IVC > Programació expandida de Dansa València
Israel Galván (Foto: Luís Castilla)

Israel Galván (Foto: Luís Castilla)

06 d'abril de 2021

Programació expandida de Dansa València

Trobades professionals, videodansa, tallers i presentacions de llibres conformen la programació expandida de Dansa València • Roser López Espinosa, Israel Galván i Mucha Muchacha realitzaran tallers per a estudiants • El festival acollirà la presentació de tres llibres sobre el passat i el present dels llenguatges del moviment • Les associacions APDCV i AVED organitzen dues jornades d’intercanvi d’experiències entre els agents del sector
En paral·lel a la variada programació d’espectacles, Dansa València ha preparat una heterogènia oferta d’activitats paral·leles tant per a professionals com per al públic interessat en les arts del moviment. Del 12 al 18 d’abril, el festival organitzat per Cultura de la Generalitat mitjançant l’IVC té previst realitzar tallers, trobades, classes magistrals, col·loquis amb artistes al terme de les funcions, presentacions de llibres i projecció d’audiovisuals.

“Entre els objectius d’aquesta edició està el de crear un espai de difusió, intercanvi i cooperació entre diferents agents del sector de la dansa i els espectadors”, sintetitza la directora del festival, María José Mora.

D’una banda, la programació expandida del festival consta d’espais de treball per a ampliar el coneixement i establir connexions entre professionals, amb activitats realitzades amb associacions professionals i amb les xarxes estatals de programació.

I d’una altra, s’han dissenyat activitats de formació i estudi, destinades al món educatiu i al públic interessat per la dansa. La intenció és involucrar de manera activa els dos perfils amb activitats accessibles i gratuïtes com ara tallers, presentacions de llibres i projecció d’audiovisuals.
 
Trobades professionals

Les associacions AVED i APDCV han organitzat una missió inversa i la presentació de Danza-T, respectivament. Els dies 13 i 15 d’abril, l’Associació Valenciana d’Empreses de Dansa, en col·laboració amb IVACE i Dansa València, organitza una plataforma de trobada, difusió i intercanvi d’experiències per a enfortir les relacions entre professionals de diferents organismes culturals actius en el camp de la dansa. Missió Inversa compta amb el disseny metodològic i la dinamització de David Márquez Martín de la Leona (Radar) i Marta Oliveres (El Álamo) i, se celebrarà en dues jornades, una dedicada a l’àmbit autonòmic i una altra a l’estatal i internacional, alternant la modalitat en línia amb la presencial a la Sala 7 del Teatre Rialto.

Per la seua banda, el 17 d’abril, al ‘hall’ del Teatre Principal, l’Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana presenta la Federació Estatal Danza-T. L’objectiu de la trobada és generar un debat obert amb professionals de Madrid, Andalusia, Catalunya i la Comunitat Valenciana sobre les línies de treball de la Red de Trabajadoras de la Danza per a la promoció, la defensa i la representació dels professionals. Entre els temes que s’abordaran destaquen l’Estatut de l’Artista, la laboralitat, transicions professionals i projectes en xarxa. Hi participaran César Casares (APDCM), Anna París (PAD), Xevi Dorca (APdC) i Ángela Verdugo (APDCV).

Finalment, el 16 d’abril tindrà lloc a la Sala 7 del Teatre Rialto una taula de reflexió entre el Circuit Nòmada de FiraTàrrega i Dansa València per a forjar un treball col·laboratiu en xarxa entre la Comunitat Valenciana, Múrcia i Catalunya. En la cita estaran presents agents culturals dels tres territoris per a imaginar un corredor mediterrani que puga ser una xarxa de col·laboració i un circuit per a espectacles.
 
Activitats obertes al públic

En el transcurs del festival es presentaran tres llibres de dansa al ‘hall’ del Teatre Principal. El 13 d’abril, la coreògrafa, ballarina i actriu castellonenca Pepa Cases compartirà amb el públic la gestació de ‘Danza y confinamiento’, un projecte sorgit durant el primer confinament a causa de la pandèmia del coronavirus. El llibre és un recorregut teòric sobre la dansa contemporània per a persones adultes, xiquetes i xiquets, que conté més de 100 exercicis pràctics per a treballar a casa.

L’endemà, 14 d’abril, serà la posada de llarg d’‘Historia de la danza contemporánea en España (volumen 3). De la crisis económica de 2008 a la crisis sanitaria de 2020’, una publicació de diversos autors. El títol és el tercer i últim d’una trilogia sobre la història de la dansa a Espanya al llarg del segle XX, publicat per l’Acadèmia de les Arts Escèniques d’Espanya, amb el suport de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM). La seua intenció és donar visibilitat a les companyies i els professionals sorgits en aquest període definit per aquestes dues grans crisis i a les seues molt diverses pràctiques artístiques.

D’altra banda, el 16 d’abril, amb motiu de la traducció al castellà per part d’Ediciones Mahali del primer dels dos volums sobre la història de la memòria de la dansa i les seues formes de transmissió, de la investigadora de dansa i professora de la Universitat Paris 8, Isabelle Launay. L’autora comentarà les condicions artístiques i polítiques de la circulació de les obres coreogràfiques, tant en la dansa clàssica com en la contemporània. L’activitat s’ha desenvolupat en col·laboració amb Espai LaGranja.

Dansa València també ha programat projeccions audiovisuals. El 13 d’abril a l’ABC Park s’exhibirà el migmetratge ‘Paradís’, una peça de videodansa dirigida per Gema Iglesias i Nacho Carrascosa, amb música de Carles Salvador. La producció de l’IVC viatja per l’interior de 12 teatres de la Comunitat Valenciana buidats per la pandèmia de la COVID-19. Desenes de ballarins i ballarines i companyies de dansa locals ocupen els espais amb els seus moviments, fent que tots aquests teatres pareguen un únic espai gràcies a la màgia del llenguatge cinematogràfic.

La pel·lícula tindrà tres passes, a les 18, a les 19 i a les 20 h. A l’inici de les dues primeres sessions es projectarà el poema ‘Una cien veces’, de la reconeguda escriptora Elvira Sastre, en format de videodansa. Aquest audiovisual de València Dancing Forward va ser creat en commemoració del Dia Internacional de la Dona 2021 i incorpora la veu de Glòria Núñez i 21 ballarins del sector de la dansa valenciana en el Teatre Principal de València.

Els espectadors tenen l’oportunitat de conversar amb els creadors programats en el festival en dues trobades amb el públic que compten amb la col·laboració d’Espai LaGranja. El 17 d’abril, després de la funció de ‘Filia et fobia’, de La Taimada, a Espai Inestable, i el 18, després de la representació de ‘Spiritual Boyfriends’, de Núria Guiu, a Carme Teatre. La periodista especialitzada en dansa Sara Esteller conduirà aquests diàlegs oberts per a compartir amb els espectadors processos i impulsos creatius.

Finalment, el 18 d’abril, a la Sala 7 del Teatre Rialto, Pere Faura presentarà el procés de creació del seu espectacle ‘Rèquiem Nocturn’, recentment estrenat a Barcelona, en una conversa informal acompanyada d’alguna escena inèdita i del visionament de vídeos clandestins gravats en ple confinament. Aquest diàleg improvisat ha sigut assajat des de fa dos anys al voltant d’una llista de preguntes no contestades.
 
Formació
Els estudiants de dansa de València tenen tres ocasions úniques de rebre formació de la mà de tres grans companyies programades durant el festival. Els dies 12 i 13 d’abril, a la Sala 7 del Teatre Rialto, Israel Galván, Premi Nacional de Dansa 2005 en la modalitat de creació, impartirà el taller ‘Bailando el silencio’. El sevillà destaca per proposar un llenguatge expressiu propi, no només com a ballador de flamenc, sinó també com a creador escènic. Aquesta dualitat l’ha erigit en una de les figures del ball flamenc més reconegudes internacionalment. En el taller proposa treballar la tècnica del ‘zapateado’ d’una manera orgànica, amb consciència del pes del cos al contacte amb el sòl, així com la dissociació de parts del cos entre taloneig i moviment. Per a acabar, planteja ballar el silenci a través d’un martinet.

Mucha Muchacha, que visita el festival amb la seua peça ‘Volumen 1’, impartirà un taller a Espai LaGranja titulat ‘Fiesta de Primavera 2021’. Els dies 15 i 16 d’abril els seus integrants proposen obrir el procés de creació de la companyia a un grup de dones joves per a generar així, novament, un ambient enèrgic i de celebració col·lectiva on compartir materials de la companyia i convidar a ballar la seua versió del ‘haka’ neozelandés.
Finalment, Roser López Espinosa impartirà una classe magistral a la Sala 7 del Teatre Rialto el matí del 17 d’abril. La ballarina i coreògrafa catalana desenvolupa la seua carrera com a creadora i docent en companyies internacionals i amb el seu propi projecte, ‘Lowland’. Aquesta classe magistral proposa una aproximació a l’essència del seu treball personal, un cos articulat, suau, àgil, veloç i potent.
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 962 936 621
ivc@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info