IVC > Música > Publicaciones > Fil de la memòria

València · 2022

Fil de la memòria

El romancer tradicional a les comarques de Castelló

Àlex Torres Tomàs

Col·lecció Patrimoni musical Valencià
ISBN: 978-84-482-6712-4
Tipo de edición: Libros
Precio: 50 €

FIL DE LA MEMÒRIA. EL ROMANCER TRADICIONAL A LES COMARQUES DE CASTELLÓ

Àlex Torres Tomás

Àlex Torres Tomás és mestre de professió i treballa per a la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana. Ha desenvolupat una gran tasca al voltant de diferents mostres de la cultura tradicional, al sí del Grup de Danses El Raval de Vila-real. És músic de bandúrria, ballador i cantador. Al llarg dels més de vint i cinc anys immers en la música i la dansa tradicional ha dut a terme un important treball de camp i d’investigació a les comarques del nord valencià. A més, participa amb altres entitats i associacions dedicades a la investigació i la difusió del folklore valencià. Ha participat de la publicació de la sèrie “Cançons de la Vila” on es recullen part de les melodies i cançons del seu propi poble Vila-real i que en l’actualitat compta ja amb 8 volums editats. També ha col·laborat en la transcripció musical de distints estudis al voltant de la música tradicional d’altres autors. A més ha coordinat i participat en la publicació de diferents treballs sonors de música tradicional valenciana i ha enregistrat quantitat de programes radiofònics al voltant d’aquesta. A tot això caldria afegir la seua dilatada dedicació a l’ensenyament del cant i del ball popular de la tradició valenciana.
 

Una compilació del corpus del romancer tradicional castellonenc

D'entre les diferents manifestacions de la cultura dels nostres pobles, la poesia tradicional junt a les composicions orals en forma de vers tenen destacada rellevància i presència. Aquesta poesia oral apareix en moltes ocasions relacionada directament amb la música. Aquestes composicions encara que es puguen trobar en diferents estructures, formes i execucions comparteixen indubtablement, un estil oral propi que encara les fa més especials. Cadascuna d’aquestes mostres és important dins de la pròpia cultura de cadascun dels pobles. D'entre aquest ample conjunt de l’etnopoètica volem dedicar el present treball a l'anàlisi del corpus que recull el romancer tradicional. Aquest repertori de poesia oral forma part fonamental dins del patrimoni immaterial. Estem convençuts que és ben important arrancar aquestes històries a l’oblit més imminent al que es dirigeixen, traure-les dels calaixos polsegosos de la memòria col·lectiva, conèixer-les millor i fer-les reviure de manera útil en la nostra actualitat.

Amb el present treball es pretén aportar cadascuna de les versions i els temes del romancer que després de vora 10 anys de feixuga feina d’investigació s’ha aconseguit compilar. Val a dir que aprofundir en aquest estudi al voltant del món i el corpus del romancer tradicional a terres de Castelló no sorgeix així de manera espontània sinó que en ell es veu plasmat una part del propi procés d’aprenentatge, el resultat de molt de temps de dedicació a l’estudi del cançoner i de la música tradicional d’aquesta terra. Un procés amb el qual s’ha nodrit i alimentat els coneixements del producte musical folklòric valencià i de manera més concreta de la tradició a les comarques del nord.

Pot ser aquesta seria l’aportació de Castelló per tal de recompondre el panorama del romancer tradicional, junt a altres publicacions ja realitzades. Al nostre parer és una fet necessari en la caracterització de la cultura tradicional que en altres llocs ja s’ha ant vingut produint al llarg del S. XX i que ací, a casa nostra, era un espai quasi en blanc al qual calia aportar llum.

A la compilació s’han arribat a reunir més de 150 temes distints del romancer tradicional tant en català com en castellà i que amb les més de 900 versions distintes mostren el seu darrer estadi de pervivència a les comarques del nord valencià. A més de la publicació en format escrit pel que respecta a l’estudi, la compilació dels textos i la transcripció musical de les seues melodies el treball s’acompanya d’un CD on s’inclouen algunes mostres originals en format sonor. En concret són 183 talls de veu dels propis informants que conformen un veritable tresor per a la nostra cultura immaterial.

La creixent globalització cultural i social que actualment ens envolta fa que de forma accentuada els nostres trets culturals tradicionals propis es vagen desdibuixant. Pot ser, ens trobem ara en un dels darrers estadis en què encara estem a temps de connectar amb persones que han format part d’aquest món tradicional que sembla està a punt de desaparèixer. Caldria indagar de manera més atenta el nostre món rural i detingudament compilar i conservar, abans que finalment acabe marxant per sempre, el seu valuós repertori. En aquest caràcter es recull una part essencial de la nostra personalitat com a poble i amb la seua irreparable pèrdua es dilueix i es perd una part de la nostra idiosincràsia cultural. Tot fa pensar en què la vida tradicional marxa sense remei i les societats avancen cap a un món globalitzat.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Música y cultura popular valenciana

Plaza Viriato s/n
46001 València

Tel. 961 206 500
musica@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacto express





Acepto las condiciones y la política de privacidad

Suscripción al newsletter






Acepto las condiciones y la política de privacidad
Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más info