IVC > Arts escéniques > Publicacions > Col·lecció Caleidoscopi > El Teatro Principal de Valencia

València · 2011

El Teatro Principal de Valencia

Acústica y arquitectura escénica

Arturo Barba Sevillano y Alicia Giménez Pérez

Teatres de la Generalitat Valenciana y Universitat Politècnica de València.
Idioma: Castellà
ISBN: 978-84-482-5534-3 (GVA) / 978-84-8363-650-3 (UPV)
Tipus d'edició: Llibres
Preu: 28,00€
El Teatre Principal de València. Acústica i arquitectura escènica: després de remenar nombroses alternatives, aquest és finalment el títol que aglutina diversos anys d'intens treball i que conjumina esforços d'institucions públiques amb l'únic objecte de saldar un deute històric que la ciutat de València acumulava des de temps arrere amb el més carismàtic i entranyable dels seus espais escènics: el Teatre Principal. El gran interés suscitat pel nostre patrimoni arquitectònic i els postulats teòrics en els quals es dóna suport ha sigut el motor encarregat de posar en marxa aquest llibre, amb la pretensió última de valorar un fragment de ciutat, un fragment d'història local i de fer un just homenatge al més important dels edificis teatrals de València i als qui tants desvetllaments van tindre per ell.

El Teatre Principal de València és un dels recintes teatrals de tipologia arquitectònica a la italiana més antics d'Espanya, anterior fins i tot a espais emblemàtics com el Teatre Real de Madrid (1850) i el Gran Teatre del Liceu de Barcelona (1847). Projectat l'any 1774 i inaugurat en 1832, el Principal ha sigut sens dubte el cap visible de la vida escènica i musical de la Comunitat Valenciana durant més de 150 anys, això és, des de la seua inauguració fins a finals de la dècada passada dels 80 quan va començar l'edificació de moderns auditoris a la ciutat de València i en el seu entorn. Però la necessitat d'aquesta publicació no emana únicament de l'ampli recorregut històric que avala al nostre coliseu. Des del punt de vista acústic, el seu estudi en profunditat era una assignatura pendent, doncs en haver romàs sense canvis tipològics rellevants al llarg de la història i en haver tingut la fortuna de sortejar al que històricament ha sigut el principal enemic natural dels teatres, el foc, la sala teatral del Principal resulta excel·lent per a abordar una anàlisi exhaustiva del funcionament acústic de la tipologia arquitectònica operística a la italiana que va ostentar la seua hegemonia a Europa des de finals del segle XVII fins a principis del segle XX. Metodològicament, el present treball ha hagut de combinar la pacient tasca de la cerca en arxius i el rigor documental pròpia de l'àmbit humanístic, amb aspectes tècnics com l'elaboració de simulacions informàtiques, processament matemàtic de dades i anàlisis de paràmetres tècnics, elements tots ells relacionats directament o indirectament amb l'àmbit de la física aplicada. Aquests dos vessants metodològiques van començar per separat, però prompte es van trobar i van caminar juntes alimentant-se mútuament, entaulant un fluid i enriquidor diàleg entre humanisme i ciència.

Hem realitzat una rigorosa investigació històrica de l'evolució del teatre rastrejant i analitzant els arxius de la ciutat. Des de l'Arxiu Històric Municipal de l'Ajuntament de València fins a l'Arxiu de l'Àrea d'Arquitectura de la Diputació Provincial de València. Des de l'Arxiu de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles fins al Arxiu General i Fotogràfic de la Diputació de València. Tot això passant per l'Hemeroteca Municipal de l'Ajuntament de València, Museu de Belles arts de València, Museu de la Ciutat i un llarg etc. Publiquem ací per primera vegada gran quantitat de documents inèdits rellevants i il·lustratius de la història del primer dels coliseus que alberga la ciutat del Túria. Paral·lelament, hem dut a terme mesures acústiques normalitzades in situ i hem elaborat un model geomètric virtual que s'ha validat mitjançant un sòlid procés desajuste. Hem analitzat l'acústica de la sala a partir d'estudis geomètrics dels seus plans, del càlcul complet dels paràmetres més rellevants i de l'obtenció de mapes dels mateixos mitjançant un programari de simulació acústica, concloent amb una detallada caracterització acústica de les seues diferents zones d'aforament, extrapolable en gran manera a altres recintes d'igual tipologia arquitectònica.

Teatres de la Generalitat i la Universitat Politècnica de València a través del seu Vicerectorat de Cultura es van involucrar en aquest projecte des del primer moment, donant suport sense reserves la seua divulgació en benefici de la conservació, difusió i valorada del patrimoni històric valencià. En definitiva: un llibre per a admirar, aprofundir en el coneixement i analitzar un important fragment de la història de la ciutat. Una mirada humanística al passat des de l'estudi científic del present. Amb aquestes intencions ho hem concebut i desenvolupat, sempre des de la convicció d'estar saldant un deute pendent amb la nostra cultura, amb el mateix edifici i els seus artífexs, i amb els milers d'espectadors que setmana rere setmana el Teatre Principal de València continua acollint en les seues butaques.


Arturo Barba Sevillano
Alicia Giménez Pérez

 
culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Arts escèniques

Teatre Principal
Barques, 15 · 46002 València

Tel. 961 832 560
escena_ivc@gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter




Selecciona newsletters:


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info