IVC > Notícies > Ensems: referent de la música de nova creació

27 de setembre de 2022

Clausura 44ª edició

Ensems: referent de la música de nova creació

Festival Ensems

El festival Ensems clausura la 44a edició com a referent de la música de nova creació
 
  • Més de 8.000 persones han assistit als diversos espectacles de la programació d’enguany, amb una forta presència de formacions i compositors internacionals
  • S’han desenvolupat activitats al voltant de la Ruta Destroy, així com projectes educatius i d’investigació sonora
 
València (27.09.22). El festival Ensems, dedicat a la música de nova creació, va tancar despús-ahir diumenge la 44a edició amb l’actuació de la Banda Simfònica de Castelló a l’Auditori i Palau de Congressos de la capital de la Plana Alta i amb la presència del conjunt de cambra luxemburgués United Instruments of Lucilin al Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts.
 
El Palau de les Arts de la ciutat de València ha tornat a ser la seu principal del festival, però, com ha succeït en edicions anteriors, Ensems també ha apropat propostes musicals innovadores a les localitats de Castelló de la Plana i Alacant, que han congregat més de 8.000 espectadors.
 
Des del dijous 15 de setembre, Ensems ha desenvolupat una programació que el confirma com un esdeveniment de referència en la música contemporània. Així, s’ha de tindre en compte que és el festival més antic de l’Estat espanyol en aquest camp de la creació, ja que se celebra ininterrompudament des de l’any 1978. Enguany, amb el lema ‘#Finestres’, Ensems ha tornat a ser l’aparador dels projectes musicals més innovadors amb una forta presència internacional.
 
Entre la programació d’aquesta edició, cal destacar l’estrena de l’òpera ‘Zelle: Wenn es dunkel wird’, amb la direcció escènica i composició de Jamie Man (el Regne Unit) i els textos de Peter Stamm (Suïssa). Així mateix, el públic ha pogut gaudir amb formacions capdavanteres com Proxima Centauri (França), E-Mex-Ensemble (Alemanya), Frauke Aulbert (Alemanya), Florentin Ginot (França), Quatuor Diotima (França) i els ja esmentats United Instruments of Lucilin.
 
D’altra banda, el festival ha apropat la música d’avantguarda als carrers i places de València. En aquest sentit, destaquen els concerts protagonitzats per Alxarq Percussió i Amores Grup de Percussió, el divendres 16, i SoXXI i Neopercusión, un dia després, a la plaça de Viriat. En ambdós espectacles es va retre homenatge al compositor grec Iannis Xenakis, que ha protagonitzat bona part del repertori d’Ensems.
 
A més de les formacions esmentades anteriorment, la programació també ha comptat amb altres intèrprets valencians. És el cas de Lumina Ensemble, quartet de saxòfons, percussió i violoncel que va desenvolupar un programa format per peces de compositors valencians (Ximo Cano, Àngela Gómez, David Leal, Iluminada Pérez i José del Valle), i el Grup Mixtour, amb un recital construït al voltant dels Dufay Arrangements d’Isabel Mundry. Altrament, els catalans CrossingLines Ensemble van abordar les peces vocals del compositor grec Georges Aperghis i el saragossà Luis Azcona va interpretar el projecte /EMPTY/HANDS, basat en la manipulació del so i la plasticitat de les mans.
 
Un altre dels atractius del festival Ensems ha sigut la participació de les bandes i orquestres més importants de la Comunitat Valenciana. D’aquesta manera, l’orquestra ADDA Simfònica & Spanish Brass han posat de llarg un projecte conjunt que s’ha presentat a Alacant i València; l’Orquestra de València va actuar a l’Auditori del Palau de les Arts, amb un programa format per obres de Toshio Hosokawa, Witold Lutoslawski, Henri Dutilleux i l’estrena absoluta de l’obra ‘Artifici’ de Miquel Àngel Berbis, un dels encàrrecs de l’Institut Valencià de Cultura per al festival. Les bandes simfòniques municipals de Castelló de la Plana i Alacant també han tingut ocasió de demostrar la seua qualitat en sengles concerts dedicats a obres de les últimes cinc dècades.
 
Projectes pedagògics
 
La 44a edició del festival Ensems també ha sigut el marc per al desenvolupament de tot un seguit de cicles especials i projectes pedagògics. En primer lloc, la 34a edició de les Trobades de Composició ha tornat a convertir-se en punt de reunió dels professionals del sector. Mitjançant conferències, taules rodones i tallers, el públic s’ha acostat a les músiques de nova creació des d’una vessant més especialitzada gràcies a les intervencions dels directors, compositors i artistes Martin Matalon, Frauke Aulbert, Florentin Ginot i George Aperghis.
 
D’altra banda, el Taller Ensems de Creació Sonora s’ha centrat a treballar peces per a quartet de corda i per a gran ‘ensemble’. La convocatòria estava oberta a creadores i creadors menors de 35 anys en el tram final del seu període formatiu o en els inicis de la seua carrera formativa.
 
A més, el projecte pedagògic ‘X-Ensems’ ha tractat l’experimentació i creació sonora amb la participació de diverses agrupacions d’estudiants de grau elemental i professional. Enguany, aquestes activitats han comptat amb l’alumnat del Conservatori Professional de Música Guitarrista José Tomás, el Conservatori Professional de Dansa José Espadero d’Alacant, el Conservatori Professional de Música d’Utiel, el Conservatori Professional de Música Mariano Pérez Sánchez de Requena i l’aula de composició del Conservatori Superior de Música de València. Els compositors David Leal i Joan Gómez són els autors de les peces encarregades per l’IVC.
 
Finalment, els Party Studies han analitzat el fenomen de la festa com a expressió dinàmica. Les activitats s’han centrat en l’anomenada Ruta Destroy (o ‘del bakalao’) amb les intervencions de Brandon LaBelle, Pol Esteve i Mauro Benavides, i les visites a les discoteques Spook i Chocolate.
 
El festival Ensems està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i el Palau de les Arts Reina Sofía, i compta amb la col·laboració de l’INAEM (Ministeri de Cultura), l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), CaixaBank Escolta València, l’Institut Superior d’Ensenyances Artístiques (ISEACV), el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, la Diputació de València, la Diputació d’Alacant, Clemente Pianos, ENOA (European Network of Opera Academies) i The Ernst von Siemens Music Foundation.
 
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 962 936 621
ivc@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info