IVC > Música > Notícies > Música i les danses mediterrànies en Polirítmia

11 de juny de 2019

Música i les danses mediterrànies en Polirítmia

L'Institut Valencià de Cultura ha presentat la segona edició de Polirítmia, el festival de músiques i danses mediterrànies que omplirà d'actuacions diferents espais de la ciutat de València de l'1 al 7 de juliol.

Com ja es va demostrar en la primera edició, Polirítmia és un festival innovador perquè conjuga els vessants lúdic i formatiu per a oferir, d'una banda, espectacles musicals i de dansa, i de l'altra, conferències i cursos adreçats al professorat, tant a mestres com a professors d'ESO, de conservatori o també per al sector professional de la música.

La presentació del festival ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Cultura i Esports, Albert Girona; la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'IVC, Marga Landete; la tècnica del Patronat d'Activitats Musicals de la Universitat de València, Maria Romero; el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Pere Fuset; el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius: i Rafel Arnal, director artístic del festival.

Polirítmia està organitzat per l'Institut Valencià de Cultura, la Universitat de València, la Diputació de València, l'Ajuntament de València i la branca artística del CEFIRE, el Servei de Formació del Professorat de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'Institut Valencià de Cultura, ha explicat: "El festival Polirítmia és com un iceberg: es veu una punta molt brillant, que són els concerts, la nostra programació, que, com el gran públic comprovarà, és de gran qualitat, però baix de tot també hi ha una gran part formativa. Unim educació i cultura en aquest festival, formant els formadors, ensenyant des de mestres d'Infantil i Primària fins a catedràtics de conservatori, passant pels músics professionals, els ritmes i les danses tradicionals de l'entorn de la Mediterrània".

El vicerector de la Universitat de València, Antonio Ariño, ha afegit que "la UV dona marc a quatre actuacions de Polirítmia i col·labora en els cursos de formació paral·lels, les dues accions amb l'objectiu d'acostar la música popular mediterrània amb una visió formativa i artística d'alta qualitat".

El regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Pere Fuset, ha posat especial èmfasi en la col·laboració entre institucions: "Renovem la nostra aposta per a aconseguir que la Gran Fira de València esdevinga un gran festival urbà de referència. Estem convençuts que la suma i la coordinació permet oferir a la ciutadania la programació cultural més completa. Actes ja consolidats dins del cicle de les Nits de Folk de la Gran Fira de València, com són el Cant al Ras, el Sarau de la Fira, l'Aplec de Dolçainers o les Muixerangues de la Fira, es complementen amb la programació de Serenates i del festival Polirítmia per a oferir una mostra de la cultura popular i d'arrel des d'angles diferents".

Per la seua banda, i en referència a la participació de les diferents institucions en l'organització de Polirítmia, el diputat Xavi Rius ha explicat: "La Diputació de València aposta per la col·laboració entre institucions en tots els àmbits i, per descomptat, també en la cultura. En aquest sentit, hem establit línies de col·laboració inèdites fins al moment i el festival Polirítmia n'és un exemple molt clar".

Rafel Arnal, professor de la branca artística del Servei de Formació del Professorat de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i director artístic de Polirítmia, s'ha referit als principals puntals d'aquesta programació: "Polirítmia va nàixer l'any passat per a establir vincles i diàlegs entre els països que integren la riba de la Mediterrània a través de les seues cançons, balls i trobades culturals. La diversitat sonora i de dansa d'aquesta regió no té parangó en altres cultures mil·lenàries, com les que han anat establint-se en aquesta part del món a través de l'activitat humana i que, a més de servir de vehicle d'expressivitat i mitjà d'evasió, han permés cohesionar societats i cultures en tots els seus àmbits de l'existència mitjançant la música i la dansa a través del temps, i fins a l'actualitat. En Polirítmia precisament volem posar en valor la importància del pas del temps, de la tradició i de la cultura popular per a establir ponts i compartir modes de fer cultura amb pobles germans".

Una programació amb espais diversos

En total, la segona edició de Polirítmia es compon de 12 espectacles que ompliran de música i festa el centre de València, amb diferents espais de celebració. La plaça de la Mare de Déu serà l'escenari de saraus i Cant al Ras els dies 5 i 6 de juliol, a més de la XI Trobada de Colles de Dolçaina i Tabal de la ciutat de València, que tindrà lloc el divendres 5 de juliol a les 20.00 hores. El dissabte 6 de juliol, les Muixerangues de la Fira eixiran de la plaça i faran el recorregut fins a la plaça dels Furs.

La plaça del Patriarca acollirà els espectacles 'Eliseo Parra y las Piojas' el dia 5 de juliol, el concert de Pep Gimeno 'el Botifarra' i Ahmed Touzani el dia 6 de juliol i 'Sis veus. Els dies i les dones', el diumenge 7 de juliol, per a posar fi al festival. Al claustre de la Universitat de València tindrà lloc el concert de Tenores di Neoneli, el dimecres 3 de juliol a les 22.30, un dels dos espectacles de pagament del festival.

Al Palau de la Música, espai que s'hi incorpora en aquesta edició, tindran lloc el concert de Nes el dia 4 de juliol, segon dels concerts de pagament i que s'emmarca dins del Festival de Jazz, i el concert de 12 hores de durada que porta per títol 'Mentre estigues viu, brilla', que es realitzarà el dia 7 de juliol des de les 9 fins les 21 hores. Aquest concert proposa 12 hores ininterrompudes de música a càrrec de 8 músics, acompanyades d'audiovisual, i és una proposta escènica coordinada pel músic valencià Efrén López i l'associació audiovisual catalana Mapasonor.

Com a colofó a la programació de les Nits de Folk, en acabar el Sarau de la Fira, la pirotècnia Peñarroja, de la Vall d'Uixó, dispararà un castell de pals que recupera diversos efectes i artefactes (rodetes i figures) per a recrear els focs artificials a l'antiga.

Pel que fa a les propostes formatives, Polirítmia disposa d'una àmplia oferta de cursos i tallers, que tindran lloc els dies 2, 3 i 4 de juliol al Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, després d'una jornada inaugural el dilluns dia 1 amb conferències i taules redones al voltant de les experiències educatives i les aplicacions pedagògiques de la música i la dansa mediterrànies.

Polirítmia ofereix un seguit de cursos adreçats al professorat i de concerts repartits per tota la ciutat de València amb la idea de ser un eix vertebrador de les expressions immaterials rítmiques i corporals dels països mediterranis que s'assente al llarg dels anys a la ciutat del Túria, punt de trobada a les portes de l'estiu entre docents i professionals per a incentivar l'intercanvi d'idees, sons i passos.

Enguany Polirítmia comptarà amb professorat internacional que oferirà tallers d'estudi de repertori musical turc i grec, d'introducció a la composició en música modal, de danses gregues i de cant polifònic de Sardenya, a més d'una primera sessió de conferències i minitallers sobre poesia oral improvisada, percussió en el flamenc o d'estratègies d'aula per a treballar el gènere a través de les músiques tradicionals del Mediterrani Occidental, entre d'altres.

Tota la informació de Polirítmia i dels seus continguts formatius es pot trobar en consultar aquí. Tots els concerts són gratuïts excepte Tenores di Neoneli (claustre de La Nau) al preu simbòlic de 3 euros, i els de Nes -23é Festival de Jazz de València- i Efreén López & Mapasonor (Palau de la Música), que tenen un preu de 12 €. Les entrades estan disponibles en consultar aquí o al Centre Cultural La Nau (c/ Universitat, 2. 46003 València).

Les inscripcions per als tallers formatius es fan en:
Docents: consultar aquí
No docents: consultar aquí

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Música i cultura popular valenciana

Plaça Viriato s/n
46001 València

Tel. 961 206 500
musica@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info