IVC > Música > Notícies > El projecte Música a la Llum rescata l’obra ‘Horas y caminos’

03 de gener de 2023

Música a la Llum

El projecte Música a la Llum rescata l’obra ‘Horas y caminos’

El projecte Música a la Llum rescata l’obra ‘Horas y caminos’ del compositor alacantí Rafael Rodríguez Albert

  • La iniciativa divulgativa, impulsada per CaixaBank, recupera la partitura completa, que ha sigut editada pel segell de l’FSMCV
  • Rodríguez Albert és considerat com un dels compositors valencians més importants del segle XX
 
València (03.01.23). Música a la Llum ofereix un nou tresor del patrimoni musical valencià. La iniciativa, impulsada per CaixaBank i organitzada per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, rescata la partitura completa de l’obra ‘Horas y caminos. Esbozo poemático musical’, del compositor alacantí Rafael Rodríguez Albert.
 
Es tracta de la peça per a banda més ambiciosa de l’autor nascut en 1902. Va ser composta en 1973 per encàrrec de l’Institut d’Estudis Alacantins i estrenada el 24 de febrer de 1974 per la Banda Municipal d’Alacant, dirigida per Moisés Davia, al Teatre Principal de la ciutat. L’obra està inspirada en temes alacantins, especialment en el ‘Misteri d’Elx’, i deu el seu nom a la novel·la ‘Años y leguas’, de Gabriel Miró.
 
Rodríguez Albert és considerat com un dels compositors valencians més destacats del segle XX, que va obtindre en diverses ocasions el Premi Nacional de Música. La seua obra comprén la música orquestral, de cambra, les obres per a piano o guitarra, la música coral i la música per a banda.
 
‘Horas y caminos’ va veure la llum en 1984. No obstant això, la partitura va aparéixer en forma de guió, i amb nombrosos errors, la qual cosa dificultava la seua interpretació. Ara, gràcies al treball dels tècnics del projecte Música a la Llum, revisant esborranys i manuscrits de l’arxiu personal de l’autor, es publica la partitura corregida de l’obra.
 
Música a la Llum
 
Des de començament de 2017, un equip d’experts du a terme una labor de descripció del patrimoni cultural de les societats musicals, particularment el seu arxiu de partitures, i el posa a disposició dels investigadors i aficionats a través del seu web ‘musicaalallum.es’, a més de divulgar-lo mitjançant concerts, discos i congressos. Aquest és un projecte impulsat per CaixaBank i coordinat per l’Institut Valencià de Cultura que compta amb la col·laboració dels responsables de les mateixes agrupacions federades i l’FSMCV.
 
Fruit d’aquest treball, s’han recuperat obres de Salvador Giner, Ruperto Chapí o Manuel Palau perdudes o oblidades i s’han catalogat fons valuosos conservats en diferents societats musicals.
 
Ara, amb aquesta nova col·lecció de partitures que comença amb Rodríguez Albert, es pretén ampliar i potenciar la tasca de difusió de la música per a banda duta a terme des de Música a la Llum.
 
‘Horas y caminos’ s’ha editat sota el segell FSMCV Edicions, creat per a la divulgació de les composicions musicals per a banda i orquestra simfònica per part de les societats musicals federades, i està a la venda per a tot el món a través de l’editorial Piles. A més, les peces editades sota aquest segell estan disponibles de manera gratuïta per a totes les societats que formen part de l’FSMCV a través de la plataforma de gestió digital que la Federació posa a la seua disposició.
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Música i cultura popular valenciana

Plaça Viriato s/n
46001 València

Tel. 961 206 500
musica@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express

Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info