IVC > Cinema Jove presenta el cartell creat per Laura Wächter per a esta 39a edició
Cartell Cinema Jove 2024

Cartell Cinema Jove 2024

24 de maig de 2024

Cinema Jove presenta el cartell creat per Laura Wächter per a esta 39a edició

Està inspirat en els icònics rètols de les sales de cinema nord-americanes

  • La presentació, retransmesa també en streaming, ha omplit l’aforament de la sala 7 del Teatre Rialto de València
  • “El cinema independent europeu ha sigut fonamental en el meu desenvolupament com a artista visual”, ha comentat la creadora andalusa
     

El festival Cinema Jove, organitzat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), ha revelat el cartell oficial de la seua 39a edició, obra de la il·lustradora i dissenyadora editorial andalusa Laura Wächter, que utilitza com a inspiració els icònics rètols de les sales de cinema nord-americanes.

La presentació al públic, este dijous 23 de maig, ha omplit l’aforament de la sala 7 del Teatre Rialto i ha sigut retransmesa en streaming. En l’esdeveniment, Laura Wächter (Algesires, 1987), ha explicat els detalls del procés de creació de la imatge d’enguany en una conversa per videoconferència.

En l’acte han participat també el director del festival, Carlos Madrid; la directora d’art, Ada Diez, i la il·lustradora Mireia Pérez, com a moderadora. La trobada ha comptat, a més, amb la presència de la directora adjunta d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, María Fuster.

En el cartell d’enguany, la creadora andalusa utilitza com a referència de partida els icònics rètols o billboards de les sales de cinema nord-americanes. Amb este element central transiten personatges extrets de diferents gèneres cinematogràfics (la ciència-ficció, el noir, el cinema d’aventures o les pel·lícules independents de temàtica juvenil), juntament amb figures que representen els assistents físics del festival. Eixes dos capes, la ficcional i la real, estan separades visualment per colors per a facilitar la claredat narrativa del cartell.

Laura Wächter ha explicat que, encara que el procés creatiu d’este cartell va evolucionar de manera molt orgànica, “l’element del rètol de cinema va estar ací quasi des dels primers esbossos. Volia jugar amb la idea de la llum, tant amb lluminosos com amb projeccions, i fer-la més visible”.

En este sentit, ha remarcat que el blanc pur del lluminós “és el que més destaca en la imatge, ja que volia que el rètol captara la mirada primer i l’estora roja la conduïra per la resta del cartell, descobrint les diferents escenes que hi conté, ja que les estores roges són un element visual molt característic dels festivals i esdeveniments relacionats amb el cinema, així que no volia deixar escapar eixe recurs”.

Per la seua part, el director de Cinema Jove, Carlos Madrid, ha ressaltat que el cartell d’enguany “reflectix a la perfecció la reivindicació que fem des del festival del valor afegit que té l’experiència comunitària de gaudir de les pel·lícules a les sales”.

Així mateix, la directora d’art de Cinema Jove, Ada Diez, ha destacat que el festival “busca creadors que siguen capaços d’introduir-nos en un món visual de 360 graus; una imatge que semble quasi una projecció cinematogràfica, i crec que Laura Wätcher té un talent especial per a envoltar-nos en una espècie de realisme màgic que ens trasllada, mitjançant la interacció de personatges, objectes i perspectives espacials, a escenaris quasi propis de sets de rodatge, utilitzant per a fer-ho un llenguatge ric en subtileses i una gamma cromàtica molt característica: el turquesa, el roig pàl·lid i el groc”.

Admiradora de Vinterbeg, Andersson i Svankmajer

A pesar d’haver utilitzat com a font d’inspiració per al seu cartell els billboards nord-americans, Wächter reconeix estar molt més interessada en el cinema independent europeu que en l’imaginari hollywoodià.

“Encara que no sé si es percep en el meu treball, el cinema independent europeu ha sigut fonamental en el meu desenvolupament visual i narratiu. És una part integral de mi. He tingut èpoques d’obsessió amb diferents directors i pel·lícules, totes amb un denominador comú: narratives pausades, sensibles i amb històries humanes, generalment drames. Sovint, amb poc diàleg”, ha explicat.

Així, entre les pel·lícules que més l’han marcat al llarg de la seua vida ha destacat La chica de la fábrica de cerillas (Kaurismäki), La caza (Vinterberg), Canino (Lanthimos), Kauwboy (Koole), La comedia de la vida (Andersson) o Pequeño Otik (Svankmajer).

Així mateix, en la seua intervenció, ha parlat sobre l’evolució de la paleta de colors que utilitza en les seues creacions, fins a “unificar el meu dossier i que fora visualment més coherent”, tal com ocorre en el cartell de Cinema Jove.

Premi Nobel Annie Ernaux

Laura Wächter va ser guardonada en 2020 amb el World Illustration Awards en la categoria de cobertes de llibres per la sèrie de llibres de la Premi Nobel Annie Ernaux, publicada per l’editorial Tusquets.

En el seu treball com a il·lustradora, s’enfoca principalment en iniciatives editorials i de premsa, encara que també participa ocasionalment en projectes publicitaris. Ha col·laborat amb clients com El País Semanal, Tusquets Editores, Blackie Books, Anagrama i Penguin Random House, entre altres.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 962 936 621
ivc@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter




Selecciona newsletters:


Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info