IVC > Canal #QuedatACasa_2

01 d'abril de 2020

Canal #QuedatACasa_2

Hui us presentem la segona entrega de continguts del Canal #QuedatACasa de l'Institut Valencià de Cultura. 
Durant tota aquesta setmana podreu continuar gaudint dels continguts de la primera setmana, a la qual afegim hui noves propostes d'arts escèniques, audiovisuals, música i arts plàstiques. 

Cada dijous us oferirem una nova selecció de continguts en obert per a ajudar-vos a que el temps d'aquesta quarantena passe més ràpid gaudint de la cultura i del talent fets a casa.
 

ARTS ESCÈNIQUES


Ací podreu gaudir de FAUST, producció teatral de l'IVC estrenada en desembre de 2018 al Teatre Rialto a partir d'una versió/adaptació d'aquest classic universal de Goethe feta per Arturo Sánchez Velasco i Jaume Policarpo i dirigida pel mateix Jaume Policarpo.

Vendre l’ànima a canvi de la joventut eterna i gaudir dels plaers mundanals o accedir al coneixement il· limitat, són els motors més coneguts de Faust: mite fonamental de la nostra cultura occidental. Convertim en matèria teatral la gran obra al voltant d’este mite que va escriure Goethe (un dels iniciadors de la consciència comú europea), partint d’una posada en escena plena de força estètica i intensitat interpretativa.
 

Jaume Policarpo és membre fundador de Bambalina Teatre Practicable en 1981, on ha exercit tasques de titellaire i escenògraf. Des de 1990 és director artístic de la companyia i s’ha encarregat de la creació dramatúrgica i de nombroses adaptacions d’autors com ara Wilde, Rostand, Rossini, Merimée o Brecht. Entre els últims treballs, destaquen Kitty Kraft (2016), premi Max al millor espectacle per a tots els públics, Celestina (2018), que ha rebut nombrosos premis de les Arts Escèniques Valencianes, o Hamlet (2019). Per Faust va rebre el Premi de les Arts Escèniques Valencianes 2019 a la Milor Escenografia. Als mateixos Premis, Ximo Rojo va rebre el de Millor Disseny d'Il·luminació també per Faust.

Per la seua banda, Arturo Sánchez Velasco és autor dramàtic i guionista. Va formar part del col·lectiu Teatro de los Manantiales (València), amb el qual estrena peces com Escoptofília (2000) i Morir debería ser tan simple como perder el equilibrio (2002), coescrites amb Xavier Puchades, o Especulaciones (2004), en solitari. Va guanyar el Premi Marqués de Bradomín, amb Martes 3:00 a. m. Más al sur de Carolina del Sur (1998). Algunas de les seues últimes obres són Legado de C (2013) i Willkommen Merkel (2017), dirigides per Jaume Pérez.




Faust en Documentació Escènica a Vimeo


 

MÚSICA


El Cor de la Generalitat ens presenta La mazurca de las sombrillas, un dels números més populars de la sarsuela Luisa Fernanda del compositor madrileny Federico Moreno Torroba en l'aclamada producció del Teatro Real de Madrid que es va estrenar en el Palau de les Arts al desembre de 2014 sota la direcció escènica d'Emilio Sagi i la musical de Jordi Bernàcer.



Mazurca de las sombrillas, Luisa Fernanda, Palau de les Arts Reina Sofía, YouTube.



Hijo de la luz y de la sombra, per a baríton i orquestra simfònica.
Aquesta obra, composta en 2010 per Voro García i  encarregada per l’ Institut Valencià de la Música, està dedicada a Miguel Hernández amb motiu del centenari del seu naixement.
El compositor realitza un xicotet recorregut per els temes més emblemàtics del poeta sobre els quals construeix un discurs sonor.
Va ser estrenada al Teatro Circo d'Oriola, el 15 d’abril de 2010, per la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana sota la direcció de Manuel Galduf i va comptar amb  la participació del baríton José Antonio López.

Voro García. 
Titulat en diferents especialitats musicals. Doctor en Música per l’UPV.
Ha rebut encàrrecs de diferents institucions i intèrprets com l’INAEM, JONDE, CDMC, IVC, Auditorio Nacional o Ensems. Premi de l'Institut Nacional de la Joventut (2004).
Fundador i creador de l’Ensemble Espai Sonor.
Compositor resident del Grup Instrumental (2001-02), JONDE (2006-07), MNCARS (2009), JOGV (2009-10) i SBALZ (2018). Director artístic de la Mostra Sonora de Sueca (2005-2017). En l’actualitat és catedràtic de composició al Conservatori Superior de Música de València i director artístic d’Ensems.




Hijo de la luz y de la sombra, Jove Orquestra de la Generalitat, Vimeo.


Manuel Palau. Concerts.
El present CD recull els dos únics concerts que va escriure el mestre Manuel Palau, interpretats per la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana sota la direcció de Manuel Galduf, amb Rafael Serrallet (guitarra) i Bartomeu Jaume (piano) com a solistes. El Concierto levantino (1947), per a guitarra, va ser gravat en 2007, i el Concierto dramático (1946), per a piano, el 2008. Tots dos formen part del volum 10 de la col·lecció Patrimoni Musical Valencià, de l'Institut Valencià de Cultura, que pot escoltar-se en les principals plataformes digitals.

Manuel Palau. Conciertos. Open Spotify.

 

AUDIOVISUALS


LaFestaDelCurtACasa #2
Compromes@s con la realitat

 

Ficció i animació. 57’. Tots els públics (*Cuando todo pase +7). 

Una sessió per a prendre consciència sobre les manques del sistema, un crit d'atenció sobre la responsabilitat de tots com a societat, que parla del necessari compromís i responsabilitat amb les persones que pateixen, i que ens recorda que amb ajuda de tots i totes hi ha lloc per a l'esperança.

 

ACABE DE TINDRE UN SOMNI

Javier Navarro, 7’25’’, 2014. Ficció

Irene té vuit anys i acaba de despertar d'un somni horrible

Disponible en castellà i valencià, i subtítols en anglès.



Acabe de tindre un somni,  Vimeo
 

CUANDO TODO PASE

Suso Imbernón, 20’00’’, 2013. Ficció

Calificació: +7 anys

Des que el marit de Rocío es va quedar sense treball, ella lluita cada dia per tirar endavant la família. No obstant això, eixe esforç l'atrapa en una xarxa de mentides que, al mateix temps, l'allunya de la seua família contra la seua voluntat.

Disponible en castellà i subtítols en anglès i valencià.



Cuando todo pase, Vimeo

 

DENT DE LLEÓ

Jorge Bellver, 06’55’’, 2016. Animació

No hi ha fronteres per al vent ni límits per als sons. El vol d’un dent de lleó des del cor d’Àfrica fins a les nostres costes simbolitza l’esperança de futur per a milions de persones en un món globalitzat.

Sense diàlegs.



Dent de lléo,  Vimeo

 

UN LUGAR

Iván Fernández de Córdoba, 12’00’’, 2016. Ficció

Un immigrant àrab haurà de superar els prejudicis d’una família europea per a aconseguir reparar el seu cotxe i arribar a la seua destinació.

Disponible en castellà i subtítols en anglès.



Un lugar,  Vimeo



UNO

Javier Marco, 10’18’’, 2018. Ficció

El curtmetratge UNO comença quan un telèfon mòbil dins d'una borsa hermètica sona enmig del mar. El capità d'un vaixell serà qui atenga la trucada.

Disponible en castellà amb subtítols en anglés, francés i italià.




Uno, Vimeo




LaFestaDelCurtACasa #3
Un poc d'història

Documental i animació. 60’. Tots els públics (The Neverending Wall +7 anys)

Per a aprendre alguna cosa més sobre la nostra història recent, tres curtmetratges que ens transporten al passat, i ens remeten a moments relacionats d'alguna manera amb el present més actual. Dos documentals, el primer sobre Les Falles en 1937, el segon és un emotiu viatge en el temps a través del qual descobrim a una persona en el context de la guerra i postguerra espanyola. Finalment, un meravellós passeig animat pel museu d'art contemporani a l'aire lliure més gran del món: el mur de Berlín.

 

FALLAS DEL 37. L'ART EN GUERRA

Oscar Martín, 18’. 2013. Documental

El juliol de 1936 s'inicia la terrible Guerra Civil Espanyola, el Govern de la República es trasllada a València en els primers mesos de la contesa. Un grup d'artistes i intel·lectuals valencians impulsa la creació de quatre falles de contingut antifeixista.

Disponible en valencià i subtítols en anglés, francés.

 

Fallas 37. L'art en guerraVimeo

 

EL ÚLTIMO ABRAZO

Sergi Pitarch, 30', 2015, Documental

Fa uns anys a València l'autor va comprar una bossa per un euro en una subhasta. En obrir-lo, va veure que en el seu interior hi havia molts papers i entre ells, dues cartes sense enviar datades en 1946 en les quals l'autor anuncia el seu imminent suïcidi.

Disponible en castellà i subtítols en valencià i anglès.




El último abrazo, Vimeo



THE NEVERENDING WALL

+ 7 años

Silvia Carpizo, 12’. 2017, Animació

Les emocions que envolten al Mur de Berlín, un mur construït per a dividir i aïllar als éssers humans. Al·legat en contra de la destrucció d'aquesta memòria històrica.

Sense diàlegs.




The Neverending Wall,  Vimeo
 

 

Pel·lícules restaurades


Fogueres de San Chuan

Aquest 2020 ens ha portat la suspensió de les Falles de València, la Magdalena de Castelló i les Fogueres d’Alacant… però no ens quedarem sense festa, perquè per a això està el cinema: ací us deixem el record d’aquestes Fogueres de fa vora 100 anys, plasmat en un documental de Pascual Orts recuperat, restaurat i conservat per la Filmoteca.



Fogueres de San Chuan en Vimeo



ARTS PLÀSTIQUES

 

Espai d'Art Contemporani de Castelló


Es tracta d'una sèrie de vídeos breus en què es convida una sèrie d'artistes perquè facen la lectura d'una imatge que prèviament hauran triat. A través d'un format diferent, ja que implica presentar la imatge i fer la seua lectura o anàlisi en la veu i el pensament del convidat.

Una veu / una imatge sorgeix del desig de voler ampliar i explorar diferents formats per a l'anàlisi de les imatges. El format de vídeo ens permet detindre'ns en la superfície de la imatge i viatjar, i interactuar amb aquesta a partir del so i els elements visuals. També ens permet submergir-nos en la veu, que és un segell distintiu i únic de cadascuna de les persones a les quals convidarem.

María Virgínia Jaua sobre UNA VEU / UNA IMATGE



Una Veu, Una Imatge / Una Voz, Una Imagen, Vimeo

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 962 936 621
ivc@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info