IVC > Sagunt a Escena reforça enguany el protagonisme de la dansa

05 de juliol de 2024

Sagunt a Escena reforça enguany el protagonisme de la dansa

Amb la presència de grans noms com Nacho Duato, Eduardo Guerrero o Christine Cloux

  • La companyia Nacho Duato inaugurarà el festival l’1 d’agost amb tres dels seus espectacles més aclamats: Jardí Tancat, Duende i Na Floresta
  • Christine Cloux presenta en la Casa dels Berenguer el seu sol Corps Seul, que li ha valgut enguany el Premi Max a la millor intèrpret femenina de dansa
  • El festival acull també Jondo. Del primer llanto, del primer beso, del bailaor Eduardo Guerrero, entre altres propostes

El festival Sagunt a Escena, organitzat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), arriba a la seua 41 edició este mes d’agost amb una programació en la qual la dansa pren de nou un paper rellevant com una de les màximes expressions de la creació actual, amb protagonistes com Nacho Duato, Eduardo Guerrero o Christine Cloux, Premi Max a la millor intèrpret femenina de dansa 2024.

La directora artística del festival, Inma Expósito, ha destacat que, un any més, “la dansa forma part del festival, amb el seu llenguatge universal que no busca respostes conclusives, només evocació i estímul. La dansa a Sagunt fa de la nit una promesa deliciosa, ens servix per a eixamplar el sentit de l’experiència humana, la seua condició desiderativa ens obri a explorar nous espais i pensaments. Una acumulació de bellesa intensa i naturalesa poètica que emana del cos dels ballarins”.

Així, dins de la programació prevista per a esta edició, el prestigiós coreògraf valencià Nacho Duato és l’encarregat d’inaugurar enguany el festival amb el seu projecte més personal: la seua pròpia companyia, que es va posar de llarg el passat 5 de juny en el Teatre Principal d’Alacant i que té a Sagunt una de les primeres parades de la seua gira estival.

L’objectiu de Duato amb esta iniciativa és donar formació i treball a jóvens ballarins, així com recuperar peces que són part de la història recent de la dansa. En este sentit, l’1 d’agost oferix en el Teatre Romà un dels seus programes més aclamats, compost per tres de les seues icòniques peces: Jardí Tancat, Duende i Na Floresta.

Duato, que va dirigir la Compañía Nacional de Danza durant vint anys (1990-2010), va situar la Compañía entre les formacions més demandades del panorama internacional.

Entre 2011-2014, va ocupar el càrrec de director artístic del Ballet Mikhailovsky de Sant Petersburg. Així mateix, entre 2014-2018 Duato va ser director artístic del Staatsballett de Berlín i coreògraf resident en el Teatre Mikhailovsky, on va retornar com a director artístic en 2019.

Eduardo Guerrero i Carmen Linares

D’altra banda, el 14 d’agost, el bailaor gadità Eduardo Guerrero, qui ja va participar en el festival en 2021 amb Guerrero, torna al Teatre Romà amb Jondo. Del primer llanto, del primer beso. Per a esta creació recent ha comptat amb el coreògraf Sharon Fridman, qui acaba de rebre un Premi Max per Europa, que ha sumat la seua escriptura contemporània a la flamenca del mateix bailaor.

Músics i ballarins prenen un escenari en el qual tindrà paper central com a artista convidada la cantaora Carmen Linares, una de les veus de referència del flamenc i gran mestra per a tota la comunitat artística.

En l’espectacle, cinc quadres de dansa evoquen cinc personatges de la literatura de Lorca que compartixen emocions amb el cant flamenc, una expressió social i racial d’orígens borrosos: Rosita, Don Perlimplín, Mariana, Adela i El Director.

Premis i nominacions

Un altre dels plats forts d’esta edició és la participació de Christine Cloux amb el seu sol Corps Seul, amb el qual la ballarina i coreògrafa suïssa establida a València va rebre dilluns passat el Premi Max a la millor intèrpret femenina de dansa, així com el guardó a la millor ballarina en l’última edició dels Premis dels Arts Escèniques de la Generalitat.

En esta preciosista peça, en la qual els detalls són substancials, Cloux posa el focus en cada part del seu cos, alhora que reivindica el paper de les intèrprets madures que seguixen en l’escenari.

Corps Seul s’oferix en funció doble el dia 7 d’agost en la Casa dels Berenguer, un espai patrimonial ideal per a la proposta íntima de Cloux.

L’Albufera es cuida

D’altra banda, la jove coreògrafa i ballarina Anna Mateu ha triat un tema sensible per a la seua peça Arròs com és el de la cura del medi ambient, que es podrà veure el dia 9 d’agost a les 20:00 hores en la plaça Antiga Moreria.

Mateu es val de la barreja dels llenguatges propis de la dansa i el circ per a plantejar de manera creativa i lúdica una realitat que afecta a tots. Amb la icònica imatge dels camps d’arròs com a referència estètica i visual, en l’equip es troben també Miguel Barreto, Mónika Vázquez i IIyà Gendler.

Arròs es construïx a partir de la coreografia de moviments acrobàtics inspirats en les formes i moviments de la naturalesa, com el creixement ascendent i cíclic de les llavors, i al seu torn en els costums i tradicions locals relacionades amb el cultiu de l’arròs.

Anem de revetla

Com en anteriors edicions, Sagunt a Escena convida el públic a viure la dansa des d’una perspectiva pròxima amb una peça que destaca per la seua proximitat i la connexió directa amb el públic. Així, el col·lectiu La Majara proposa una ‘revetla’ (en la Glorieta, el dia 25 a les 20:00 hores) com a tancament a la programació.

Els cinc membres d’esta particular festa no solament connecten els assistents amb les celebracions populars de ball, sinó que els convertixen en protagonistes per a reivindicar l’espai públic i compartit que ens unix en comunitat festiva. El rural, el folklòric i el contemporani s’unixen en esta peça vibrant amb la qual el col·lectiu continua el seu camí d’exploració d’elements populars des d’una òptica actual.

La nit acabarà amb el set de DJ Madnel, qui se servix de varietat de gèneres musicals i de l’ambient clubbing portat a altres espais per a experimentar en grup rituals de moviment. Participaran Inka Romani i WaackEngy, ballarines de vogue wacking, entre altres danses urbanes.

El festival compta amb el patrocini de Sagunt és Viu, la regidoria de Turisme de Sagunt, Turisme Comunitat Valenciana, Caixa Popular, l’Autoritat Portuària de València, Saggas i Fertiberia. A més, col·laboren Adetursa, NPS, Valencia Plaza, Coca-Cola, Cercanías Renfe, Adif i Tiendas de la Estación.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 962 936 621
ivc@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express

Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter
Selecciona newsletters:


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info