D’entre els 58 projectes presentats a la convocatòria pública, han sigut seleccionats els laboratoris ‘Muy fuerte, tía’, de Rosana Sánchez per a L’Escorxador d’Elx; ‘El gesto roto’ de Julia Zac, per a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC); i ‘Morphopop’ de Nuria Crespo i ‘Ser pastora pastora ser’ de Laura Morales, per a Espai LaGranja.
Els projectes han sigut triats per una comissió formada per Mauri Pérez (AVED), Ana H. Lorenzo (APDCV) i els directors de programació de l’IVC, EACC, L’Escorxador i Espai LaGranja.
La directora adjunta d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura, María José Mora, ha assenyalat que “l’objectiu fonamental d’estos laboratoris organitzats per Espai LaGranja és contribuir a l’enfortiment del sector de les arts escèniques, així com reflexionar sobre el panorama de la dansa contemporània en un espai d’investigació que combina l’intercanvi pràctic i teòric”.
Estos quatre projectes es desenrotllaran durant els mesos de setembre a novembre de 2024: dos a València (Espai LaGranja), un altre a Elx (CCCE l’Escorxador) i un altre a Castelló (EACC). Disposaran de la contractació laboral dels components de cada laboratori i amb una quantitat de producció atribuïda a cada projecte de fins a 4.000 euros per a cada laboratori de dos mesos i de 2.500 euros per al d’un mes.
Laboratoris d’investigació
El projecte ‘Muy fuerte, tía’, presentat per Rosana Sánchez, es desenrotllarà en L’Escorxador d’Elx. Es tracta d’un projecte d’investigació pràctica i interdisciplinària, situat entre la pedagogia corporal i les arts vives, que vol revelar com el cos participa en la construcció de moviments col·lectius i quins són els processos mentals, socials o espirituals que donen forma a experiències comunes.
El projecte ‘El gesto roto’, presentat per Julia Zac, es desenrotllarà en l’EACC de Castelló. És un projecte que pretén desentranyar la influència de la tecnologia d’ús quotidià en el cos i explorar-lo des de la pràctica coreogràfica, buscant una mirada crítica que fomente una major consciència sobre com estos gestos dominats per les grans empreses tecnològiques modelen el nostre comportament.
El projecte ‘Morphopop’, presentat per Nuria Crespo, es realitzarà en la seu d’Espai LaGranja. És una investigació metodològica i dansística basada en les possibles relacions entre l’espai, la forma i la música pop. La repetició, la festa, la celebració i la improvisació es donen la mà en este projecte.
Per primera vegada, esta convocatòria s’obri a companyies i creadores de fora de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de generar nous diàlegs i canals d’intercanvi entre els artistes valencians i d’altres regions espanyoles.
El projecte seleccionat en esta categoria ha sigut ‘Ser pastora pastora ser’ de Laura Morales, que també es desenrotllarà en la seu d’Espai LaGranja. Es tracta d’un treball que sorgix després d’una breu estada de l’artista com a pastora. En eixe sentit, Laura Morales assenyala: “El camp i la dansa van de bracet en preciosisme i misèria. És una espècie d’abandó romàntic. Les primeres paraules que apareixen en la definició de transhumància són: continu moviment i adaptant-se, com la dansa”.
Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València