València (10.05.23). Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, i el festival literari València Negra programen un cicle de quatre ‘road movies’ clàssiques de cine negre seleccionades pel crític cinematogràfic Daniel Gascó, que es podran veure del 12 al 28 de maig en la Filmoteca valenciana.
El cicle forma part de la programació cinematogràfica de l’onzena edició del festival VLC Negra, Festival de Gènere Negre de València, que se celebra de l’11 al 21 de maig en diversos espais culturals de la ciutat. Les primeres projeccions de cada una de les quatre pel·lícules comptaran amb una presentació al públic de la sala Berlanga de la Filmoteca valenciana, a càrrec de Daniel Gascó, comissari del cicle.
Sobre el cicle, Daniel Gascó comenta: “Si ha mostrat quelcom el cine negre, és la fragilitat de l’ésser humà. Poc importa que sigues psicòpata, lladre o fals culpable; que t’hages forjat en el crim, o sigues víctima d’una societat que et nega oportunitats. El teu cos no basta. Necessites fugir, buscar un refugi, travessar una frontera; en definitiva, rodar, aquesta expressió purament cinematogràfica que uneix aquestes quatre joies del seté art”.
El cicle s’inicia el divendres 12 de maig, a les 20.15 hores, amb la projecció de ‘Los amantes de la noche’ (‘They Live by Night’,1947) de Nicholas Ray. La pel·lícula es podrà tornar a veure el dissabte 13 de maig, a les 18.00 hores.
Protagonitzada per Farley Granger i Cathy O’Donnell, aquesta producció de sèrie B de l’RKO conta la història d’amor, marcada per la fugida i l’assetjament policial, entre dos joves durant els anys de la depressió econòmica. Ell acaba d’escapar de la presó. Ella és la neboda d’un dels seus companys de fuga.
Sobre l’òpera prima de Ray, Daniel Gascó assenyala: “Quan els joves amants de ‘They Live by Night’ (1947) claven la seua mirada a càmera espantats, estan delatant la presència d’un públic que tampoc veu cap eixida. Amb aquesta obra debutaria un gran cineasta, Nicholas Ray, el qual arranca amb una presa aèria que segueix un cotxe. La pel·lícula tardaria dos anys a estrenar-se, perquè a Howard Hawks, llavors cap de l’RKO, no el va entusiasmar”.
El dijous 18 de maig, a les 20.15 hores, i el dissabte 27 de maig, a les 18.00 hores, la Filmoteca valenciana projecta ‘Detour’ (1945), dirigida per Edgar G. Ulmer i protagonitzada per Tom Neal i Ann Savage, aquesta producció de baix pressupost conta la història d’un pianista de Nova York, la vida del qual esdevé un malson quan decideix fer autoestop per a anar a Los Angeles a trobar-se amb la seua nóvia.
El divendres 19 de maig, a les 18.00 hores, i el diumenge 28 de maig, a les 20.00 hores, la Filmoteca valenciana projecta ‘El autoestopista’ (‘The Hitch-Hiker’, 1953), dirigida per l’actriu Ida Lupino i protagonitzada per Edmond O’Brien, Frank Lovejoy i William Talman.
La pel·lícula tracta de dos amics que viatgen a Mèxic per a passar un cap de setmana de pesca i arrepleguen un misteriós autoestopista en la carretera. La seua estranya actitud prompte els farà sospitar que haurien d’haver passat de llarg.
Ida Lupino s’avança vint anys a ‘Duel’ (1973), de Steven Spielberg, a l’hora de generar la més inquietant tensió narrativa a bord d’un automòbil. En aquesta cinta de baix pressupost, la por no sorgeix als carrers foscos de la ciutat, sinó als espais oberts de les planures americanes.
Amb aquesta pel·lícula, Ida Lupino no només va esdevindre la primera dona a dirigir un film de gènere negre, sinó també l’autora d’una obra dura i exemplar, que l’actriu i cineasta va ordir a partir de la història de Billy Cook, a qui havia visitat diverses vegades abans de ser gasejat a la presó de San Quintín en 1952.
El diumenge 21 de maig, a les 18.00 hores, i el dimecres 24 de maig, a les 20.40 hores, la Filmoteca valenciana projecta el clàssic de sèrie B ‘El demonio de las armas’ (‘Deadly is the Female’, 1950) de Joseph H. Lewis.
‘El demonio de las armas’ és una ‘road movie’ carregada de passió i violència, predecessora de títols com ‘Bonnie & Clyde’, ‘Malas tierras’ o ‘Corazón salvaje’. També és un clàssic del cine negre de sèrie B i referent del cine independent europeu dels cinquanta i els seixanta, per la seua dinàmica narració, l’esplèndida banda sonora, l’excel·lent fotografia i l’impacte visual de les imatges.
‘El demonio de las armas’ conta la història d’un jove obsessionat des de menut amb les armes, que s’enamora d’una dona empleada en l’espectacle de tir d’una fira. La precària situació econòmica en què es troben després de casar-se, els espenta a una carrera delictiva al llarg del país.
El guió va ser escrit per MacKinlay Kantor i Dalton Trumbo, que va haver d’amagar la seua identitat sota el pseudònim de Millard Kaufman, per formar part de la llista negra del maccarthisme.
Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València