Dansa València, el festival de dansa i arts del moviment de la Comunitat Valenciana que organitza la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), inaugura la seua 38a edició amb l’estrena a Espanya de l’espectacle Vortex, de la companyia Humanhood, este dimecres, 9 d’abril, en el Teatre Principal de València.
Els directors de la formació britànica-catalana, Julia Robert i Rudi Cole, creuen en la capacitat de l’art per a la transformació. En esta línia, el seu nou treball revela la capacitat de l’ésser humà per a activar profundes reserves de resiliència inexplorades dins de nosaltres mateixos a fi d’adaptar-nos, transformar-nos i evolucionar davant qualsevol aparent caos.
La directora de Dansa València, María José Mora, ha destacat que l’elecció d’este espectacle respon “al lema de la 38 edició del festival, ‘Somni insinuat’, una expressió simbòlica del concepte d’esperança que pretén incitar a fabular un futur brillant i compartit”.
Prèviament a la presentació de Humanhood tindrà lloc l’acte de benvinguda a Dansa València a càrrec de la companyia Pérez & Disla, que serà conduït per Cristina Fernández i Laura Romero. Imatge i poesia s’entreteixiran per a endinsar-se en el programa del festival i repassar totes les activitats que promou i acull.
Aparador matutí de creació valenciana
El record del públic del fet escènic és el punt de partida de la instal·lació relacional de Javier Hedrosa Lo Memorable. L’estrena d’este projecte artístic de mediació que fomenta la rememoració i el record d’experiències escèniques de les persones assistents tindrà lloc al matí en la sala Quatre del Teatre Rialto.
Per a completar el seu compromís amb la creació contemporània local, eixe mateix matí Dansa València ha programat en la sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau el seu projecte Focus Valencia. La iniciativa arriba enguany a la seua quarta edició després d’haver programat 15 propostes coreogràfiques en els seus tres anys precedents, a la qual este 2025 se sumaran cinc artistes més amb altres tantes peces breus.
La Cia. Silvia Batet explorarà la ritualitat, la subtilesa i la plasticitat del moviment en Ercàs; Jessica Castelló desplegarà la travessia d’una ballarina a través de diversos estils i cultures en Don’t take it personal; Cristina Martí celebrarà la vulnerabilitat humana amb riallades en Riures; Alberto Serrano i Ana Rosa Manzanera s’han inspirat en la tècnica japonesa del kintsugi per a Fornow; i Venérea recorrerà les vivències arrelades en la nostra herència sexual amb Mantra by Night.
Les tradicions gallega i flamenca s’entremesclen amb la contemporaneïtat
L’espectacle del gallec Daniel Rodríguez Transeúnte també és una peça breu. La seua representació en Dansa València constituïx l’estrena de la seua versió de carrer. El creador, que ha dirigit videoclips per a artistes com Mondra i Tanxugueiras, honra el passat, viu el present, busca i abraça el futur en este muntatge travessat pel folklore i la tradició que integra influències del nostre context actual. La cita serà a la vesprada en la plaça del Mercat.
El mateix li passa a María de la Mar Suárez, La Chachi, que visitarà el Teatre Rialto amb Lâs Alegrías, la seua segona entrega del que promet ser una investigació sobre els palos flamencs. La singular artista malaguenya estarà acompanyada per la seua col·laboradora habitual, la cantaora Lola Dolores.
Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València