IVC > Canal #QuedatACasa_4

15 d'abril de 2020

Canal #QuedatACasa_4

Hui us presentem la quarta entrega de continguts del Canal #QuedatACasa de l'Institut Valencià de Cultura. 
Durant tota aquesta setmana podreu continuar gaudint dels continguts de la tercera setmana, a la qual afegim hui noves propostes d'arts escèniques, audiovisuals, música i arts plàstiques. 

Cada dijous us oferirem una nova selecció de continguts en obert per a ajudar-vos a que el temps d'aquesta quarantena passe més ràpid gaudint de la cultura i del talent fets a casa.

 


MÚSICA

AVE VERUM CORPUS 


El Cor de la Generalitat ens presenta l'enregistrament de l’Ave Verum Corpus de W. A. Mozart realitzada els passats dies 9 i 10 d'abril, complint les normes del confinament.

Pràcticament la totalitat del Cor, el seu director Francisco Perales, el seu director assistent Jordi Blanch i el seu pianista Francisco Hervás han participat en aquesta iniciativa des de les seues cases, en homenatge als que ens han deixat a conseqüència del COVID-19.

L'edició de l'àudio i vídeo ha sigut realitzada pel director assistent Jordi Blanch.

Si aquesta versió que us presentem no serà ni tècnica ni artísticament perfecta, el Cor vol compartir amb tots vosaltres l'emoció que transmet i l'afecte que han posat en ella tots els que han participat.

Amb l’Ave Verum Corpus KV618, compost per Mozart per a la festivitat del Corpus Christi en 1791, el Cor de la Generalitat recorda als que ens han deixat i espera poder compartir amb el públic molt prompte el seu treball en grans teatres, en importants auditoris, en festivals nacionals i internacionals, en esglésies, en Cases de la Cultura.... o, fins que això siga possible, des del saló de les seues cases.



Ave Verum CorpusYouTube


 

LA CONSAGRACIÓ DE LA PRIMAVERA


31 de juliol del 2019. Teatre Romà de Sagunt
Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (JOGV) sota la direcció de Pablo Rus Broseta, el seu director artístic i musical, i direcció escènica i coreografia d`Asun Noales, amb la participació d'un jove cos de dansa seleccionat per a l’ocasió. Il•luminació de Juanjo Llorens. Vestuari d’Ana Esteban Hernández i Jorge Murillo Bolaños.

Que la JOGV siga un espai per a la creació de projectes multidisciplinaris sempre ha sigut un dels objectius que hem intentat impulsar. I és per això que, per a la seua trobada d’estiu del 2019, es va programar aquesta cèlebre composició d’Ígor Stravinski (1882-1971), escrita a París per als Ballets Russos de Diaghilev en 1913, una d’aquelles úniques obres d’art que romanen eternament transgressores. Es va desenvolupar un intensiu treball que va convocar 120 joves, entre músics i ballarins. Finalitzat el període d’assajos va ser estrenada al Palau d’Altea el 27 de juliol. La posada en escena va mostrar una energia molt viva i intensa.



La consagració de la primavera a YouTube

 

EL CANT DE LA SIBIL·LA


El Cant de la Sibil·la és una producció de l’Institut Valencià de Cultura que recupera des de fa 7 anys aquest cant profètic, un drama paralitúrgic que fins al segle XVI s'escenificava la nit de Nadal en diferents catedrals de la Península, sobretot en l'Antiga Corona d'Aragó. Després del Concili de Trento la seua interpretació va desaparéixer i hui només es manté a Mallorca i L'Alguer (Sardenya). De les moltes versions que es conserven, es restaura ací la versió valenciana, influenciada per la tradició toledana i mallorquina, declarada en 2010 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

El Cant de la Sibil·la és una de les representacions més significatives entorn del naixement de Crist que es coneixen, implantada per Jaume I d'Aragó després de la conquesta de València. Les sibil·les eren dones que es creien inspirades pels déus, totes verges i profetes. Entre elles, la Sibil·la Eritrea era l'encarregada d'anunciar el dia del Judici Final i l'arribada de Jesucrist en el món. Encara que la Sibil·la és la figura per excel·lència de l'oracle grec, el cristianisme es va apropiar d'ella per a atemorir a la població amb els seus presagis sobre l’Apocalipsi.


Capella de Ministrers

Cor de la Generalitat Valenciana

Escolania de la Reial Basílica de la Mare de Déu dels Desamparats 

Escola Superior d'Art Dramàtic


Carles Magraner, direcció musical

Jaume Martorell, direcció escènica

Luis Garrido, direcció de l’Escolania i la Coral Catedralícia

Josep Lluis Sirera, creació de dramatúrgia i assessorament històric

El Cant de la Sibil·la  a À Punt
 




AUDIOVISUALS

LA FESTA DEL CURT A CASA

LES DONES PROTAGONISTES

Ficció. 38’ 

 

Aquest cap de setmana proposem tres curtmetratges de ficció dirigits i protagonitzats per dones, que ens aborden històries de la vida quotidiana des de diferents punts de vista: Algo queda i Deazularrojo, ambdós d’Ana Lorenz, i La buena fe, de Begoña Soler.

 

El primer curtmetratge dirigit per Ana Lorenz, Algo queda, va aconseguir més de 30 premis en festivals nacionals i intencionals. El seu següent curtmetratge, Deazularrojo, va guanyar el Gran premi del jurat del Notodofilmfest. També ha dirigit publicitat i videoclips. El seu últim treball ha sigut com a directora de la segona unitat en la sèrie d'À Punt Diumenge Paella.

 

Begoña Soler ha escrit i dirigit quatre curtmetratges. La Buena Fe ha rebut més d'una vintena de premis (entre ells Millor curt espanyol en SEMINCI 2015) i va ser preseleccionat per als Premis Goya 2016. També ha dirigit un videoclip per al cantant i compositor Moritz. És creadora de la sèrie I love Spain de la qual ha escrit i dirigit el capítol pilot. En l'actualitat imparteix tallers de Direcció d'Actors i Interpretació per a Directors i treballa com a coach d'actors mentre desenvolupa els seus pròxims projectes audiovisuals.

 

 

ALGO QUEDA

Ana Lorenz, 16’04’’, 2010. Ficció. TP

Algo queda parla de l'àrdua tasca que desenvolupen els cuidadors de malalts de Alzheimer. D'aquesta dedicació, aquest sacrifici desinteressat, que no espera gens a canvi, quan solament està per esdevenir el pitjor dels desenllaços.

Disponible en castellà i valencià, i subtítols en anglès.



Algo queda a Vimeo




DEAZULARROJO

Ana Lorenz, 4’56’’, 2013. Ficció. +12

Fran té una foto i un objectiu: donar-li una pallissa al xic que apareix en ella.

Disponible en castellà i subtítols en anglès.




Deazulrrojo a Vimeo

 

 

LA BUENA FE

Begoña Soler, 17’19’’, 2014. Ficció. +7

Marisa, una dona de 35 anys, s'acosta a urgències d'un hospital a la recerca d'ajuda.

Disponible en castellà I subtítols en valencià i anglès.



La buena fe a Vimeo
 

 

Pel·lícules restaurades


ALMA TORTURADA (Magín Murià, 1916)

Una de les restauracions més interessants de la Filmoteca Valenciana des de diversos punts de vista: es va dur a terme a partir de diferents materials provinents dels nostres arxius i de Filmoteca Espanyola, la qual cosa posa en relleu la importància de la cooperació entre institucions dedicades a la salvaguarda del patrimoni audiovisual; va ser inclosa en el projecte europeu EFG 1914, exemple de la col·laboració entre arxius fílmics ja a un nivell internacional; per últim, es tracta d'una de les escassíssimes mostres de la incursió en les pantalles de l'actriu teatral Margarita Xirgu. 



Alma torturada a Vimeo

 



ARTS ESCÈNIQUES

TOT EXPLOTA

 

Tot explota és una producció teatral de l’IVC escrita per Pepe Ruiz i dirigida per Carla Chillida que es va estrenar al Teatre Rialto en març de 2019. Una proposta molt intel·ligent, plena d’humor i amb cançons, absolutament oportuna en aquests temps en que tremola el nostre model de capitalisme basat en el consum i la globalització. Un espectacle carregat de contingut que ens farà preguntar-nos pel significat d’explotació en un moment en que sembla que tot està a punt d’explotar.

 

Pepe Ruiz és professor d’Història d’educació secundària i professor associat a la Universitat de València. Des de fa quasi quinze anys exerceix diverses tasques associades a l’escriptura, el guió i la cançó com a compoditor i lletrista. Ha col·laborat com a dramaturg en la companyia A tiro hecho als espectacles Esta obra gentrifica (2017) i Ingovernables (2019). 

 

Carla Chillida és graduada en Dansa Espanyola i Contemporània al Conservatori de Dansa de València i, també, llicenciada en Interpretació per l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València. El 2011 funda la companyia pròpia, A Tiro Hecho, on desplega la seua faceta de directora, autora i intèrpret. Els seus últims treballs són El mercado es más libre que tú (2016), Esta obra gentrifica (2017), La sección (2017), coproducció amb Teatro del Barrio, Les solidàries (2017) i Ingovernables (2019). Algunes de les seues obres han estat de gira per Espanya i Llatinoamèrica. 



Tot explota a Vimeo

 

ARTS PLÀSTIQUES

Espai d'Art Contemporani de Castellón

 

Es tracta d'una sèrie de vídeos breus en què es convida una sèrie d'artistes perquè facen la lectura d'una imatge que prèviament hauran triat. A través d'un format diferent, ja que implica presentar la imatge i fer la seua lectura o anàlisi en la veu i el pensament del convidat.

Una veu / una imatge sorgeix del desig de voler ampliar i explorar diferents formats per a l'anàlisi de les imatges. El format de vídeo ens permet detindre'ns en la superfície de la imatge i viatjar, i interactuar amb aquesta a partir del so i els elements visuals. També ens permet submergir-nos en la veu, que és un segell distintiu i únic de cadascuna de les persones a les quals convidarem.

L'exposició àmplia la seua presència en el Museu fins al 13 de setembre.

María Virgínia Jaua sobre UNA VEU / UNA IMATGE



Una Veu, Una Imatge / Una Voz, Una Imagen, Vimeo




María Virginia Jaua ens ensenya el catàleg de l'exposició a Vimeo

 





 
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 963 539 300
ivc@gva.es

Nota legal

Contacte express





Accepte les condicions i la
política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la
política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info