IVC > Música > Èxit de públic en la 45 edició d'Ensems
Ensems 2023

Ensems 2023

Ensems 2023

Ensems 2023

29 de setembre de 2023

Festival Ensems

Èxit de públic en la 45 edició d'Ensems

El públic ratifica amb la seua presència en el Festival Ensems la seua aposta per les músiques inusuals

  • El festival finalitza amb un 76% d’ocupació de les sales.
  • Prop de 8.000 persones han assistit a aquesta edició que ha programat 25 activitats de diferent format, incloent actuacions musicals, trobades professionals i activitats pedagògiques.

Valencia (29.09.23) El festival Ensems, dedicat a les músiques inusuals, va tancar diumenge passat la seua 45 edició amb una doble cita: pel matí la Banda Municipal de València actuava a l’Auditori  del Palau de les Arts sota la direcció de Miquel Rodrigo i, per la vesprada, FabianPanisello es posava davant del Plural Ensemble i la soprano YukoKakuta en un concert a la sala Martín i Soler del mateix auditori. 

Eren els dos últims concerts d’un festival que, amb el lema #acaudorella, s’ha celebrat entre el 15 i el 24 de setembre concitant l’interès de quasi 8000 espectadors i espectadores que han omplit els diferents recintes i auditoris de València, Castelló i Alacant on s’ha desenvolupat: Palau de les Arts, IVAM, Conservatori Superior de Música i el Centre Cultural La Beneficència de la Diputació de València, a més del MACA (Museu d'Art Contemporani d'Alacant) i ADDA (Auditori de la Diputació d'Alacant), l’Espai d’Art Contemporani EACC, el Museu de Belles Arts i l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló. 

El festival va començar amb l’estrena a Espanya de ’Womanatpoint zero’, l’òpera multimèdia de Bushra El-Turk, amb la col•laboració de les Arts i el projecte europeu ENOA. i el concert de l'orquestra ADDA Simfònica a l'auditori ADDA d'Alacant.  

Al llarg d’aquesta edició, el festival més antic en el seu gènere en Espanya  i que se celebra ininterrompudament des de 1978, ha inclòs més de 30 estrenes absolutes i obres que s'han interpretat per primera vegada en l'Estat. L’Institut Valencià de Cultura ha fet encàrrecs a Àngela Gómez, Isabel Latorre, David Moliner, José Luis Escrivà, Mercedes Zavala, Alicia Díaz de la Fuente i Fran Barajas.  

Músiques de nova creació que s’han combinat amb la participació de destacades formacions internacionals i artistes estatals i locals amb la intenció de difondre l'actualitat de la creació sonora contemporània. Així, hem gaudit del contrabaixista Dario Calderone, Fabrik Quartet, Arxis Ensemble, Trio Feedback, Grup Enigma. Ensemble Maja, Trio Musicalis, SWR Vokalensemble, grup Klexos, Syntagma Piano Duo i Plural Ensemble. 

Cal destacar en el ja tradicional Ensems simfònic, la participació de les principals formacions simfòniques de la Comunitat Valenciana amb concerts de la Banda Simfònica Municipal de València que va estrenar ‘Oído Interno. Theearthwormalsosings’, d’Isabel Latorre Sáez, i la Banda Municipal de Castelló, que va comptar amb la col·laboració dels alumnes en pràctiques del Conservatori Superior de Música 'Salvador Seguí' de Castelló i que va estrenar ‘Notes a peu de pàgina’ de Marc Garcia Vitoria.

Menció especial al concert de l’Orquestra de València, amb dues estrenes signades per Fran Barajas i Àngela Gómez i que va suposar el debut del director asturià Nacho de Paz, així com els concerts oferits a Alacant i València per l’Orquestra ADDA Simfònica, amb Charles-OlivieriMunroe com a director convidat i el solista valencià Javier Eguillor. 

Vessant educatiu 

En la seua aposta per l’educació sonora, enguany hem comptat amb el col·lectiu mexicà Sono(soro)ridades que va realitzar un projecte que parteix de l’ecologia acústica dels safareigs públics a València, com a centres de socialització i reunió de dones i petites, que van propiciar un entramat de relacions aurals. 

Per la seua banda, el projecte pedagògic X-Ensems, que proposa una participació col·laborativa en base a ferramentes proporcionades a xiquetes i xiquets entre 9 i 17 anys, i al descobriment i experimentació sonora, ha arribat a Castelló, València i Alacant amb la col·laboració dels Conservatoris Professionals de Música de Cullera i Dènia, juntament amb els estudiants de composició del CSMV Marc Alexandre i Mar Caballer. 

Chaya Czernowin, Hèctor Parra, Nacho de Paz, Mercedes Zavala, Alicia Díaz de la Fuente i Fabril Quartet van participar en les XXXV Trobades de composició, dirigides al sector professional, mentre que la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i Feedback trio, amb Chaya Czernowin i Hèctor Parra com a mentors, han protagonitzat la VI edició dels Tallers de creació. 

El festival Ensems està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i el Palau de les Arts Reina Sofía, i compta amb la col·laboració de l’INAEM (Ministeri de Cultura), l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), CaixaBank Escolta València, The Ernst von Siemens Music Foundation, l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics (ISEACV), el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, Diputació de València, MACA (Museu d'Art Contemporani d'Alacant), ADDA (Auditori de la Diputació d'Alacant), Ajuntament de Castelló, ENOA (European Network Opera Academies), Instituto Francés, la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) i RCAudio. 

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Música i cultura popular valenciana

Plaça Viriato s/n
46001 València

Tel. 961 206 500
musica@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info