IVC > Dansa València renova l’aliança amb Brussel·les, Canàries i Barcelona

27 de març de 2024

Dansa València renova l’aliança amb Brussel·les, Canàries i Barcelona

L'objectiu és impulsar el talent dels artistes valencians fora de la Comunitat Valenciana

  • Els participants es beneficiaran d’acompanyament i de residències tècniques i de creació
  • Estos acords se sumen als subscrits amb Galícia, Balears i Andalusia 

La iniciativa Dansa València, impulsada per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, ha renovat els acords amb el teatre KVS de Brussel·les, el Graner de Barcelona i el Laboratorio de Artes Vivas (LAV) de Canàries per a impulsar l’experiència professional dels artistes valencians en altres contextos territorials, posant el focus en la investigació i en el procés.

D’esta manera, Dansa València no es limita al programa d’exhibició i a la fira professional circumscrites a les dates d’abril en les quals se celebra el festival, sinó que també nodrix i dona suport al talent local a través de residències tècniques i artístiques en col·laboració amb altres institucions estatals i internacionals.

La directora de Dansa València, María José Mora, ha assenyalat que estes residències “estan dissenyades per a proporcionar un espai on explorar i experimentar. Creiem fermament en la col·laboració interterritorial i en la importància de proporcionar als artistes el temps i l’espai necessaris per a desenvolupar els seus treballs, a més d’oferir-los connexions amb altres contextos artístics”.

Graner, immersió recíproca

En el cas del Graner, s’ha arribat a un acord d’immersió en els contextos català i valencià. L’espai d’experimentació, assaig, creació i formació contínua a Barcelona ha seleccionat la coreògrafa María Jurado per a assistir a Dansa València. Durant la seua estada, podrà assistir als espectacles programats i participarà en l’activitat professional, on se la posarà en contacte amb diferents programadors i presentarà el seu treball en les jornades professionals.

De manera recíproca, el festival organitzat per l’Institut Valencià de Cultura enviarà el creador Mauricio Pérez Fayos perquè puga integrar-se en el context català a partir de la seua participació en laboratoris escènics i la seua assistència a accions artístiques i espectacles, així com a reunions amb les coordinadores de diversos espais a Barcelona a fi de conéixer altres projectes a més del de Graner, on estarà allotjat.

El valencià està programat en Dansa València amb el seu espectacle unipersonal Esto iba a ser La Oportunidad y ha terminado siendo mi primera despedida. El sol evidencia el paisatge del fracàs instal·lat en el nostre context actual des d’una mirada jove. En l’obra, un únic cos encarregat de posar en acció tota la maquinària escènica s’enfronta als seus majors somnis i aspiracions, a les seues pors i als seus fracassos.

KVS, ampliar xarxa a Brussel·les

D’altra banda, després de les excel·lents experiències viscudes en 2022 i 2023, Dansa València torna a impulsar una beca de residència en el teatre belga KVS de Brussel·les, que implica posar a la disposició del creador o creadora seleccionada no solament un espai d’assaig, sinó també assessorament artístic i accés a la xarxa de la Companyia Real de Teatre de la ciutat de Brussel·les, un centre pertanyent al Departament de Cultura, Joventut i Mitjans del Govern de Flandes.

L’acord suposa una immersió en el bressol de la dansa contemporània europea on la persona seleccionada, a més de treballar en l’estudi, tindrà la possibilitat d’assistir a funcions, participar en tallers i entaular xarrades amb altres artistes per a poder ampliar la seua xarxa.

La convocatòria de selecció és pública i els responsables de KVS es reuniran amb els candidats durant la celebració de Dansa València per a conéixer-los i decidir finalment a qui acullen a Brussel·les.

L’intercanvi amb la institució belga es completarà al setembre amb un taller creatiu a càrrec de l’artista híbrida Lila Magnin, qui animarà al pas de les danses urbanes l’escena contemporània. La coreògrafa, ballarina i creadora de música treballa tant a través del vídeo i els mitjans com en l’escenari. El seu art navega entre institucions i projectes independents, entre moviment i veu, entre so i visual, entre el profund i el profundament estètic. En els seus projectes musicals i en xarxes socials firma com a ‘Lila Magnifique’, mentres que en els seus projectes coreogràfics, és ‘Les magnifiques’.

LAV, afinar espectacles

Així mateix, el festival de l’IVC renova el seu acord amb el Laboratorio de Artes Vivas de Canàries (LAV), amb un altre intercanvi dels seus respectius professionals. Dansa València enviarà a Tenerife Julia Irango per a afinar el seu espectacle Mamarratxa Attack en residència artística d’aprenentatge.

El projecte plantejat és un exercici d’intimitat radical on l’artista reflexiona sobre qüestions de gènere i identitat a través de la transformació i ruptura de la imatge de la mateixa artista.

Com en treballs anteriors, aposta per la presència de la cultura pop en les propostes més contemporànies i habita la tensió que es genera entre els llenguatges més conceptuals de la dansa i la cultura audiovisual més popular. En esta ocasió, desenvolupa una investigació física en la qual indaga en l’humor, el ridícul i la vergonya usant arquetips presents en l’imaginari col·lectiu.

Per la seua part, la institució radicada a Tenerife ha seleccionat la creadora d’El Hierro Ylenia Quintero per a connectar-se amb la creació local valenciana. Durant els seus dies en Dansa València estarà acompanyada per Julia Irango, que exercirà d’amfitriona. L’artista ha estat vinculada al LAV des de la seua edat més primerenca i ha participat en tallers i convocatòries.

Una aposta per la dignitat en la creació

Estos acords institucionals són un reflex de la filosofia de suport a la dignificació dels processos creatius que caracteritza Dansa València. Seguint esta línia, enguany s’ha posat en marxa el projecte Turbines, una proposta conjunta del festival, el centre de recursos i mediació per a la dansa i les arts Espai LaGranja i el centre d’arts vives La Mutant. En la seua primera edició, el projecte donarà suport econòmic, i amb residències de creació i tècniques, a la ballarina i coreògrafa de dansa física Paula Serrano i al ballarí i coreògraf Javier Hedrosa.

Les tres institucions autonòmiques han estés la seua col·laboració a una altra iniciativa juntament amb altres tres entitats estatals: L’Artesà del Prat de Llobregat, el Teatro Falla de Cadis i l’àrea d’arts escèniques de la Diputació de Màlaga. La idea és donar suport a creadors que bolquen els seus treballs en la joventut.

Dansa València té així mateix tancats acords de col·laboració tant amb la Universitat de València, per la qual cosa el Vicerectorat de Cultura, mitjançant la seua àrea d’Arts Escèniques, cedix la Sala Matilde Salvador per a la realització de dos residències tècniques per a artistes o companyies valencianes; com amb el Museu de Belles Arts de València (MuBAV), juntament amb el qual oferix estades a creadors valencians a fi que puguen desenvolupar un projecte d’investigació amb el qual ‘habitar’ la pinacoteca des d’una nova perspectiva.

Finalment, Dansa València ha sigut artífex de la iniciativa autonòmica de descentralització ‘Impuls a la Dansa’, que des de 2022 està construint una xarxa de residències artístiques i tècniques en més d’una dotzena de localitats i institucions disseminades per les tres províncies de la comunitat autònoma.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 962 936 621
ivc@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter




Selecciona newsletters:


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info