IVC > L'IVC estrena temporada a Castelló
Presentació de la temporada al Teatre Principal

Presentació de la temporada al Teatre Principal

18 de setembre de 2023

Més de 100 activitats

L'IVC estrena temporada a Castelló

  • D'octubre a desembre, l'Institut Valencià de Cultura programa més de 100 activitats en espais de la Generalitat a Castelló i Peníscola
  • Els abonaments culturals del Teatre Principal i Auditori de Castelló per al nou trimestre es posen a la venda el dimarts 19 de setembre
L'Institut Valencià de Cultura (IVC) ha presentat la programació de l'inici de la temporada 2023-24, d'octubre a desembre, dels diferents espais de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport a Castelló de la Plana, com són el Teatre Principal, l'Auditori, l'EACC i el Museu de Belles arts, així com del Palau de Congressos de Peníscola.

El director general de Cultura, Sergio Arlandis, ha destacat que l'objectiu és “mantindre la confiança del públic i obrir-nos amb noves propostes a més espectadors”. 

En aquest sentit, Arlandis ha assenyalat que la programació “segueix la línia que busquem: qualitat i impacte social, amb un projecte cultural que siga comú i beneficiós per a la Comunitat Valenciana” en el qual Castelló “pot ser una referència cultural en la resta d'Espanya”. 

L'inici de temporada contempla més de 100 activitats dirigides a públics diferents amb l'objectiu d'acostar la cultura a tota la societat de Castelló i les seues comarques. Teatre amb grans intèrprets com Nuria Espert, Vicky Peña, Carmelo Gómez, Pere Arquillué, concerts amb l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, l'Orquestra i Cors d'RTVE, Els Amics de Les Arts, Rodrigo Cuevas, l'espectacle produït per l'IVC i Melomans en homenatge a Nino Bravo, i de grups com el castellonenc Panchi Vivó SetBand o Júnior McKenzie. 

El Museu de Belles arts de Castelló, una vegada finalitze l'actual exposició de Peiró Coronado, presentarà una de les grans exposicions de la temporada entorn la pintura valenciana en l'època de Sorolla i continuarà ampliant la seua programació dirigida al públic familiar, així com tallers i diverses activitats per a tots els públics. 

Arlandis ha recordat que es manté la programació regular a Peníscola, “amb una completa oferta de cinema, música i teatre amb propostes com les de Carmelo Gómez o el premi Max al millor espectacle de dansa 2023 ‘La reina del metall’ amb Vanesa Aibar & Enric Monfort”.

Per part seua, el director general de l'IVC, Abel Guarinos, ha destacat que és “un gaudi estètic i ètic veure com la programació de tots els espais que gestiona l'IVC a Castelló imbrica perfectament els grans protagonistes i títols de les diferents arts, procedents de qualsevol punt d'Espanya i internacionals, amb molt de l'excels que tenim en la nostra Comunitat”.

“En aquesta ocasió comptem des de Sorolla, Peiró Coronado o l'homenatge a Nino Bravo, per citar alguns dels grans referents que desgraciadament ja no estan, i els més joves castellonencs Begoña Tena amb ‘Viva’, Carlos Amador en ‘Win win’, Panchi Vivó amb la seua SetBand, el Col·lectiu d'Improvisació Musical de Castelló i, entre molts altres, Enric Monfort, que estarà a Peníscola amb el seu premiat espectacle de dansa ‘La reina del metall’”, ha ressaltat.

A més, Guarinos ha assenyalat que es continua celebrant “el primer centenari de la Societat Filharmónica de Castelló i per aquest motiu vindrà per primera vegada a L'Auditori l'Orquestra i Cors d'RTVE, dirigida pel castellonenc Sergio Alapont; qui dirigirà en aquest singular trimestre carregat de grans batutes, com la de James Gaffigan, Gustavo Gimeno i Pablo Marqués”.

La renovació dels abonaments culturals per a el trimestre vinent del Teatre Principal i l'Auditori es podrà fer a partir d'aquest dimarts 19 de setembre. Els nous abonats podran fer-ho a partir del dia 27 de setembre a les taquilles o en el web de l'IVC, taquilla.ivc.gva.es.

Teatre Principal de Castelló: qualitat i professionalitat

El Teatre Principal de Castelló estrena la nova temporada el 8 i 9 d'octubre amb la gran actriu Nuria Espert acompanyada per Vicki Peña i altres intèrprets per a representar ‘L'illa de l'aire, una obra d'Alejandro Palomas i dirigida per Mario Gas.

Durant el trimestre, l'escenari del Principal acollirà obres dels directors i dramaturgs més importants de l'actualitat com a ‘Cels’ de Sergio Peris-Mencheta, i produccions de companyies com la premiada representació ‘El cos més bonic que mai s’haurà trobat a aquest lloc’ del Teatre Romea i Temporada Alta amb l'actor Pere Arquillué.

Reconeguts actors i actrius estaran al Principal de Castelló com Candela Peña amb ‘Contraccions’; Pedro Casablanc al capdavant de ‘Don Ramón María de Valle Inclán. A través de Ramón Gómez de la Serna’, o la comèdia de Pepe Viyuela ‘Uz: el poble’.

Aquesta temporada es manté el cicle ‘Els dijous al Principal’ que oferirà obres amb protagonistes i companyies vinculades amb Castelló com a ‘Viva’ de Begoña Tena, ‘Estimats pares’ del Micalet o ‘Win win’ de Juli Disla.

Durant aquest trimestre la música estarà protagonitzada per un homenatge a Nino Bravo amb el musical ‘Lliure. Nino Bravo. 100% a capella’. El públic familiar no es pot perdre la representació de ‘El món lirondo’ per a tancar l'any durant les festes de Nadal.

Auditori de Castelló: més clàssica i varietat d'estils

L'Auditori de Castelló presenta durant l'últim trimestre de l'any una variada programació que el posiciona com un dels espais de concerts més importants de tot el territori valencià destacant per la qualitat i coherència de les propostes.

L'auditori reforça la programació de clàssica per a commemorar el centenari del naixement de la Societat Filharmònica de Castelló. Entre ells, l'Orquestra de la Comunitat Valenciana oferirà tres grans concerts sota la direcció de Sir Mark Elder, James Gaffigan i Gustavo Gimeno. 

Una altra de les grans cites serà amb l'Orquestra i Cor d'RTVE que arriba el 15 de desembre amb la direcció del castellonenc Sergio Alapont. Destaca també el concert que oferirà el reconegut violinista Frank Peter Zimmermann acompanyat per Martin Helmchen.

No sols la clàssica serà la protagonista. Altres músiques estaran representades amb concerts com la gira ‘Allà on volia’ de ‘Els Amics de Les Arts’ o l'humor, la crítica i la ironia de Rodrigo Cuevas que protagonitzarà ‘La romeria’ l'11 de novembre.

El cicle ‘Territori CS’ manté l'objectiu d'oferir una programació regular de músiques interpretades per artistes castellonencs. En aquest trimestre, passaran per l'Auditori proposades com les de Joan de Ribera, Panchi Vivó, Ramón Godes & Alejandro Royo

El Museu de Belles arts de Castelló: Sorolla

El Museu de Belles arts de Castelló presenta aquest trimestre una de les exposicions més destacades de la temporada. La mostra ‘La pintura valenciana en l'època de Sorolla’ planteja un diàleg entre diverses generacions d'artistes valencians i té en compte, especialment, el procés de formació, desenvolupament i projecció de la pintura valenciana d'aquell moment amb Sorolla com l'artista més visible.

El Museu es converteix en un gran contenidor cultural per la diversitat de propostes que s'oferiran al llarg de la temporada. Es mantenen les sessions de música amb ‘Les Arts al Belles Arts’, els concerts ‘Free Impro’ amb el Col·lectiu d'Improvisació Musical de Castelló, a més de ‘intercanvis. Club de Cultura’, els tallers ‘Interrompre la classe’ o els familiars ‘Play Cube’.

EACC: nova exposició i més programes educatius

L'Espai d’Art Contemporani de Castelló tanca l'any amb una nova mostra: ‘I see you repeating this, I warn you in the sweetest way’, de l'artista italià Michele Gabriele. Una mostra amb influències de fantasia i la ciència-ficció/ciència-ficció que planteja una rondalla subaquàtica que es podrà visitar del 30 de setembre al 14 de gener.

A partir d'aquesta exposició i dels seus materials presentats, es convida a l'artista local Gerard Bomboí a una nova edició de ‘TEOREMA’, una invitació a artistes locals a treballar a partir de les temàtiques exposades o treballades en l'Espai.

L'any es tancarà al desembre amb la Carta Blanca a Itziar Okariz, una de les artistes més importants de la performance, representant d'Espanya al pavelló de la Biennal de Venècia el 2019.

El mes d'octubre es reprén l'Escola d'Adults, ‘PARAMENT’: un programa educatiu per a gent gran amb el qual l'EACC i el seu equip lliura claus i eines per a entendre i aprofundir en l'art contemporani. 

El programa educatiu es completa amb l'activitat amb la comunitat escolar, totes les setmanes de dimarts a dijous. Els divendres l'EACC inaugura un cicle de trobades amb els grups de Salut Mental de Castelló, convertint les exposicions en un espai de treball per a aquests grups. Continua el ‘Club del Videojoc’ , una vesprada de dijous al més, una activitat per a mares, pares, fills i altres participants amb la qual aprofundir críticament en l'el meu digital dels videojocs.

Palau de Congressos de Peníscola: cinema, teatre i música

L'Institut Valencià de Cultura manté per tercera temporada la programació estable i permanent al Palau de Congressos de Peníscola, del qual és titular. Una combinació de cinema, teatre i música per a acostar la cultura a tots els públics de les comarques del nord.

En la programació del trimestre es podrà gaudir de ‘Les guerres dels nostres avantpassats’, una adaptació teatral d'Eduardo Galán del text de Miguel Delibes i interpretat per Carmelo Gómez i Miguel Hermoso.

El 28 d'octubre arriba fins al Palau de Congressos de Peníscola el premi Max al millor espectacle de dansa 2023 ‘La reina del metall’ amb Vanesa Aibar & Enric Monfort. Una altra de les propostes musicals vindrà de la mà de Franz Schubert Filharmonia que interpretarà peces de Beethoven i Txaikoyski. L'artista castellonenc Júnior McKenzie presentarà ‘Now that we are dead’.

La proposta cinematogràfica està protagonitzada per 7 títols com ‘Upon Entry’, ‘Les huit muntanyes’ o ‘Barbie’.

Filmoteca al Raval i al Paranimf

La Filmoteca de l'IVC i el Teatre del Raval presenten la segona i últim lliurament del cicle dedicat al cineasta francés François Truffaut, que inclou la seua obra des de 1975 fins a la seua prematura mort en 1984. Durant els mesos d'octubre a desembre es podrà gaudir de pel·lícules com ‘L'amant de l'amor’, ‘La dona del costat’ o ‘Vivement dimanche’.

A més. la Filmoteca oferirà en el Paranimf de l'UJI, el cicle ‘Nou Cinema’ amb produccions cinematogràfiques de gran qualitat. Un conjunt de sis pel·lícules que reuneix operes primes com per exemple ‘Vidas pasadas’, vista a Cannes i en Sundance, o ‘La jauría’, premiada a Cannes o l'esperat retorn de Víctor Estarrufe amb ‘Cerrar los ojos’.

La programació de la Filmoteca es tanca amb un cicle de cinema restaurat amb la col·laboració de l'aula de Cinema de l'UJI que oferirà títols com a ‘Toro Salvaje’, ‘El viatge de Chihiro’ o ‘Ladrón de Bicicletas’.

Tot el programa d'activitats es pot descarregar digitalment: consultar ací.
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 962 936 621
ivc@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter




Selecciona newsletters:


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info