagonitzat plens complets en les propostes de la Compañía Nacho Duato, El Brujo, Valeria Castro, Eduardo Guerrero, les produccions estrenades recentment en el Festival Internacional de Mèrida, Medusa (amb Victoria Abril) i LA PAZ (Celebración grotesca sobre Aristófanes), i la versió de Tirant lo Blanc estrenada en el Grec Festival de Barcelona. En el cas de la producció de l’IVC Les Troianes. Fucking Nowhere va arribar pràcticament al ple.
Nous espais i públics en Off Romà
A l’èxit del festival també contribuïx la secció Off Romà, programada en diferents espais a l’aire lliure repartits tant per Sagunt com pel Port de Sagunt. Enguany, a més d’ubicacions ja conegudes com la Glorieta, la Casa dels Berenguer, l’Auditori Triangle Umbral i el Centre Cívic, s’ha sumat un escenari nou: la plaça Antiga Moreria.
“La qualitat de Sagunt a Escena està certificada pel públic, que ha esgotat les entrades per al Teatre Romà, però és també molt destacable l’augment d’espectadores i espectadors en els espais d’Off de Sagunt i el Port, fins i tot en els emplaçaments nous. Reconeixem l’assistent fidel i rebem amb alegria el nouvingut, públic que també ens trobem als carrers, places, restaurants o espais culturals, que conviu amb el veïnat que cada agost ens acull i ens deixa gaudir d’eixa herència cultural mil·lenària que impregna Sagunt”, destaca Expósito.
Amb una mitjana de 300 espectadors per representació, les cites que més interés van despertar en la ciutadania han sigut El gran final, de Bucraá Circus; R.E.M., de La Trócola Circ; Sfumato, de Llum de Fideu, i VERBENA, de Colectivo Lamajara. En total es van comptabilitzar 3.200 persones.
Teatre accessible i participació ciutadana
Esta edició ha comptat per segon any consecutiu amb la col·laboració del projecte Teatre Accessible, la qual cosa ha permés que el públic amb necessitats especials haja pogut gaudir de funcions gràcies a l’oferta de bucle magnètic, subtítols, amplificació de so i altres mesures que faciliten l’accés a les representacions. Enguany les obres Medusa, amb dos funcions, i Tirant lo Blanc han comptat amb este servici.
D’altra banda, la companyia Llum de Fideu va convocar el veïnat per a participar en la representació de Sfumato, una rondalla poètica sobre la relació entre espècies que va reunir en el Centre Cívic més de 300 persones. Una dotzena de voluntaris es va introduir en la narrativa de la peça per a construir un relat conjunt.
Sagunt a Escena és un festival organitzat per l’Institut Valencià de Cultura amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt i l’àrea de teatres de la Diputació de València. En la 41 edició ha comptat amb el patrocini de la Regidoria de Turisme de Sagunt, Turisme de la Generalitat, Caixa Popular, l’Autoritat Portuària de València, Saggas i Fertiberia. A més, hi col·laboren Adetursa, NPS, Valencia Plaza, Coca-Cola, Rodalia Renfe, Adif i botigues de l’estació.
Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València