IVC > Dansa València fomenta la inclusió a través de tallers de dansa per a persones amb discapacitat visual i jóvens migrants

25 de febrer de 2025

Dansa València fomenta la inclusió a través de tallers de dansa per a persones amb discapacitat visual i jóvens migrants

  • El festival desenrotlla accions de mediació per a acostar la creació coreogràfica actual al públic

 

La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de l’Institut Valencià de Cultura, presenta en el marc de Dansa València dos tallers de dansa dissenyats per a persones invidents i jóvens migrants, respectivament, amb l’objectiu de fomentar la inclusió i l’expressió artística.

Les propostes estan dirigides a usuaris de l’ONCE i a persones vinculades a València Acull i a altres associacions de caràcter sociocultural del barri d’Orriols.

La directora del festival, María José Mora, ha destacat que estes iniciatives “busquen demostrar que els llenguatges del moviment són accessibles per a totes i tots”. En esta línia ha assegurat és l’objectiu és “trencar barreres i presentar la dansa com una forma de comunicació universal que no depén exclusivament de la vista ni d’un origen cultural específic”.

La ballarina i coreògrafa il·licitana Paula Serrano és la responsable del taller de dansa contemporània ‘Cos imprevist’, dirigit a usuaris invidents o amb discapacitat visual de l’ONCE.

La Sala 7 acollirà esta iniciativa dissenyada per a acostar els llenguatges del moviment des d’una perspectiva sensorial i no visual els dies 24 i 28 de març i 1 d’abril.

Serrano ha desenrotllat el taller a partir de la seua experiència en la creació a cegues de les obres ADQTL i TSLQEP. D’estos treballs va sorgir un espai d’investigació i pràctica en el qual la coreògrafa compartix estratègies de composició que potencien la consciència corporal, l’espacialitat i la interacció sense el sentit de la visió.

Durant el taller programat en Dansa València, el cos prendrà protagonisme més enllà de la mirada. La dansa es convertirà així en un llenguatge sense barreres, en el qual el tacte, el so i la intuïció seran les principals guies del moviment.

La dansa s’explorarà a través de l’escolta corporal, la percepció de l’espai i la interacció amb la resta de les persones participants. Com a resultat, el grup descobrirà noves formes d’expressió i comunicació a través del cos.

Viatjar a través del cos

La coreògrafa i ballarina originària de Buenos Aires Julia Zac serà la responsable d’impartir el taller de dansa per a jóvens de diferents nacionalitats Moure’s, ballar, viatjar.

Les persones que se sumen podran descobrir noves maneres d’habitar el cos a través de pràctiques guiades i dinàmiques d’improvisació. Zac proposarà diferents formes i ferramentes de moviment enfocades a l’experimentació, la creativitat i la connexió amb un i una mateixa.

La responsable del taller ha promogut la interacció participativa en les seues obres i ha presentat el seu treball tant en l’àmbit local com internacional. El seu treball es distingix per l’exploració coreogràfica a partir de la investigació, amb un enfocament en tècniques menys institucionalitzades. Busca generar experiències reflexives que connecten diferents generacions en diversos entorns, com ara teatres, museus i espais alternatius.

Zac ha fet recentment una residència en KVS Brussel·les, gràcies a Dansa València, a on va iniciar el seu últim projecte de creació coreogràfica.

Acostar la dansa, ampliar el públic

Els dos tallers s’incorporen a les accions de mediació que anualment planteja el festival per a sensibilitzar més persones per a expressar-se a través del moviment i per a gaudir de la dansa contemporània com a públic.

L’activitat insígnia, referent a això, són els itineraris guiats per la programació.

Per quart any consecutiu, el festival organitza esta activitat d’acostament a la creació coreogràfica actual que consistix en experiències guiades per la periodista especialitzada en dansa i gestora cultural Sara Esteller.

Este 2025, tres grups de sis espectadors cada un rebran una formació distesa per a conéixer de primera mà les peces triades, el context en el qual s’han produït i les motivacions i ferramentes dels i les artistes que les han creades.

Cada grup podrà assistir a tres espectacles del festival de manera gratuïta acompanyats per Esteller, que els posarà en antecedents prèviament a la funció i guiarà una trobada amb els artistes després de cada representació. A més d’aprofundir en la programació, la mediadora els informarà sobre tendències, formats i altres detalls de la dansa actual.

Es pot triar entre tres itineraris: un dedicat a les arts vives, un altre a la dramatúrgia en les arts del moviment i, per segona vegada després de l’experiència pilot de l’any passat, una proposta específica per a jóvens d’entre 14 i 16 anys.

El públic interessat es podrà postular a esta aproximació única a l’artista i la seua obra en la pàgina web de Dansa València des de l’11 fins al 25 de març.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 962 936 621
ivc@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter




Provincia*


Selecciona newsletters:

Idioma*


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info