IVC > El 37 festival Dansa València dona alé a la creació local amb la programació de 14 companyies valencianes

10 d'abril de 2024

El 37 festival Dansa València dona alé a la creació local amb la programació de 14 companyies valencianes

  • La cita cultural valenciana arranca el dissabte, 13 d’abril, amb el seu cicle d’accés lliure ‘Moviments urbans’
  • Places, parcs i espais museístics serviran d’escenari a les set peces programades este cap de setmana

El festival Dansa València, que impulsa la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), dona suport en la seua 37 edició a la trajectòria dels creadors locals incloent en la seua programació 14 companyies valencianes.

D’esta manera, Dansa València posa el focus en el talent local i dona protagonisme a la dansa valenciana en el marc d’un festival que és cita cultural indispensable en el calendari estatal, en el qual tindran l’oportunitat d’exhibir els seus espectacles davant dels professionals nacionals i internacionals congregats a la ciutat entre el 13 i el 21 d’abril.

Així ho ha explicat la directora del festival, María José Mora, durant la roda de premsa de presentació del cicle ‘Moviments urbans’ amb el qual Dansa València obri este cap de setmana la seua edició de 2024. Mora ha estat acompanyada pel regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, José Luis Moreno.

“Dansa València s’ha compromés a promoure les companyies i artistes locals més enllà dels confins de la nostra comunitat, buscant oportunitats per a connectar-les amb professionals de la cultura presents durant el festival, com són les empreses distribuïdores, la crítica especialitzada o els programadors estatals i internacionals. A més, potenciem la circulació de la creació gràcies a la xarxa que estem generant amb altres territoris”, ha subratllat la directora.

En concret, la dansa valenciana que estarà present en Dansa València 2024 estarà representada per companyies amb recorregut professional com Fil d’Arena, Taiat Dansa, La Siamesa/Ángela Verdugo i Cave Canem; artistes jóvens com Inka Romaní, Javier Hedrosa, Jacob Gómez, Mauricio Pérez Fayos, Andrea Dolç, Alicia Reig, Ana Lola Cosín i Irene de la Rosa; així com per creadors que han triat València per a desenvolupar les seues carreres professionals encara que procedixen d’altres regions, com Marta Sofía Gallego, de Dánzate (Múrcia) i Lara Miso i Wilma Puentes, de Colectivo Sin Par (Andalusia).

“Dansa València ha consolidat una imatge de marca associada a la diversitat d’estils i al compromís amb la qualitat artística, i eixos són els criteris que regixen l’elecció de les propostes locals. Totes tenen un discurs coreogràfic propi i ben articulat, així com qualitat tècnica i interpretativa”, ha destacat Mora.

Moviments urbans

El festival arranca la seua 37 edició este cap de setmana amb el seu habitual cicle d’accés lliure ‘Moviments urbans’. Enguany, l’avançament de la cita amb les arts del moviment s’ha programat els dies 13 i 14 d’abril en diferents places del centre històric, parcs i espais museístics.

La iniciativa abasta un total de set espectacles i és fruit d’una col·laboració entre Dansa València i la Regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València.

El regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, José Luis Moreno, ha declarat estar “enormement satisfet per la consolidació d’un festival que torna a situar la dansa i el talent local com a eix central i raó de la seua existència; sense oblidar la vocació de Dansa València d’acostar la cultura, a través del cicle ‘Moviments urbans’, al context urbà i, en definitiva, a la ciutadania, amb una atractiva programació que esperem que siga del grat del públic i que reba la millor de les acollides”.

Així mateix, Moreno ha destacat l’impuls “a través de les campanyes municipals ‘Cultura als barris’ i ‘Cultura als pedanies’, com la millor manera de democratitzar la cultura i d’aproximar-la al conjunt de la ciutadania”, així com la voluntat de l’Ajuntament de València de “continuar col·laborant, un any més, en l’organització d’este festival per a fer d’este una referència indiscutible en el camp de les arts escèniques, tant dins com fora de les nostres fronteres, i així este suport és fidel reflex de la sintonia i del bon moment pel qual passen les relacions entre les dos administracions”.

La primera jornada del cicle ‘Moviments urbans’ es desenvoluparà al parc Central i a la plaça de la Reina. El dissabte, 13 d’abril, la Nau Ribes acollirà l’obra de dansa i tecnologia interactiva, plàstica i pictòrica A&S viajeras del espacio. Des de Balears, la companyia Baal embarca l’audiència en un viatge fantàstic, ple de volums, cercles i esferes.

A continuació, el parc Central servirà d’escenari a la companyia Fil d’Arena per al seu dispositiu d’improvisació Zenez, un laboratori de moviment i so on la premissa principal és deixar-se portar per una deriva coreogràfica i sonora a través de la txalaparta i la música experimental.

L’espai verd entre Russafa i Malilla també serà la localització per a l’acció guiada i participativa de Dánzate Me encanta bailar, pero se me da fatal, una crida al moviment com a celebració col·lectiva on es planteja als i les vianants qüestions com: per què si t’encanta ballar no balles? I, què és ballar bé o ballar fatal?

El dia finalitzarà amb la ja habitual batalla urbana. La tercera edició d’‘All Styles Battle’, organitzada pel col·lectiu València City Cypher, proposa un nou concurs d’estils, on la creativitat i la musicalitat són les claus per a guanyar. La plaça de la Reina està oberta a ballarins de tot gènere, del contemporani al hiphopbreakingpopping, electro, tango, twerking i flamenc.

Un diumenge de ball al barri del Carme

L’aproximació de la dansa a la ciutadania continua el diumenge, 14 d’abril, a la plaça del Mercat amb una doble proposta. Així, la ballarina de Vigo Marcia Vázquez protagonitzarà un solo inspirat en els naufragis a la Costa da Morte gallega. Onde pousa a humidade és un homenatge a les dones que aprofundix en l’espera i en la relació del cos amb el temps passat i present.

Li prendrà el relleu Colectivo Sin Par, amb el seu acostament a la sevillana des de la dansa contemporània d’una manera nova i desacomplexada. Lara Misó i Wilma Puentes partixen d’eixa estructura en Mirala cara a cara, on partixen de l’interés que els desperta com a manifestació folklòrica popular i lúdica.

L’actuació següent serà a la plaça de la Verge, ubicació on el coreògraf Jacob Gómez unix forces amb la companyia Frágiles Danza en Rara avis, una reflexió sobre els nostres orígens, els llaços familiars i les relacions amb l’entorn en el qual naixem, creixem i ens desenvolupem com a part de la terra i els seus costums.

El punt final a este efecte de setmana d’aperitiu al gros del festival el posarà Hotel Col·lectiu Escènic amb la seua peça site-specific i AQUÍ en diferents estades del Museu de Belles Arts. La proposta és una successió d’escenes que explora la ressonància del cos com a envàs de reverberació emocional.

culturarts generalitat valenciana

© Institut Valencià de Cultura

Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València

IVC

Tel. 962 936 621
ivc@ivc.gva.es

Nota legal

Area personal

Contacte express





Accepte les condicions i la política de privacitat

Subscripció al newsletter






Accepte les condicions i la política de privacitat
Sol·licitem el seu permís per a obtindre dades estadístiques de la seua navegació en esta web, en compliment del Reial Decret Llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més info