Compositor resident

Josep Planells Schiaffino

Josep Planells Schiaffino neix a València en 1988. Obté el Grau Superior de clarinet amb José Cerveró en el Conservatori Superior de música de València Joaquín Rodrigo. En el 2010 es trasllada a Berlín per a estudiar composició en la Hochschule für Musik Hanns Eisler amb Arnulf Herrmann i Hanspeter Kyburz, on finalitza els seus estudis de Màster en 2016. Durant aquest temps realitza seminaris i cursos d'especialització amb Salvatore Sciarrino, Stefano Gervasoni, Wolfgang Rihm, Brian Ferneyhough, György Kurtág i Helmut Lachenmann. Paral·lelament estudia direcció d'orquestra amb Fred Buttkewitz a Berlín, amb Peter Eötvös a Munic i Budapest, amb Peter Rundel a Porto i amb Matthias Pintscher i Heinz Holliger com a part del Conducting Fellowship del Festival de Llucana. Des de la seva arribada a Alemanya va estar becat per la fundació Alexander von Humboldt, la Förderverein de la HfM Hanns Eisler, la Studienstiftung des Deutschen Volkes i La Caixa/DAAD. Després dels seus estudis va continuar vivint i treballant un any més a Berlín gràcies a una beca Elsa-Neumann de l'Estat Alemany. Actualment compagina el seu treball artístic amb la realització de la seva tesi doctoral (PhD) en la Universitat de Cambridge finançat per un Vice-Chancellor’s Award i una Pigott Doctoral Studentship.
Josep Planells Schiaffino ha col·laborat amb nombrosos conjunts i orquestres, entre ells l'Orquestra Nacional d'Espanya, Basel Sinfonietta, Ensemble Mosaik, Studio MusikFabrik, Zafraan Ensemble, Orquestra Simfònica dels Illes Balears, Orquestra de València, Lucerne Festival Academy Orchestra, Remix Ensemble, Sigma Project, Bayerisches Landesjugendorchester, Trio Vibrart, IEMA, Trio Musicalis, Deutsche Ràdio Philharmonie Saarbrücken, Danubia Orchestra Óbuda, WDR Sinfonierochester Köln i la Kritisches Orchester en llocs com l'Auditori Nacional, Pierre Boulez Saal, Theater Basel, Kölner Philharmonie, Fondation Royaumont, Lucerne Festival, Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia, Fundació Juan March, Rudolf-Oetker-Halle (Bielefeld), Bockenheimer Depot (Frankfurt), Frankfurt LAB, Auditori Nacional d'Espanya, Festival Mixtur Barcelona, Theaterhaus Stuttgart, Casa da Música Porto i el Festival de Witten.
Per la seva música ha rebut nombroses distincions, entre les quals destaquen la Beca Leonardo de la Fundació BBVA, Roche Young Commission del Festival de Llucana, el DAAD- Prize, el 1r Premi Vorhof der Völker Berlín, el 3er Premi del Felix Mendelssohn Bartholdy Hochschulwettbewerb i el 1r Premi INJUVE 2011. En el 2019 va estrenar la seva primera òpera de cambra, Aufbruch, encàrrec de la Deutsche Oper Berlin. D'igual manera, ha rebut encàrrecs d'institucions com l'Orquestra Nacional d'Espanya, WDR Sinfonieorchester Köln, INAEM, Zafraan Ensemble, ENSEMS, CNDM, Sigma Project i per a la Beethoven-Haus Bonn, on va estar residint l'estiu de 2016 gràcies a una beca de la Studienstiftung des Deutschen Volkes.
Com a director d'orquestra, Josep Planells Schiaffino va assistir a Franck Ollu de 2017 a 2020, amb qui va participar en les produccions de Jakob Lenz de Rihm en la Staatsoper de Berlín (Dir. Andrea Breth), Medea de Dusapin en el Festspiele de Salzburg i Macbeth Underworld en la Opéra Comique de París (Dir. Thomas Jolly), amb la Deutsche Symphonie Orchester Berlin per al Festival Ultraschall i en la Oresteia de Xenakis en el Theater Basel (Dir. Calixto Bieito), realitzant així el seu debut operístic quan va dirigir dues funcions a l'abril de 2017. En el 2015 va guanyar el 1r Premi en el Hanns-Eisler Interpretationspreis.
En els últims anys, ha col·laborat regularment amb el Ensemble Modern, amb el qual ha participat en projectes com Story Water (Emanuel Gat Dansi) i Dresden Frankfurt Dansi Company meets Ensemble Modern de Jacopo Godani. La temporada 20-21 va realitzar el seu debut operístic a Espanya dirigint Die Zauberflöte en el Teatre Principal de Palma. Aquesta mateixa temporada també va dirigir l'Orquestra de València i la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana en el Palau de la Música de València i en el Palau de les Arts, respectivament. Durant el curs acadèmic 21-22 va ser Professor Convidat de Composició en la Escola Superior de Música de Barcelona (ESMUC). El mes de juliol passat va dirigir l'òpera de cambra Entre los árboles arbres de José Río-Pareja en el Gran Teatre del Liceu. Recentment ha tornat a ser convidat per l'Orquestra de València i pel Ramal Ensemble per a realitzar el seu debut en la prestigiosa Pierre Boulez Saal de Berlín. Entre els seus pròxims projectes destaquen l'assistència de Josep Pons en la producció de Parsifal (Gran Teatre del Liceu) i novament a Franck Ollu en la producció de Macbeth Underworld (Opéra Comique de París). En la temporada 23-24 realitzarà el seu debut com a director amb l'Orquestra Nacional d'Espanya.
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Música i cultura popular valenciana

Plaça Viriato s/n
46001 València

Tel. 961 206 500
musica@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express

Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter
Selecciona newsletters:


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info