El festival Ensems continua la seua intensa programació musical al llarg de tota la setmana amb els concerts d'algunes de les formacions internacionals que participen en aquesta edició i amb algunes de les propostes didàctiques de l'edició, com el VI Taller Junts de Creació Sonora.
Ensems, la convocatòria musical dedicada a les músiques inusuals i l'experimentació sonora, se celebrarà fins al pròxim 24 de setembre en diferents recintes i auditoris de València, Castelló de la Plana i Alacant.
Es tracta del festival més antic en el seu gènere a Espanya i se celebra ininterrompudament des de 1978, organitzat per organitzat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport a través de l'Institut Valencià de Cultura i el Palau de les Arts.
Amb el lema #acaudorella, Ensems ofereix 25 activitats de diferent format, incloent-hi actuacions musicals, trobades professionals i activitats pedagògiques amb la intenció de prendre el pols a la creació sonora contemporània.
Programació
En concret, hui dilluns, 18 de setembre, la programació començarà amb la primera de les dues jornades del VI Taller Junts de Creació Sonora, a l'auditori del Conservatori Superior de Música de València amb el Trio Feedback.
El Taller ‘Ensems de Creació Sonora’ està enfocat a treballar per a grup de cambra i per a ‘gran ensemble’ (orquestra de cambra), en dues sessions diferents per al qual comptem amb la col·laboració de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i el Trio Feedback.
Així mateix, a les 19.30 hores, tindrà lloc a l'auditori Martín i Soler del Palau de Les Arts el concert del Grup Enigma, dirigit per Asier Puga, amb el programa 'Fabrication of light'.
El dimarts 19 de setembre, a les 19.30 hores, l'aula Magistral del Palau de Les Arts rebrà als francesos Ensemble Maja, amb un programa amb motiu del centenari del naixement de Gyorgy Ligeti per a tres veus i xicotet conjunt.
El miércoles 20 de setembre, a les 13.00 hores, el contrabajista Dario Calderone estarà en l'EACC de Castelló de la Plana i a les 19.30 hores, a l'Auditori i Palacio de Congressos de Castelló de la Plana serà el torn de la Banda Municipal de Castelló, amb la col·laboració dels alumnes en pràctiques del Conservatori Superior de Música ‘Salvador Seguí’ de Castelló.
D'altra banda, a València tindrà lloc el concert del Trio Musicalis a l'aula Magistral del Palau de Les Arts, on tindrem l'oportunitat de descobrir tres obres d'estrena absoluta d'Hèctor Parra, Jacobo Durán i Alicia de la Font.
El dijous, 21 de setembre, tindrà lloc la segona jornada del VI Taller ‘Ensems de Creació Sonora’, en aquest cas amb la participació de Jove Orquestra de la Generalitat en l'auditori Martín i Soler del Palau de Les Arts a les 18.00 hores
Aqueix mateix dia, a les 19.30 hores, l'aula Magistral rebrà al SWR Vokalensemble, una de les propostes internacionals d'aquesta edició, dirigit per Marcus Creed i amb un programa dedicat a Espanya. Paral·lelament, el dijous també tindrà lloc en el BONICA d'Alacant la primera de les jornades del projecte pedagògic X-Ensems.
Estrenes i encàrrecs
Amb més de 30 estrenes absolutes i obres que s'interpreten per primera vegada a l'Espanya , Ensems continua apostant per oferir una programació de músiques de nova creació que combina la participació de destacades formacions internacionals amb artistes estatals i locals amb la intenció de difondre l'actualitat de la creació sonora contemporània.
La programació de la 45a edició d'Ensems té lloc en els espais habituals de València: Palau de les Arts, IVAM, Conservatori Superior de Música i en el Centre Cultural ‘La Beneficència’ de la Diputació de València.
A més, enguany es realitzen també activitats al BONICA (Museu d'Art Contemporani d'Alacant) l'ADDA (Auditori de la Diputació d'Alacant), l'Espai d'Art Contemporani EACC, el Museu de Belles arts i Auditori i Palacio de Congressos de Castelló de la Plana .
Així mateix,el ja tradicional Ensems simfònic torna a comptar amb la participació de les principals formacions simfòniques del nostre territori. D'aquesta manera, la programació inclou els concerts de la Banda Simfònica Municipal de València i la Banda Municipal de Castelló de la Plana , així com de l'Orquestra de València i l'Orquestra ADDA Simfònica, amb Charles-Olivieri Munroe com a director convidat.
Vessant educatiu
D'altra banda, Ensems continua apostant per l'educació sonora com a element fonamental en el desenvolupament d'audiències i d'aproximació als més joves. Així, rebrà enguany al col·lectiu mexicà Sueno(soro)ridades, que realitzarà un projecte que parteix de l'ecologia acústica dels safaretjos públics a València, com a centres de socialització i reunió de dones i xicotetes, que van propiciar un entramat de relacions aurals.
El projecte pedagògic X-Ensems, que proposa una participació col·laborativa sobre la base d'eines proporcionades a xiquetes i xiquets entre 9 i 17 anys, i el descobriment i experimentació sonora, comptarà aquesta vegada amb els Conservatoris Professionals de Música de Cullera i Dénia, juntament amb els estudiants de composició del CSMV Marc Alexandre i Mar Caballer.
El punt de partida és l'artista Eusebio Sempere, del qual se celebra el centenari del seu naixement, i les escultures ‘mòbils’, a més del seu entorn Fluxus, a València, i Llorenç Barber com a punt de referència, per a construir un projecte amb diferents peces connectades amb la temàtica de la ciutat.
Les XXXV Trobades de composició, dirigides al sector professional, comptaran amb la participació de convidats de luxe: Chaya Czernowin, Hèctor Parra, Nacho de Paz, Mercedes Zavala i Alicia Díaz de la Fuente. La VI edició dels Tallers de creació amb la JOGV i Feedback compta amb Chaya Czernowin i Hèctor Parra com a mentors.
Tota la programació de la 45a edició de Junts pot consultar-se al web ensems.ivc.gva.es. Tots els espectacles són gratuïts, prèvia descàrrega d'invitació, excepte el concert de l'Orquestra de València amb Nacho de Paz del dissabte, 23 de setembre.
El festival compta amb la col·laboració de la INAEM (Ministeri de Cultura), l'Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), CaixaBank Escolta València, la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), l'Institut Superior d'Ensenyaments Artístics (ISEACV), el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, la Diputació de València, la Diputació d'Alacant; Clement Pianos, ENOA (European Network Opera Academies) i The Ernst von Siemens Music Foundation.
Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València