IVC > Projecte Nemosine

17 de juliol de 2018

Projecte Nemosine

L’IVC organitza jornades de treball a la Filmoteca del projecte europeu Nemosine El projecte crearà envasos intel·ligents per a la preservació de béns culturals els suports dels quals són derivats de la cel·lulosa La Filmoteca Valenciana és un dels 16 socis del projecte europeu
L’Institut Valencià de Cultura acull el 17 i 18 de juliol el primer workshop del projecte europeu Nemosine. L'objectiu de Nemosine (deessa de la memòria en la mitologia grega) és el desenvolupament d'envasos intel·ligents que permeten la preservació a llarg termini de béns del Patrimoni Cultural els suports físics del qual són derivats de la cel·lulosa.

Actualment, la conservació de molts materials audiovisuals entre els quals s'inclouen pel·lícules, fotografies, cartells i diapositives, produïdes des de finals del S.XIX, corre seriós perill. Fabricats amb acetat de cel·lulosa i nitrat de cel·lulosa, aquestes valuoses obres podrien desaparèixer a causa de la inestabilitat química d'aquests materials.

Per a açò el projecte Nemosine pretén millorar les solucions d'emmagatzematge tradicionals, com la conservació en fred per sota de 5ºC i els seus innovadors envasos tenen també l'objectiu d'estalviar energia, a més d'allargar el període de conservació.

El projecte NEMOSINE està coordinat per l'empresa valenciana Aimplas Institut Tecnològic del Plàstic i està finançat al 100% pel programa H2020 d'innovació i recerca de la UE. El projecte es va engegar al febrer passat i té una durada de 48 mesos.

El consorci està integrat per 16 entitats, 12 de l'àmbit investigador i industrial dels polímers i 4 dedicades a la salvaguarda del patrimoni cultural europeu, com és el cas de la Filmoteca Valenciana.

El taller que se celebra a València té com a tasca bàsica la definició dels requisits que hauran de satisfer els nous envasos per a cadascun d'aquests béns culturals.

El protagonisme correspon ací a les entitats dedicades a la salvaguarda cultural mentre que usuaris finals: la Filmoteca Valenciana del Institut Valencià de Cultura, Fratelli Alinari Istituto Vaig donar Edizioni Artistiche-Idea Spa (ALINARI), Oesterreichische Akademie Der Wissenschaften (OEAW), Deutsches Filminstitut i Centre National De la Recherche Scientifique Cnrs (CNRS).
 
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 963 539 300
ivc@gva.es

Nota legal

Contacte express

Accepte les condicions i la
política de privacitat

Subscripció al newsletter


Accepte les condicions i la
política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info