IVC > L’Institut Valencià de Cultura presenta, juntament amb l’FSMCV i Bankia, el concert i el congrés “Música a la Llum”

04 de desembre de 2018

L’Institut Valencià de Cultura presenta, juntament amb l’FSMCV i Bankia, el concert i el congrés “Música a la Llum”

L’Institut Valencià de Cultura ha presentat, juntament amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i amb el patrocini de Bankia, la tercera edició del projecte “Música a la Llum” i el I Congrés Internacional Música a la Llum.

El concert, basat en algunes de les obres recuperades, tindrà lloc diumenge que ve, 9 de desembre, a Gandia. A més, entre els dies 13 i 15 de desembre se celebrarà el I Congrés Internacional Música a la Llum a la Nau de València.

“Música a la Llum” és un projecte posat en marxa en 2016 per l’IVC i l’FSMCV, amb el patrocini de Bankia, per a descriure i posar en valor les partitures, els instruments i el patrimoni cultural en general de les societats musicals valencianes. És resultat d’un treball de camp en equip que ha començat inicialment en les bandes centenàries de tot el territori valencià, i que es plasma en una pàgina web que pretén oferir en finalitzar el projecte un mapa dels principals fons musicals que atresoren les nostres bandes.

“Les bandes de música són un dels patrimonis musicals més valuosos de la societat i la cultura valencianes, que ha sigut reconegut com bé d’interés cultural immaterial per la Generalitat Valenciana. A la quantitat de societats musicals i de músics implicats, cal afegir que comptem amb bandes molt antigues que tenen autèntics tresors en els seus arxius. En conjunt, les bandes custodien un patrimoni tan gran i valuós com poc conegut, per la qual cosa hem emprés el camí de posar-lo en valor”, ha explicat Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC.

“«Música a la Llum» és un programa del qual ens sentim especialment orgullosos perquè desenvolupa tot un pla integral de recuperació, difusió i foment de la investigació dels fons de les societats musicals. A aquests objectius respon el treball que des de fa tres anys du a terme un equip d’experts musicòlegs i de documentalistes; els concerts i gravacions d’obres recuperades i, per descomptat, aquest primer congrés internacional que fem de la mà de la Universitat de València”, ha subratllat la coordinadora de la Direcció de Comunicació de Bankia a la Comunitat Valenciana, Isabel Rubio.

“El programa «Música a la Llum» està afavorint que afloren autèntiques meravelles, tant composicions pràcticament desconegudes, com instruments antics i material gràfic abundant. Després de tres anys de treball, era el moment de plantejar un congrés internacional. Estem molt satisfets, tant per la participació de ponents convidats, com de les comunicacions plantejades pels investigadors participants. Pensem que aquest congrés serà un èxit i al mateix temps obrirà la porta a nous estudis i investigacions que són necessaris per a donar a conéixer l’extraordinari patrimoni de les nostres societats musicals”, ha declarat Remigi Morant, vicepresident de l’FSMCV.

El concert, que se celebrarà el dia 9 de desembre a Gandia, té un programa la primera part del qual està íntegrament composta per peces recuperades i transcrites per a aquest projecte: ‘Preludio’, de Luis Torregrosa García (1871-1960), que procedeix de la Banda Municipal d’Alacant; ‘Hesperia’, de Juan Martínez Báguena (1897-1986), que procedeix de la Banda Municipal de València; ‘Fantasía para banda’, de Mariano Pérez Sánchez (1866-1946), ha sigut facilitada per l’Associació Requenenca de Musicologia; i ‘Tríptico’, d’Emilio Valdés Perlasia (1912-1998), que procedeix de l’Agrupació Musical Santa Cecília de Castalla. Amb elles es gravarà la tercera entrega dels CD de “Música a la Llum”, que veurà la llum al març.

I Congrés Internacional Música a la Llum

Després de tres anys de treball de documentació, del 13 al 15 de desembre tindrà lloc al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València el I Congrés Internacional Música a la Llum, en el qual participaran més de 30 ponents amb diferents conferències i debats entorn del patrimoni documental de les bandes de música.

El I Congrés Internacional Música a la Llum comptarà amb conferenciants convidats dels Estats Units, Itàlia, Portugal, Bèlgica i de la resta d’Espanya, i participants de diferents localitats de la Comunitat Valenciana: Alcoi, el Puig, Llíria, Llombai, Oliva, Ontinyent, Silla, Sueca, València, Vila-real i Xàtiva, entre altres. A més, hi participaran representants de les principals institucions de custòdia de documentació musical de tot l’Estat: la Biblioteca Nacional (Madrid), la Biblioteca de Catalunya (Barcelona) i Eresbil (Euskadi).

Les comunicacions del congrés giraran al voltant dels fons i la formació dels arxius de diferents bandes, l’obra d’alguns compositors, la tasca de les biblioteques i dels arxius institucionals o privats en l’àmbit bandístic o qüestions relacionades amb la música tradicional, la fonografia o l’organologia. Els conferenciants estrangers permetran conéixer la forma de treballar en la custòdia i difusió de fons de diferents països. A més, hi haurà dues taules redones sobre la col·laboració entre arxius municipals i societats musicals i sobre les recuperacions dutes a terme pel programa “Música a la Llum”.

La matrícula per a assistir als tres dies de congrés costa 20 euros, però qui hi vulga assistir un sol dia s’hi pot matricular gratuïtament. Més informació, en el web: http://www.musicaalallum.es/congres.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 963 539 300
ivc@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Subscripció al newsletter


Accepte les condicions i la
política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info