IVC > Premi Especial de l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual a la Trajectòria per a Cecilia Bartolomé

31 d'octubre de 2018

Premi Especial de l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual a la Trajectòria per a Cecilia Bartolomé

El premi es lliurarà en la gala dels Premis Valencians de l'Audiovisual que se celebrarà en el Teatre Principal d'Alacant

L’Institut Valencià de Cultura ha anunciat que el Premi de l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual a la Trajectòria és per a la realitzadora alacantina Cecilia Bartolomé.

La Junta Directiva provisional de l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual ha decidit en la seua sessió del 29 d'Octubre de 2018 concedir per primera vegada el Premi Especial de l'Acadèmia a la Trajectòria i atorgar-li-ho a la cineasta Cecilia Bartolomé.

El lliurament d'aquest guardó tindrà lloc en la cerimònia dels Premis Valencians de l'Audiovisual, convocats pel IVC, a celebrar al Teatre Principal d'Alacant el dia 16 de novembre, amb la col·laboració de À Punt i Egeda.

Aquest premi se li concedeix a Cecilia Bartolomé pel seu caràcter de pionera com a dona directora cinematogràfica, el seu compromís testimonial iniciat en els anys seixanta i les seues continuades aportacions de valor creatiu al llarg de la seua dilatada trajectòria.

Amb aquesta distinció la Acadèmia pretén posar en valor les qualitats d'aquells professionals i aquelles professionals la labor de les quals entorn de l'audiovisual supose una contribució al progrés del mitjà i de la societat i un testimoniatge de la seua vinculació a la professió.

Cecilia Bartolomé

Directora, guionista i productora de cinema i audiovisuals, Cecilia Bartolomé va nàixer a Alacant en 1943, però va passar la seua infància i adolescència a Guinea Equatorial. Va abandonar els seus estudis de Ciències Econòmiques per a formar-se en l'Escola Oficial de Cinema a Madrid, on es va diplomar en 1969 amb ‘Margarita y el lobo’, amb el que es va convertir en una de les primeres dones diplomades en l'Escola de Cinema en els anys seixanta.

Fins a l'arribada de la democràcia, Cecilia figura en les llestes negres del Ministeri de Cultura, la qual cosa impossibilita la seua incorporació al cinema professional i de llargmetratge, dedicant-se a altres treballs audiovisuals que figuren sense la seua signatura, com la publicitat i els documentals industrials.

En 1976 inicia per fi la seua marxa professional pública amb la realització d'un mediometraje sobre el món del cinema vist des de dins, seguint el procés de rodatge de la superproducció ‘El perro’.

En 1978 escriu i dirigeix el seu primer llargmetratge de ficció, ‘Vámonos Bárbara’, presentat en el Festival de Sant Sebastià, que es considera la primera pel·lícula feminista del cinema espanyol La pel·lícula explica en to de comèdia la història d'una dona decuarenta anys que abandona al seu marit i realitza un viatge iniciàtic a la recerca de la seua pròpia identitat i lluitant pel seu alliberament com a persona.

Bartolomé dirigeix, escriu i produeix altres tres pel·lícules amb el denominador comú de la seua preocupació per l'amnèsia històrica. ‘No se os puede dejar solos” i ‘Atado y bien atado’ (1979-1981) són dos documentals co-realitzats amb el seu germà José J. Bartolomé sobre la transició espanyola. També dirigeix ‘Lejos de África’, (1996), un film de ficció sobre els últims anys de la colonització espanyola a Guinea Equatorial.

Entre altres activitats, Cecilia ha alternat la realització de diversos curts i migmetratges (de ficció i documentals), amb l'escriptura de guions i el treball en televisió com en la sèrie de TVE ‘Cuéntame’.

Actualment, al costat d'activitats docents i conferències, adapta un dels seus guions per al teatre i treballa en un projecte televisiu que en to humorístic analitza la marxa de la humanitat des del punt de vista de la femella de l'espècie. Juntament amb altres cineastes ha participat en la creació de CIMA (Associació de dones cineastes i de l'audiovisual), que engloba dones de diferents sectors amb càrrecs creatius o de responsabilitat.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 963 539 300
ivc@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Subscripció al newsletter


Accepte les condicions i la
política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info