IVC > Música > Notícies > ‘Un viatge a Nàpols’ recupera l'obra de Vicent Martín i Soler

15 de maig de 2023

Castelló - Auditori

‘Un viatge a Nàpols’ recupera l'obra de Vicent Martín i Soler

  • Moonwinds Simfònic, amb la direcció de Joan Enric Lluna, presenten els ballets d’’El rapte de les sabines’ i ‘La belle Arsene’ en versió simfònica el dimarts 16 de maig a les 19.30 hores

 

Castelló de la Plana (15.05.23). Cultura de la Generalitat, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura, estrena aquest dimarts 16 de maig a les 19.30 hores ‘Un viatge a Nàpols’, una recuperació històrica d’obra del compositor valencià Vicent Martín i Soler. Un projecte musical que encapçala Joan Enric Lluna com a director de Moonwinds Simfònic.

El delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, ha destacat que “un dels objectius de l’IVC és recolzar la recuperació d’obres de compositors valencians  en moltes ocasions injustament oblidats. En aquest cas, tenim l’obra del valencià Martín i Soler, un compositor que va assolir un reconeixement en el seu temps sobretot per les seues conegudes òperes i que ara, gràcies a un treball d’investigació, podrem gaudir de l’estrena de dos dels seus ballets en versió simfònica a Castelló”.

En les dues darreres dècades del segle XVIII van arribar a Nàpols dos artistes que van impulsar un canvi radical en la tradició balletística europea: Charles Le Picq i Vicent Martín i Soler. El compositor valencià va deixar compostos al voltant de 15 ballets, alguns d’aquests escrits en aquesta ciutat, on van tindre molt d’èxit en el seu temps. Martín i Soler va ser un reconegut compositor, coetani de Beethoven, Haydn i Mozart. La seua música va ser molt apreciada pels monarques europeus i és una de les figures més rellevants de la segona meitat del segle XVIII, segons els experts. 

Moonwinds Simfònic, amb Joan Enric Lluna com a director i el treball del musicòleg Robin Sansen, recuperen la música de dos d’aquests ballets: ‘La belle Arsene’ i ‘El rapte de les sabines’, i els presenten en format de concert aquest dimarts a l’Auditori de Castelló en la que serà l’estrena oficial.

Joan Enric Lluna, director i fundador de l’agrupació Moonwinds Simfònic i clarinet solista de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, assegura que “aquest és el projecte més important que he fet en els últims anys. Emocionalment, i per a mi, és molt poderós recuperar aquesta música que pretenem portar a nombrosos auditoris nacionals i internacionals”. El músic destaca que “és molt il·lusionant i especial presentar a l’Auditori de Castelló, després de molt de treball d’investigació i musicològic, la versió simfònica dels dos ballets de Martín i Soler”.

Els dos ballets que presentarà la formació valenciana contrasten en temàtica i en música. Per una banda, ‘El rapte de les sabines’ està basat en la mitologia del naixement de Roma, amb una història d’amor pel mig amb una música majestuosa, expressiva i dramàtica, i, en el cas de ‘La belle Arsene’, es basa en un conte amb clau còmica i moralitat, molt típic de la Il·lustració francesa.

Lluna impulsa des de fa anys un projecte de recuperació i reivindicació de l’obra de Vicent Martín i Soler: rescatar de l’oblit i difondre les seues composicions inèdites, especialment en la seua producció de ballet.

Aquest concert està inclòs dins de l’abonament de primavera de l’Auditori de Castelló. Les entrades soltes tenen un preu de 10 a 20 euros i es poden adquirir en la taquilla electrònica de l’IVC (https://taquilla.ivc.gva.es/janto/). Recordem que quan es visita el Museu de Belles Arts de Castelló o l’EACC, s’obté un tiquet ‘Entrada i +’ que permet comprar, a les taquilles del Teatre Principal de Castelló o a l’Auditori de Castelló, entrades per als espectacles amb un descompte que pot arribar fins al 50 %.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Música i cultura popular valenciana

Plaça Viriato s/n
46001 València

Tel. 961 206 500
musica@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express

Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info