València · 2023
Anuari de la música valenciana, Any Zero
Armand Llàcer (dirección editorial)
Institut Valencià de Cultura
Idioma: Anuari de la música valenciana, Any Zero
ISBN: 978-84-482-6815-2
Tipus d'edició: Llibres
El present Any Zero de l'Anuari de la Música Valenciana constitueix la primera temptativa seriosa per part del sector musical valencià per crear un corpus estadistic que done sentit al treball dels diferents agents que participem en l'activitat musical. Es tracta d'una iniciativa que pretén reunir arguments amb la intenció de confeccionar, a mig i llarg termini, un relat solid que cohesione el nostre àmbit professional, així com establir les pautes per al seu desenvolupament. També representa un punt de partida que determina els objectius, l'abast i l'interés de la Valencian Music Office, un projecte creat en col-laboració amb l'Institut Valencià de Cultura i altres institucions públiques valencianes per a sumar recursos humans i materials, i poder incorporar dinàmiques de treball col-laboratives que impulsen el nostre sector.
Després de dos anys de dificultat extrema, hem començat a recuperar el pols de la nostra activitat. Ara resulta imprescindible, i inexcusable, establir línies de treball planificat perquè la indústria musical ocupe el lloc que li correspon al nostre territori. Som un dels sectors estratègics més dinàmics en la vertebració de la societat, en la generació de riquesa econòmica i ocupacional, i en la creació d'elements de valor que construeixen el nostre imaginari.
Aquest número zero es presenta com un compendi de col-laboracions que ha comptat amb la participació de més de 30 persones representatives de la professió. Per una banda, reflecteixen la pluralitat i complexitat del present de la música en directe en tot el territori, un àmbit productiu en constant evolució. També assenyalen bona part de les mancances, necessitats i reivindicacions, algunes d'elles històriques, que a curt i mig termini serem capaços d'afrontar i superar. Finalment, les dades i testimonis oferits també ens parlen de la necessitat imperativa de disposar a partir d'ara de mètodes cientifics d'anàlisi per avaluar diagnòstics certers i encarar el futur amb seguretat. Un futur que passa pel reconeixement ple del nostre sector i la millora de la situació professional de tots els agents que formen part de la nostra cadena de valor, un futur en diàleg fluid amb l'administració en aspectes tan importants com la millora de la competitivitat empresarial, on factors com la sostenibilitat, la inclusió o la solidaritat siguen valors prioritaris. Les 70 empreses que actualment conformen la Federació Valenciana de la Indústria Musical estem preparades, alineades i en sintonia per recórrer el camí.