IVC > Arts escéniques > Programació > Teatre Arniches d'Alacant > LA REINA DEL METAL

28 d'octubre de 2022 · Alacant · Teatre Arniches

LA REINA DEL METAL

VANESA AIBAR i ENRIC MONFORT

Horaris: Divendres: 20.30 h

Preus: 15€

Vanesa Aibar és una balladora i creadora de Jaén que desenvolupa el seu treball a partir de la dansa espanyola i el flamenc fins a desembocar en una “dansa moderna, lliure, estètica i de qualitats tècniques envejables”. Així ho defineix la crítica especialitzada. La seua formació li porta a concebre el moviment i la dansa des d'un lloc molt físic, experiencial i experimental.

El castellonenc va conéixer la ballarina Vanesa Aibar precisament en un festival de flamenc celebrat a Ljubljana, capital d'Eslovènia, mentre treballaven en els seus respectius projectes. No obstant això, tant van connectar aquells dies que tots dos professionals no van dubtar a col·laborar més endavant. Manté Enric: "Trobem prompte un punt intermedi. Hi ha referències flamenques, però La reina del metal també connecta amb el meu llenguatge. A mi el que m'interessa és un so monocromàtic que recorde a un ritual. Em sembla interessant això perquè la transformació personal que es pot aconseguir a través de la música i de l'art és molt considerable", explica el creador.

De moment, es pot dir que sobre l'escenari no falta el metall. A més dels instruments de Monfort, la balladora porta lligades a les seues cames unes cadenes de les quals a poc a poc anirà desfent-se. Això sí, d'una manera o una altra sempre acabarà l'artista prop d'aquests objectes. Com ocorre amb el típic calaix flamenc, el xilòfon del castellonenc marcarà el seu temps. "De l'obra es poden extraure molts significats, però nosaltres en aquests moments preferim deixar-los en la interpretació del públic. Pot semblar ambigu, però és millor així", conclou el creador.

Xst! El metall com a instrument; el flamenc com a fil conductor. Aqueixa podria ser la conclusió d'aquest treball entre dos grans creadors que, podria semblar a simple vista, no comparteixen mons estètics, però que les seues energies els han portat a aquest treball de recerca tan interessant.
 
Creació, direcció i coreografia:
Vanesa Aibar 


Creació, direcció i música:
Enric Monfort


Direcció escènica:
Guillermo Weickert


Dramatúrgia:
David Montero


Disseny d’espai i il·luminació:
CUBE


Espacialització sonora:
Marijn Cinjee (4DSound)


Atrezzo:
Susana Guerrero


Vestuari:
Roberto Martínez


So:
Pedro León


Fotografia:
Carlos Bonilla


Producció:
Aibar & Monfort amb Flamenco Biënnale Nederland, Agencia Andaluza de Instituciones Culturales, AECID - Embaixada d’Espanya a Londres.


Col·laboració:
Instituto de la Cultura y las Artes de Sevilla, Ayuntamiento de Casares.
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Arts escèniques

Teatre Principal
Barques, 15 · 46002 València

Tel. 961 832 560
escena_ivc@gva.es


Teatre Arniches d'Alacant
965 938 333

Nota legal

Area personal

Contacte express

Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter
Selecciona newsletters:


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info