IVC > Mostra de cinema romanés

14 de novembre de 2023

Mostra de cinema romanés

  • El cicle està organitzat en col·laboració amb l'Institut Cultural Romanés de Madrid i de l'Ambaixada de Romania.
  • Si inicia el dimecres 15 de novembre, a les 18 hores, amb la projecció de ‘Mikado’ (2021) d'Emanuel Pârvu.
 
 
La Filmoteca Valenciana presenta una mostra de cinema romanés organitzada en col·laboració amb l'Institut Cultural Romanés de Madrid i de l'Ambaixada de Romania. Conformada per sis llargmetratges de producció recent, que es projectaran en sessió única, la mostra podrà veure's fins al 24 de novembre.
 
El cicle s'inicia el dimecres 15 de novembre, a les 18 hores, amb la projecció de ‘Mikado’ (‘Marocco’, 2021) escrit i dirigit per Emanuel Pârvu. Actor habitual del cinema de Cristian Mungiu, Emanuel Pârvu planteja en el seu segon llargmetratge un drama d'exploració personal sobre la culpa i la responsabilitat que es va presentar en la secció Nous Directors del Festival de Sant Sebastià.
 
Un dia, la jove Magda regala el seu car collaret a una xiqueta malalta a l'hospital en el qual treballa com a voluntària. El seu pare està segur que menteix una vegada més i quan Magda demostra la seua innocència, ell se sent avergonyit i culpable, però també incapaç d'admetre que es va equivocar.
 
El divendres 17 de novembre, a les 20 hores, es projecta ‘A Higher Law’ (Balaur, 2021), òpera prima d'Octav  Chelaru. En el seu primer llargmetratge, Chelaru aborda el concepte del mal i els límits de la llibertat humana alhora que incorpora elements del gènere policíac.
 
Ecaterina, professora de Religió i esposa del rector del poble, s'involucra amb Iuliu, un estudiant de 16 anys amb un passat turbulent. Ecaterina intenta mantindre a l'adolescent sota control, però perd el seu propi control en este procés.
 
El dissabte 18 de novembre, a les 18 hores, La Filmoteca Valenciana projecta ‘R.M.N’ (2022) escrita i dirigida pel veterà Cristian Mungiu, el cineasta més reconegut internacionalment del cinema romanés contemporani i un dels  directors més notables del cinema europeu de les últimes dues dècades.
 
Estrenada en la Secció Oficial del Festival de Cannes i també en el Festival de Toronto, la pel·lícula conta la història de Matthias, un immigrant que torna per Nadal al seu poble natal, una localitat multiètnica de Transsilvània, després d'abandonar el seu treball a Alemanya. Està preocupat pel seu fill, que ha crescut sense ell, i pel seu pare, que s'havia quedat només. També desitja tornar a veure a la seua ex núvia. Quan la fàbrica que ella dirigeix decideix contractar empleats estrangers, la pau aparent d'esta xicoteta comunitat es veurà pertorbada.
 
El dimarts 21 de novembre, a les 20 hores, es projecta ‘Miracle’ (‘Miracol’, 2021) de Bodgan George Apetri. La tercera pel·lícula d'Apetri és un policíac amb un rerefons dramàtic i reflexions sobre la religió i la societat romanesa actual.
 
Una jove monja s'escapa del seu convent per a fer-se càrrec d'un assumpte personal urgent, però mai torna. Un detectiu de la policia investiga sobre el seu destí i descobreix pistes i revelacions que no sols porten a la veritat.
 
El dijous 23 de novembre, a les 20.15 hores, La Filmoteca Valenciana projecta ‘To the North’ (‘Spre Nord’, 2022), escrita i dirigida per Mihail Mincan, una de les pel·lícules més ambicioses mai produïdes a Romania. Basada en uns fets reals ocorreguts en 1996 i ambientada en un vaixell enmig de l'oceà, la pel·lícula va ser presentada en la secció Horitzons de la Mostra de Venècia
 
Durant el seu torn en la coberta d'un transatlàntic, un mariner filipí molt religiós descobreix a un polissó romanés amagat entre uns contenidors. Si els oficials taiwanesos del vaixell el veuen, el polissó corre el risc de ser llançat per la borda. El mariner decideix amagar-lo, com a mostra de la seua gratitud cap a Déu. Prompte, comença un perillós joc del gat i el ratolí.
 
El cicle es tanca el divendres 24 de novembre, a les 18 hores, amb la projecció de ‘Metronom’ (2022), primer llargmetratge d'Alexandru Belc, guanyador del premi Retueyos que concedeix el Festival de Cine de Gijón a operes primes.
 
Ambientada a Bucarest en 1972, la pel·lícula conta la història d'Ana, una jove de 17 anys amb anhels d'amor i llibertat. Una nit, va a una festa amb els seus amics, on decideixen enviar una carta a Metronom, el programa musical que Ràdio Free Europe emet de manera clandestina a Romania. És llavors quan apareix la policia secreta de Ceaușescu.
 
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 962 936 621
ivc@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express

Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info