IVC > La Filmoteca de València projecta set llargmetratges del festival SOCIALMED

18 de maig de 2022

La Filmoteca de València projecta set llargmetratges del festival SOCIALMED

  • SOCIALMED, el Festival de Drets Humans de la Mediterrània, celebra la segona edició del 14 al 27 de maig
  • La Filmoteca de València projecta set llargmetratges que competeixen en la secció MED Ficció del festival
Cultura de la Generalitat, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura, acull a La Filmoteca de València les projeccions de set llargmetratges de la secció MED Ficció de SOCIALMED, el Festival de Drets Humans de la Mediterrània, que celebra la segona edició del 14 al 27 de maig en diversos espais culturals de la ciutat, sota el lema ‘Sense aigua no hi ha vida’. Totes les projeccions de La Filmoteca són en sessió única.
 
Les sessions a La Filmoteca s’inicien el dijous 19 de maig, a les 18 hores, amb la projecció del llargmetratge ‘Amira’ (2021), dirigit pel cineasta egipci Mohamed Diab.
 
La protagonista d’aquest drama és Amira, una jove palestina de dèsset anys que va ser concebuda amb l’esperma de contraban de son pare empresonat, Nawar. Tot i que la seua relació des que va nàixer ha estat limitada a les visites a la presó, per a ella continua sent un heroi. La seua absència en la vida de la seua filla es compensa amb l’amor i l’afecte que rep per part dels qui l’envolten. Però, quan un intent fallit de concebre un altre fill revela la infertilitat de Nawar, la vida d’Amira es capgira.
 
Segons el seu director, Mohamed Diab, “‘Amira’ és una exploració microcòsmica de la divisió i la xenofòbia que hi ha en el món actual. En el procés de revelar la identitat de la nostra heroïna, la pel·lícula planteja la qüestió de si l’odi és natural o socialment adquirit”.
 
El divendres 20 de maig, a les 18 hores, La Filmoteca projecta la pel·lícula ucraïnesa ‘Stop-Zemlia’ (2021), de la jove cineasta Kateryna Gornostai, que va ser guardonada amb l’Os de Cristall en la passada edició de la Berlinale.
 
Fresc, directe i sensible, el primer llargmetratge de Kateryna Gornostai dibuixa els dubtes i els anhels, els desitjos i les intimitats dels seus joves protagonistes sense caure en els tòpics. També ofereix un retrat actual de la joventut ucraïnesa: Masha, una introvertida estudiant d’institut, es veu a si mateixa com una marginada, excepte quan ix amb Yana i Senia, que comparteixen el seu inconformisme.
 
El dissabte 21 de maig, a les 18 hores, La Filmoteca projecta ‘Colmena’ (‘Hive’, 2021), òpera prima de la cineasta kosovar Blerta Basholli, que va obtindre tres premis en el Festival de Sundance. La pel·lícula és un al·legat entorn de la supervivència de les dones després d’una guerra en el si d’una societat patriarcal.
 
‘Colmena’ se centra en la vida de Fahrije Hoti, una dona dedicada al cultiu de la mel que s’arrisca a crear una empresa després de la desaparició del seu espòs durant la guerra. En la seua aventura empresarial es trobarà amb l’oposició del seu poble natal, on perviuen els valors més conservadors del patriarcat. La protagonista, Yllka Gashi, va rebre el premi a la millor actriu en la Seminci de Valladolid. Elisabeth Moss participa en la pel·lícula com a productora executiva.
 
El diumenge 22 de maig, a les 18 hores, La Filmoteca projecta ‘Una historia de amor y deseo’ (2021), de la cineasta tunisenca Leyla Bouzid. La pel·lícula conta la història d’Ahmet, un jove francés d’origen algerià criat als afores de París. En la universitat coneix Farah, una jove tunisenca plena d’energia que acaba d’arribar a la capital. Mentre descobreix una col·lecció de literatura àrab eròtica, Ahmet s’enamora perdudament de Farah, encara que intenta reprimir els seus desitjos i sentiments.
 
Leyla Bouzid ofereix un relat de xic coneix xica allunyat dels estàndards habituals d’aquest tipus de narracions i emmarcat en el si de la cultura àrab. Estrenada en la Setmana de la Crítica de Cannes i aplaudida en festivals com els de Toronto o Valladolid, la pel·lícula transmet amb sinceritat les complexitats del primer amor en un context d’alliberament sexual.
 
El dimarts 24 de maig, a les 20 hores, La Filmoteca projecta ‘The Blind Man Who Did Not Want to See The Titanic’ (2021), del finlandés Teemu Nikki. La pel·lícula té com a protagonista Jaakko, un home cec que va en cadira de rodes. Està enamorat de Sirpa, amb qui ha tingut una relació a distància per telèfon. Mai s’han conegut en persona, fins que un dia Jaakko decideix viatjar per a trobar-se amb ella, confiant en l’ajuda de desconeguts per a fer el viatge.
 
Presentada en el festival de Cullera, la pel·lícula ofereix un retrat pràcticament inèdit de la ceguesa, ja que el seu director, Teemu Nikki, filma un llarg fora de focus per a simular la falta de visió del seu protagonista.
 
El dimecres 25 de maig, a les 20.15 hores, La Filmoteca projecta ‘La mujer del enterrador’ (2021), dirigida i escrita per Khadar Ayderus Ahmet, guionista i director finlandés nascut a Mogadiscio, que utilitza una història d’amor per a parlar sobre la crisi sanitària a África i el matriarcat en l’Islam.
 
Presentada en la Seminci, l’òpera prima d’Ahmet narra el drama de Guled i Nasra, una parella enamorada que resideix als afores de la ciutat de Djibouti amb el seu fill adolescent, Mahad. No obstant això, viuen temps difícils: Nasra necessita urgentment una operació costosa per a tractar-se d’una malaltia renal crònica mentre Guled treballa durament com a enterrador per a arribar a final de mes.
 
Les projeccions del festival SOCIALMED a La Filmoteca conclouen el dijous 26 de maig, a les 18 hores, amb la pel·lícula francesa ‘Les héroïques’ (2021), de Maxime Roy.
 
Presentada fora de concurs en el Festival de Cannes, l’òpera prima de Roy és una comèdia que té com a protagonista Michel, un exionqui i etern adolescent que només pensa en les motos i a eixir amb el seu net Léo i els seus amics. Amb cinquanta anys, ha de torejar amb el bebé que acaba de tindre amb la seua exdona i s’esforça per no cometre els errors del passat.
 
Projeccions en altres seus del festival
 
A més de les projeccions a La Filmoteca de la secció MED Ficció, SOCIALMED programa les seccions MED VLC, dedicada a les produccions valencianes, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, i MED DOCS, sobre documentals mediterranis, a la sala de la Fundació SGAE.
 
La programació es completa amb una àmplia oferta audiovisual a través de la secció educativa MED FUTURS i del festival convidat, el Festival Internacional de Cinema pels Drets Humans de Bogotà, que es podran veure per mitjà del canal de YouTube de SocialMED.
 
El festival SOCIALMED està organitzat per Valencia Social Rebel amb el patrocini de l’Ajuntament de València i la FACM (Fundació Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes del Mediterrani). Compta amb el suport de Cultura de la Generalitat, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura, i d’À Punt Mèdia, com a mitjà oficial.
 
A més, compta amb la col·laboració de Medcities, la xarxa que coordina 63 ajuntaments i unions de municipis de tota la regió mediterrània, l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València, Euromedrights, Caixa Popular, Visit València, Casa Mediterrani, Fundació Baleària, l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, València Capital del Disseny, Colla Monlleó, Creacy Asesores i la participació de més de 200 entitats socials.
 
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 962 936 621
ivc@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter




Selecciona newsletters:


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info