L’Institut Valencià de Cultura (IVC), dependent de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, aposta per fomentar el pensament creatiu en els espectadors a través de la ‘Comunitat IVC’.
Es tracta d’una iniciativa de mediació que s’ha posat en marxa esta temporada per a fomentar la participació del públic i atraure’l, amb la finalitat de generar una comunitat de persones aficionades i vinculades als teatres de l’IVC.
La directora adjunta d’Arts Escèniques de l’IVC, M. José Mora, ha assenyalat que l’IVC “té entre els seus principals objectius treballar en una programació diversa, compromesa amb el teatre clàssic i la creació contemporània, la qualitat, la innovació i la igualtat, procurant l’equilibri entre llenguatges, estètiques i formats de teatre, dansa i circ; però també té present el públic com a part fonamental i necessària en qualsevol àmbit de la cultura”.
En este sentit, ha apuntat que l’IVC “centra els seus esforços a aconseguir un públic actiu i compromés amb la cultura, per la qual cosa ha posat el focus en la creació de diferents comunitats intergeneracionals, que participen en accions de mediació que hem dissenyat entorn de la programació, i que pretenen aprofundir en esta a través de la pràctica artística i la reflexió crítica”.
Així, en la ‘Comunitat IVC’, un grup reduït d’espectadors podrà fer treballs reflexius i artístics entorn de les diferents obres. A més, es fan xarrades, col·loquis i trobades entre el públic i els equips artístics sobre els espectacles programats després de les funcions, amb l’objectiu de fer més pròxims els plantejaments conceptuals i estètics presentats, així com compartir l’experiència i les impressions del públic assistent.
Calendari trimestral
En concret, este trimestre s’han organitzat col·loquis amb els espectacles 440 HZ, La Reina del Arga, El brote i Plenamar, este últim és una producció pròpia de l’IVC.
Plenamar comptarà amb una mediació profunda sobre els materials, la metodologia de treball i l’univers creatiu de l’autora, Begoña Tena, i les directores, Laia Porcar i Núria Vizcarro, destinada a col·lectius amb difícil accés a la cultura. L’activitat es desenrotllarà a València, Castelló de la Plana i Alacant amb els mediadors Anna Albaladejo, Marc Escrig i Pedro Granero.
També és rellevant la creació del Grup Jove amb alumnat de la Universitat de València, amb el qual l’IVC pretén fomentar l’escriptura crítica escènica en esta comunitat. A través de tallers teoricopràctics, se li oferiran ferramentes per a la valoració i descripció de propostes escèniques.
Així mateix, s’oferixen funcions accessibles incorporant subtitulació, audiodescripció i llengua de signes en El gran teatro del mundo i Plenamar per tal que els espectacles arriben al màxim nombre de persones possible. Plenamar comptarà, a més, amb una funció relaxada, que permeta acollir persones amb patrons d’interacció social no normalitzats o amb extrema sensibilitat a estímuls sensorials.
D’altra banda, hi haurà espai per a la formació de professionals amb tallers de dramatúrgia, entrenaments de dansa i diferents programes de suport a la creació local. Entre estos, el taller de dansa ‘Tradició i ritu’, amb Pere Bodí; el ‘Taller de moviment gent gran’, que acosta la dansa contemporània a persones de 65 a 82 anys, impartit per Vicent Gisbert, o el projecte pedagògic amb adolescents ‘Bailamos para estar juntxs’, de Joaquín Collado.
Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València