La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de l’Institut Valencià de Cultura, promou la participació dels professionals i les produccions de l’audiovisual valencià en les diverses seccions competitives del Festival de Cine de Màlaga, que se celebra del 14 al 23 de març de 2023.
El director general de l’IVC, Álvaro López-Jamar, ha destacat “l’enorme qualitat i diversitat de les produccions amb participació valenciana que es projecten en les diverses seccions del Festival de Màlaga”.
“Sense dubte, l’audiovisual valencià ha guanyat molta presència en esta edició, ja que de les 14 produccions seleccionades tant en 2023 com en 2024, hem passat a 24 en 2025, la qual cosa suposa un increment del 71 % respecte a les dos últimes edicions. D’estes 24 produccions, 10 han comptat amb ajudes a la producció de l’Institut Valencià de Cultura”, ha afegit.
Per la seua part, el president de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana, Vicente Ordaz, ha assegurat que el Festival de Màlaga “és un aparador ideal perquè les huit produccions participades per À Punt tinguen un major recorregut nacional i internacional, sobretot a Iberoamèrica”.
Ordaz ha afegit que À Punt “continuarà apostant pel talent creatiu audiovisual de la Comunitat Valenciana en el qual ja es van invertir 3.150.000 euros en 2024”.
Projeccions de pel·lícules valencianes
L’audiovisual valencià estarà present en la 28 edició del Festival de Màlaga amb 24 produccions que es podran vore en les diferents seccions del festival. Dels 12 llargmetratges amb participació valenciana que es presenten, 6 són de ficció i 6 són documentals. En l’apartat del curtmetratge, han sigut seleccionats 12 obres: 5 de ficció, 4 documentals i 3 d’animació. 10 de les 24 produccions que es presenten disposen d’ajudes de l’IVC.
En la Secció Oficial de Llargmetratges a competició figura La buena letra, dirigida per Celia Rico Clavellino i produïda per Fernando Bovaira per a Misent Producciones, MOD Producciones i Arcadia Motion Pictures. Compta amb les ajudes a la producció de l’IVC, la participació d’À Punt, RTVE, Movistar Plus+ i 3cat i amb el finançament de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA) i de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). Basada en la novel·la de Rafael Chirbes, està protagonitzada per Loreto Mauleón, Enric Auquer, Roger Casamajor, Ana Rujas i les actrius valencianes Teresa Lozano, Gloria March i Sofía Porta.
També en la Secció Oficial a concurs es projecta Una quinta portuguesa, escrita i dirigida per la valenciana Avelina Prat, produïda per Distinto Films en coproducció amb l’alacantina Jaibo Films, la portuguesa O Som e a Fúria i Almendros Blancos AIE. Amb ajudes a la producció de l’IVC, compta així mateix amb la participació d’À Punt, RTVE, 3Cat i Televisió de Portugal, i el suport d’ICAA, ICEC i l’Institut do Cinema e do Audiovisual (ICA) de Portugal.
A més, participa La terra negra, dirigida pel valencià Alberto Morais i escrita en col·laboració amb l’alacantí Samuel del Amor. Produïda per la valenciana Olivo Films en coproducció amb Elamedia, Dexiderius i Garra, compta amb un ampli elenc d’actors valencians entre els quals figuren Abdelatif Hwidar, Rosana Pastor, Álvaro Báguena, María Albiñana, Toni Misó i Bruno Tamarit. La pel·lícula ha rebut ajudes a la producció de l’IVC i la participació d’À Punt.
Completa la Secció Oficial a concurs Todo lo que no sé, escrita i dirigida per Ana Lambarri i produïda per l’il·licità Carlos Guerrero per a 39 Escalones Films, en coproducció amb Naïf Films, The Other Film i Robot Productions.
Secció Oficial fora de concurs
D’altra banda, dins de la Secció Oficial fora de concurs figura Pequeños calvarios, dirigida per Javier Polo i produïda per Pequeños calvarios AIE, Los Hermanos Polo i Japónica Films, en coproducció amb la mexicana Paloma Negra Films i l’alemanya OMA Inge Films.
Este film compta amb les ajudes a la producció de l’IVC, la participació d’À Punt i el finançament de l’ICAA. Amb guió de David Pascual, Enric Pardo i Guillermo Guerrero, Pequeños calvarios és una comèdia negra ambientada a Benicàssim, amb un repartiment coral del qual formen part Arturo Valls, Enrique Arce, Berta Vázquez, Andrea Duro, Pablo Molinero, Vito Sanz, Rubén Bernal i el còmic Javier Coronas.
També en la Secció Oficial fora de concurs es presenta Enemigos, dirigida per l’alacantí David Valero i escrita per Valero en col·laboració amb Alfonso Amador. La pel·lícula està produïda per Atípica Films i Amazon MGM Studios. En el repartiment destaca l’oriolana Luna Pamies.
Altres seccions
En la Secció Oficial a concurs de llargmetratges documentals es presenta On eres quan hi eres?, un documental biogràfic sobre el cantant alcoià Ovidi Montllor, dirigit per Jana Montllor Blanes, produït per La Selva Ecosistema Creatiu, La Cima Producciones i Odessa Films, amb la participació d’À Punt.
Dins de les projeccions especials de documentals figura La festa, dirigit per Manuel Gutiérrez Aragó i l’il·licità Pablo Mas, i produït per l’empresa il·licitana MásPelículas, amb ajudes a la producció de l’IVC. També es projecten Berlanga. Fanáticamente contradictorio, dirigit per José Luis Berlanga i produït per Estela Producciones Cinematográficas, amb la participació d’Arturo Valls; i Dolores Ibárruri. La Pasionaria, escrit i dirigit per la valenciana Amparo Climent i produït per Bowfinger International Pictures i Pasionaria AIE.
També figuren els documentals musicals La guitarra flamenca de Yerai Cortés dirigit per Antón Álvarez (C. Tangana) i produït per Little Spain, sobre el guitarrista alacantí Yerai Cortés; i Solo pienso en ti dirigit per Hugo de la Riva i produït per l’il·licità Carlos Guerrero per a 39 Escalones, sobre el cantant Víctor Manuel. L’apartat de projeccions de documentals el tanca el curtmetratge Radiografías dirigit per l’alacantí Adán Aliaga.
En la Secció Oficial de curtmetratges de ficció a concurs es presenten Sucre dirigit per Claudia Cedó i produït per Suica Films, amb ajudes a la producció de l’IVC; Insalvable, dirigit per l’alacantí Javier Marco i produït per Langosta Films; Cólera dirigit per José Luis Lázaro i produït per Aire de Cinema i Wicker Films, amb ajudes a la producció de l’IVC; Abril dirigit per la xabienca Alexandra Iglesias; i Maruja dirigit per l’alacantí Álvaro G. Company i produït per l’empresa il·licitana Grupoidex.
En Animazine, la secció dedicada a l’animació, s’han seleccionat tres curts de producció valenciana que compten amb ajudes de l’IVC: La valla, dirigit per Sam Ortí i produït per Conflictivo Productions; Carmela, dirigit per Vicente Mallols i produït per Pangur Animation i Buffet Paraíso, dirigit per Héctor Zafra i Santi Amézqueta i produït per Hampa Studio.
Finalment, en l’apartat de curtmetratges de la secció ‘Afirmando los derechos de las mujeres’ es presenten Aminata. Multiplicadores de la salud dirigit per Marta López Plaza i Eduardo Peiró Porcel i produït per Llavors Films; Casting dirigit pel valencià Victor Devesa; i Victoria planetaria dirigit per l’alcoiana Mariola Olcina Alvarado.
Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València