IVC > Notícies > 'Música a la llum' porta a Segorbe obres musicals recuperades

05 de desembre de 2019

'Música a la llum' porta a Segorbe obres musicals recuperades

La Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ofereix aquest diumenge una nova edició del concert 'Música a la llum', projecte de recuperació del patrimoni musical impulsat per Bankia, l'Institut Valencià de Cultura (IVC) i l'FSMCV.

El concert, que tindrà lloc a l'Auditori Municipal Salvador Seguí de Segorbe, estarà dirigit per Carlos Ramón-Pérez, i s'interpretaran obres recuperades en combinació amb obres de compositors actuals.

Emmarcat en la línia de recuperació patrimonial d'aquest projecte, la quarta edició del concert de 'Música a la llum' presentarà obres de destacats músics castellonencs de l'últim quart del segle XIX i principi del XX com són Perfecto Artola (1904-1992), natural de Benassal; José Goteris (1873-1930), de Vila-real; el saguntí Antonio Palanca (1870-1933), juntament amb altres compositors del mateix període, com l'alcoià José Carbonell (1890-1957).

El programa, a més, combinarà la recuperació de peces poc habituals en el repertori bandístic actual amb obres de compositors contemporanis, com Andrés Valero-Castells i Ramon Garcia i Soler.

La presidenta de l'FSMCV, Daniela González, ha explicat que "'Música a la Llum' és un programa de recuperació patrimonial que està propiciant que afloren autèntics tresors que romanien fins ara ocults, tant pel que fa a partitures com instruments i materials, molt valuosos per al col·lectiu de les nostres societats musicals.

Daniela González ha afegit que aquest concert suposa culminar un any de treball «del qual estem especialment orgullosos i ens permet difondre l'extraordinari patrimoni de les societats musicals, gràcies a la col·laboració amb Bankia i l'IVC".

El director corporatiu de la Territorial de Bankia a València i Castelló, Jaime Casas, ha destacat que "per al banc, la formació dels joves i la recuperació del patrimoni musical formen part del compromís que tenim amb la música i amb la Comunitat Valenciana, perquè sabem la importància que té a la regió com a eix vertebrador i nexe d'unió entre les diferents províncies".

Quart CD 'Música a la llum'

Com a part del programa pedagògic i artístic habitual de la Jove Banda Simfònica de l'FSMCV, aquest concert ve precedit d'una trobada formativa, des d'aquest dijous fins al diumenge.

A més de les trobades, els integrants de la Jove Banda Simfònica realitzaran aquests dies l'enregistrament del qual serà el quart CD de la col·lecció 'Música a la llum', editat com a resultat discogràfic d'aquest projecte.

Així mateix, cal destacar la participació aquest any de tres músics provinents de Colòmbia -un director i dos intèrprets- com a part del conveni de col·laboració que manté l'FSMCV amb el Ministeri de Cultura de Colòmbia, per a propiciar la formació d'aquests músics i el seu coneixement sobre el fenomen bandístic de la Comunitat Valenciana, considerat únic en el món.

'Música a la llum' sorgeix com a part del projecte 'Bankia escoltaValència' per a col·laborar amb les societats musicals en la conservació, reivindicació i difusió del ric patrimoni cultural custodiat en els seus arxius.

A través d'aquesta iniciativa, es pretén ajudar a conéixer millor aquest patrimoni musical que identifica culturalment els valencians i que mereix ser recuperat.

Entre altres accions d'aquest projecte, destaca la celebració a València del I Congrés Internacional Música a la Llum, al desembre de 2018, que va permetre donar a conéixer el gran patrimoni de les societats musicals dins de l'àmbit de la investigació internacional.

Les obres recuperades

Perfecto Artola va ser músic militar, va tindre una completa formació musical i va desenvolupar la major part de la seua carrera a Màlaga, com a director de la seua banda municipal, encara que mai va perdre els vincles amb la seua terra. Aquest 'Scherzo' mostra el seu gust per les formes clàssiques.

José Goterris, en canvi, es va formar entre Vila-real i Borriana, i la seua carrera es va desenvolupar principalment al capdavant de la banda de Vila-real, per a la qual va compondre l''Odissea gitana', molt ben rebuda al certamen de València de 1927.

?'Horas y caminos', de l'alacantí Rafael Rodríguez Albert, a penes s'ha escoltat malgrat ser considerada com una obra mestra, pels problemes que comportava la falta d'una edició completa i la complexitat dels manuscrits conservats. Ara ha pogut ser reconstruida i presentada, quan es compleixen 40 anys de la mort del mestre.

El saguntí Antonio Palanca va compondre el seu poema simfònic 'Ecos llevantins' per a la Municipal de València i va ser un autor prolífic, deixeble predilecte de Salvador Giner, tot i això la seua obra ha caigut injustament en l'oblit.

Finalment, José Carbonell va ser un destacat músic alcoià, fundador de la banda de la Creu Roja i després molt vinculat a la Societat Musical Nova d'Alcoi. La seua simfonia 'Mariola' data de 1914 i ha sigut possible recuperar-la gràcies a un llegat de la seua família a aquesta societat musical.

La Jove Banda Simfònica de l'FSMCV

La Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) és una mostra del fenomen social, educatiu i cultural, únic en el món, que representen aquestes associacions. Està concebuda com una agrupació d'alt rendiment integrada per una selecció de 112 músics, de 18 a 28 anys, provinents de totes les comarques d'Alacant, Castelló i València.

L'any 2000, l'FSMCV es va plantejar reprendre un projecte els inicis del qual cal buscar-los en la primigènia Banda Juvenil de la Federació, creada en 1992. En el primer any de la seua refundació, la Jove Banda Simfònica de l'FSMCV va actuar al Palau d'Altea, on va fer la seua presentació el 9 d'octubre de 2001.

Després de l'èxit obtingut, es va constituir de manera estable amb l'objectiu de proporcionar als seus components l'experiència de treballar sota la direcció d'excel·lents directors i amb repertoris de gran banda simfònica, així com actuar als millors auditoris; això, unit a la convivència amb altres joves músics en les trobades prèvies als concerts, els anima a seguir endavant, tant en la mateixa banda de música de la societat musical a la qual pertanyen, com en els seus estudis musicals.

Des dels seus inicis la Jove Banda Simfònica de l'FSMCV ha sigut dirigida per músics de prestigi. Renovat anualment, el lloc de director de la Jove Banda Simfònica l'ocupa aquest any 2019 l'alacantí Carlos Ramón-Pérez.

Més informació sobre 'Música a la llum' a: consultar ací.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 962 936 621
ivc@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info