IVC > Música > I Premis Carles Santos de la Música Valenciana

04 d'octubre de 2018

I Premis Carles Santos de la Música Valenciana

Marzà: “El reconeixement de la Generalitat al sector musical valencià era necessari per a visualitzar la qualitat dels grups i solistes de diferents estils del nostre panorama musical”

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat els Premis Carles Santos de la Música Valenciana, que organitza per primera vegada la Generalitat. El titular de Cultura ha estat acompanyat per la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete, i pel director artístic de la cerimònia, Rafa Piqueras.

Els guardons es lliuraran en una gala que se celebrarà al teatre Principal de Castelló el 8 de novembre en una cerimònia que serà també un homenatge al compositor valencià Carles Santos. La gala serà retransmesa en directe per la televisió autonòmica À Punt.

Segons el conseller Marzà, “el reconeixement de la Generalitat al sector musical valencià era necessari per a visualitzar la qualitat dels grups i solistes de diferents estils del nostre panorama musical” i ha continuat: “Encetem la primera edició d’uns reconeixements que calien, i molt, per a potenciar els artistes i la indústria musical valenciana, per a contribuir a augmentar els públics i perquè la societat conega els treballs i la tasca impecable que el sector du a terme des de fa dècades i que fins fa uns anys no tenia el suport institucional”.

En aquest sentit, el titular de Cultura de la Generalitat ha destacat que “la primera cerimònia d’aquests premis és també un homenatge a Carles Santos i, a més, la fem en el context de celebració de la fira de la música Trovam, amb la qual col·laborem intensament des de l’Institut Valencià de Cultura i que celebrem des de fa unes quantes edicions a Castelló, perquè aquesta ciutat es convertisca en referent de potenciació de la música feta al nostre país”.

A més, ha explicat que “els reconeixements als diferents sectors culturals que hem iniciat enguany estan territorialitzats, seguint el nostre objectiu de diversificar la cultura a totes les comarques. És per això que hem celebrat els recuperats Premis de les Arts Escèniques a València aquesta mateixa setmana, celebrarem els Premis de la Música Valenciana a Castelló, i Alacant acollirà els Premis de Cinema que també estem organitzant”.

Premi d’honor a la trajectòria de Vicent Torrent

El conseller Vicent Marzà ha anunciat que “el compositor i lletrista Vicent Torrent, rebrà el premi d’honor d’aquesta primera edició. Torrent és un referent en la recuperació del patrimoni musical valencià, amb un treball incansable fet durant dècades per a conformar una rica fonoteca de la nostra tradició de música popular” i ha afegit: “Fundador del grup Al Tall junt amb Manolo Miralles i Miquel Gil, ha acostat la música d’arrel valenciana a diverses generacions de valencianes i valencians durant més de quaranta anys i amb vora una vintena de discos”.

Categories dels premis i nominacions

Els Premis de la Música Valenciana tenen un total de 15 categories. Les nominacions han sigut triades per la comissió de representants de les associacions professionals de la música que conformen la Mesa de la Cultura Valenciana (MECUV) entre totes les candidatures presentades pels mateixos professionals de la música.

Els nominats per a cada categoria són:

Artista revelació: Borriana Big Band, ‘D’ací’; Els Jóvens, ‘Els Jóvens’; Eva Olivencia, ‘Diferente’; Fru Katinka, ‘Fru Katinka’.

Millor disc de cançó d’autor: Andreu Valor, ‘Poemitza’t’; Feliu Ventura amb Xerramequ i els Aborígens, ‘Sessions ferotges’; June’s Kaleidoscope, ‘Brave Journey into the English Sea’; Pau Alabajos, ‘Ciutat a cau d’orella’.

Millor disc de música de repertori: Amores Grup de Percussió, ‘Stockhausen & Hildegard: Dreizehn’; B3: Brouwer Trio, ‘15B3’; Grup Instrumental de València, ‘25 aniversari Ricercare’; Moonwinds, ‘Le jour de l’an’.

Millor disc de recuperació de patrimoni musical: Capella de Ministrers, ‘Arrels’; Música Trobada, ‘Pasqual Fuentes: Ab llicència o sens ella’; Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, ‘La música del grup dels joves’; Piacere dei Traversi, ‘Isabel de Villena’.

Millor disc de música d’arrel: Capella de Ministrers, ‘La ruta de la seda’; Jonatan Penalba, ‘De soca-rel’; Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Ahmed Touzani, ‘De banda a banda del Mediterrani’; Rascanya, ‘Auia’.

Millor disc de fusió, mestissatge i urbana: Auxili, ‘Tresors’; Carles Dénia, ‘Cant espiritual’; El tio la careta, ‘Grita’; Frida, ‘Gegants’.

Millor disc de jazz: Alexey Leon Quintet, ‘Cuban Connection’; Sedajazz Big Band, ‘Compèndium’; Spanish Brass, ‘Puro de oliva’; Ximo Tebar, ‘Con alma’.

Millor disc de pop: Carles Pastor, ‘Andròmina’; Novembre Elèctric, ‘Quart minvant’; Òscar Briz, ‘No caure és que m’agafes de les mans’; Vera Green, ‘Blablablablá’.

Millor disc de rock: Johnny B. Zero, ‘Suicide Watermelon Stories’; Junior Mackenzie, ‘Files of life’; La Habitación Roja, ‘Memoria’; La Raíz, ‘Nos volveremos a ver’.

Per a xiquets i xiquetes: Canta Canalla, ‘Canta canalla’; Dani Miquel, ‘De por’; Trobadorets, ‘A xalar’; Xis i Pum, ‘Xis i Pum van a l’escola’.

Millor cançó: Auxili, ‘Hui la liem’; June’s Kaleidoscope, ‘Best Hotel Room We’ve Ever Had’; Els Jóvens, ‘Anís Tenis’; Òscar Briz, ‘Enric, Empar i la mar’.

Millor disseny: Acid Cookies, ‘Nòmada’; Carles Dénia, ‘Cant espiritual’; Jonatan Penalba, ‘De soca-rel’; Novembre Elèctric, ‘Quart minvant’.

Millor vídeo musical: Auxili, ‘Hui la liem’; Junior Mackenzie, ‘Haze’; Prozak Soup, ‘L’empastre de sempre’; Santero y Los Muchachos, ‘Ventura’.

Millor gira: Capella de Ministrers; Dani Miquel; La Habitación Roja; La Raíz.

Millor disc: el triarà el jurat d’entre els guanyadors de les categories d’estil.

Un jurat compost per dotze membres del món de la música i els mitjans de comunicació serà l’encarregat de seleccionar els guanyadors d’entre els finalistes.

Cerimònia de lliurament dels premis

Les estatuetes-guardons en bronze són una reproducció d’una coneguda intervenció de Carles Santos anomenada ‘El piano que escolta’ i l’ha adaptat l’escultor Jaume Espí.

Segons la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete, “no només es tracta d’un guardó valuós pel que significa com a premi, sinó que la mateixa estatueta té un significat artístic i es vincula a un artista valencià polifacètic, original i únic. De fet, tota la gala d’aquesta primera edició s’articularà entorn de la figura de Carles Santos i al llegat que ha deixat en tantes disciplines artístiques”, ha explicat Marga Landete.

La gala estarà dirigida per Rafa Piqueras, conegut director i realitzador valencià de programes i sèries de ficció amb una llarga trajectòria en la televisió, i comptarà amb actuacions musicals de grups valencians de diferents estils.

Els presentadors del programa musical ‘L’Estudi’, d’À Punt, seran els conductors de la cerimònia de lliurament dels premis, que comptarà amb una escenografia en la qual els pianos seran els grans protagonistes visuals.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Música i cultura popular valenciana

Plaça Viriato s/n
46001 València

Tel. 961 206 500
musica@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express

Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter
Selecciona newsletters:


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info