Música i lletra

MiL 2019

MiL 2019

Paco Ibáñez encapçala el cartell del festival Música i Lletra 2019

 

  • Música i Lletra 2019 constarà de 4 dies amb 8 grans concerts els divendres i dissabtes entre el 3 i l’11 de maig

  • El MiL 2019 reivindica la llibertat d’expressió amb el lema “Jo cante a la diferència”, un vers de Violeta Parra, i la il·lustració d’Elías Taño

     

València (22.03.19). Paco Ibáñez, Mara Aranda, Miquel Gil, Clara Peya, Roger Mas, Carles Pastor i Anari són els artistes que protagonitzen el cartell del festival Música i Lletra, Xàtiva cançó d’autor, 2019 (MiL). En aquesta quarta edició, el festival ha buscat l’equilibri entre els grans noms de la cançó d’autor—com la basca Anari— i algunes de les noves veus més premiades —com Clara Peya o Carles Pastor— per a celebrar la paraula cantada.

Enguany, l’Institut Valencià de la Música se suma a l’organització d’un festival que, a més, destaca ja en les edicions anteriors per garantir preus populars per al públic, combatre la precarietat del sector amb condicions laborals dignes per a tots els treballadors de la música, promoure joves talents, ser mostra de la música d’autor crítica, i implicar la població en el festival amb el treball de diverses associacions i entitats socials de Xàtiva en tasques del projecte.

Novetat d’aquesta edició és que els menors de 12 anys acompanyats tindran entrada gratuïta a tot el festival. L’edició MiL 2019 constarà de 4 dies amb 8 grans concerts els divendres i dissabtes entre el 3 i l’11 de maig a la capital de la Costera.

Com ja és marca de la casa, el cartell proposa una gran varietat d’estils dins de la cançó d’autor, de la cançó denúncia clàssica del nostre país al pop que flirteja amb l’electrònica fins al nostre ‘folk’ més valencià. El festival també ofereix veus de tot l’Estat, en diverses llengües, i es manté inseparable de la defensa de les dones als escenaris, que enguany queden tres a quatre. En la festa de presentació del festival, que és d’entrada lliure, actuarà també Dani Miquel, per a menuts i no tant menuts, i se celebrarà la final del MiL  Descobreix: III certamen de joves cantautores/rs, que torna a repartir 2.700 euros en premis per a autors no editats.

L’edició d’enguany reivindica la defensa de la llibertat d’expressió en el món de la cultura amb el lema “Jo cante a la diferència”, un vers de la cantautora xilena Violeta Parra, i el cartell obra del muralista i il·lustrador establit a València Elías Taño.

“En aquesta edició de Música i Lletra, l’Institut Valencià de Cultura ha apostat per coorganitzar el festival, conjuntament amb l’Ajuntament de Xàtiva. Ho hem fet perquè és l’únic festival del nostre territori dedicat exclusivament a la cançó d’autor i, a més, en un sentit molt ampli. Encetem aquesta col·laboració i esperem que siga molt duradora”, ha explicat Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura.

“El MiL és un festival públic que busca anar més enllà de les institucions, volem que el públic participe de la cultura com a fet transformador, que la música et faça gaudir i pensar. Pretendre que la cultura o la música siga neutra és convertir-la en cultura o música d’ascensor, o d’aparador”, explica Alfred Boluda, regidor del Gran Teatre de Xàtiva.

Per a Feliu Ventura, músic i director artístic del festival: “El MiL és un festival diferent, per això volem fer un crit d’alerta contra la intolerància, celebrar la diferència, cantar a la diferència i reivindicar el dret a la dissidència. Si no ho fem des de la cultura, qui ho farà?”.

PROGRAMACIÓ

DIVENDRES 3 DE MAIG
A LES 22:00
GRAN TEATRE DE XÀTIVA

ROGER MAS
Un cantautor de base, amb vint anys als escenaris, que agermana música i poesia, autoria i interpretació, però també novetat i tradició; i ho demostra a cada disc reinventant-se en trobador incipient, crooner de cobla, artista tel·lúric, bluesman rutilant, estrella del pop, rapsode profund o un doll de veu fonda. Al MiL presentarà «Parnàs», el jardí dels poetes, i tocarà també adaptacions de cançons tradicionals o antigues i poemes musicats d’autors tan diversos com Amadeu Vidal i Bonafont, Toni Gol i Roca, Miquel Martí i Pol, Joan Maragall, Salvador Espriu, o Eulària Anzizu.

CLARA PEYA
Compositora, pianista, i una de les creadores més originals i úniques que han aparegut en els darrers temps en l’escena musical, al MiL 2019 vindrà a presentar el seu vuitè treball «Estómac», premi Enderrock al millor disc 2018 que, a cavall entre el jazz, el pop, i l’electrònica, i seguint amb la recerca feminista iniciada amb «Oceanes» busca desconstruir l’amor romàntic tal i com l’entenem. «Estómac» és un viatge visceral a la recerca de l’amor en la seua essència més bàsica, un pont entre el cor i les entranyes, un concert que no deixa ningú indiferent.

DISSABTE 4 DE MAIG
A LES 22:00
GRAN TEATRE DE XÀTIVA

PACO IBAÑEZ
La llegenda viva ens porta al MiL la seua gira internacional en motiu dels 50 anys del seu històric concert a l’Olympia. Referent per a diverses generacions, oferirà un recorregut per les cançons d’aleshores i les enllaçarà amb noves composicions. Es tracta d’un concert molt especial on el seu treball ens transporta en un espai d’amor i llibertat, un espai de resistència davant de la injustícia, la violència i l’horror, que reivindica l’humanisme davant la barbàrie del segle XXI. Les seues cançons convertides en himnes segueixen sonant i essent necessàries cada vegada que hi ha un clam per la dignitat.

DIVENDRES 10 DE MAIG
A LES 22:00
GRAN TEATRE DE XÀTIVA

CARLES PASTOR
El cantant de la Safor ve al MiL a presentar Andròmina, premi Ovidi al millor disc de cançó d’autor 2018. Cançons com Liverpool, Porto, Fràgil o T’acarone són una mostra del que ens ofereix on ha sabut portar la música d’autor a les vessants del blues, el pop i el mig temps del rock clàssic. Un treball acurat amb una banda de luxe amb cançons de tall intimista, amb històries de cada dia, i un xic de poesia de fons. El disc inclou una musicació del poema L’hotel París d’Estellés i l’adaptació de Concrete and Barbed Wire de Lucinda Williams sota el títol Vaig fent camí. Melancolia amb pulsions roqueres.

ANARI
Se la considera una de les veus més importants de la cançó basca, amb vint anys de carrera i cinc treballs editats, des del principi ha rebut molt bones crítiques i hui dia se li reconeix també un lloc en la literatura basca pel valor poètic de les seues lletres. Se la comprar sovint amb PJ Harvey, Cat Power o Nick Cave. El 2018 va ser la primera dona i la persona més jove reconeguda amb el premi Adarra a la seua trajectòria artística, altres premiats anteriors han estat Laboa, Ordorika, Lertxundi o Muguruza. És una persona molt exigent que treu un treball cada cinc o sis any i que costa de veure sobre dels escenaris.

DISSABTE 11 DE MAIG
A LES 22:00
GRAN TEATRE DE XÀTIVA

MARA ARANDA
La cantant de folk universal valenciana ens presentarà al MiL el seu darrer treball Sefarad en el corazón de Turquía un homenatge a la tradició judeocastellana, o sefardita, al mediterrani que és la segona part d’una serie titulada Diàspora, i que amb l’anterior treball va rebre el premi al millor disc de world music d’Europa de Transglobal. El treball recupera els cants medievals sefardites que, amb l’expulsió de la península, a través del seus portadors, van arribar a noves geografies. L’espectacle emfatitza en els romanços, que parlen de personatges èpics, històrics o llegendaris de la península, i recupera aquells associats a l’antic Regne de València i a la Corona d’Aragó.

MIQUEL GIL
Un dels grans noms de la música d’arrel valenciana ha tret un nou treball i vindrà a presentar-lo al MiL. Geometries és un disc polièdric de cançons, cants oberts, vocació modal i alguns temes amb textures noves, que té com a denominador comú la música tradicional valenciana. Feia set anys que el músic de Catarroja no publicava noves composicions, i en aquest cas també inclou musicacions de poetes amb els que ja havia treballat com Vicent Andrés Estellés, Enric Cassasses i Anna Montero, i d’altres de nous com Imma Máñez, Begonya Pozo i Joanjo Garcia. El concert és una celebració a la valenciana.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

Música i cultura popular valenciana

Plaça Viriato s/n
46001 València

Tel. 961 206 500
musica@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info