La direcció adjunta d'Audiovisuals i Filmoteca de l’Institut Valencià de Cultura està dirigida per Maria Fuster Embuena audiovisual@ivc.gva.es
Amb anterioritat, des de 1986 fins a 2024, van ser responsables d'aquest organisme, sota la denominació d'Institut Valencià de l'Audiovisual i la Cinematografia (IVAC) i després de direcció adjunta d'Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC:
La direcció adjunta d'Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC concentra totes les matèries relatives a l'audiovisual i el cinema a la Comunitat Valenciana. Les seues competències són:
Les funcions pròpies de la Filmoteca, com són la conservació, restauració, catalogació i divulgació del patrimoni i la cultura cinematogràfica.
Les accions de foment de la creació, la producció i la formació cinematogràfica i audiovisual.
La celebració anual del Festival Internacional de Cinema de València - Cinema Jove, festival amb una llarga trajectòria, plenament consolidat dins del ventall de festivals internacionals de cinema de l'Estat Espanyol.
Encarregada de dur a terme les tasques de recuperació, restauració, catalogació i conservació de material relacionat amb la cinematografia i l'audiovisual, La Filmoteca és responsable, a més, de l'estudi i difusió del patrimoni audiovisual i la cultura cinematogràfica.
Amb aquesta finalitat, programa al llarg de l'any projeccions regulars a les ciutats de València, Castelló i Alacant, organitza la Filmoteca d’Estiu, ofereix cursos, seminaris, tallers i projeccions de didàctica cinematogràfica per a tots els nivells del sistema educatiu i edita regularment la revista ‘Archivos de la Filmoteca’ i altres publicacions. També disposa d'un servei de consulta i préstec de biblioteca i videoteca en el seu Centre de Documentació (carrer Doctor García Brustenga, 3).
Els fons audiovisuals de l’Institut Valencià de Cultura estan composts per més de 35.000 títols, que recullen un ampli espectre de produccions de cinema valencià, espanyol i estranger de totes les èpoques, moltes de les quals tenen un alt valor històric i cultural. Des de 1995, la Filmoteca de la Generalitat Valenciana és membre de ple dret de la FIAF (Federació Internacional d'Arxius Fílmics).
La Filmoteca es divideix en els següents departaments.
El departament de programació compleix, mitjançant una programació estable i regular, integrada principalment per cicles i retrospectives, amb la comesa de difondre la cultura i el patrimoni cinematogràfic i de donar a conéixer la història del cinema. Aquesta programació es desenvolupa a València a la sala Berlanga, en la seua seu de l’edifici Rialto, i també en les seues seus d'Alacant (Teatre Arniches) i Castelló (Teatre del Raval, Paranimf de la Universitat Jaume I), a més de l'activitat especial de la Filmoteca d' Estiu.
L'Arxiu Fílmic de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) alberga les col·leccions de pel·lícules que conserva la Filmoteca i treballa per a la recuperació, conservació i promoció del patrimoni audiovisual valencià. Entre les funcions pròpies de l'Arxiu cal destacar l'adquisició, conservació, catalogació, restauració i divulgació del patrimoni i la cultura audiovisuals, així com dels instruments tecnològics necessaris per a la seua producció i difusió. Aquestes funcions s'executen a través de dues seccions:
Recuperació: S'ocupa de l'adquisició i la difusió dels fons audiovisuals.
Conservació: S'encarrega d'analitzar els materials i del seu emmagatzematge, catalogació i restauració.
José Luis Moreno Maicas: Cap de Conservació jlmoreno@ivc.gva.es Responsable dels processos de la conservació de tots els tipus de materials fílmics que es troben en l'Arxiu Fílmic, tant fotoquímics com electrònics i digitals. Entre les competències del seu departament figuren establir les mesures de prevenció per a la seua conservació, intervindre per a l'estabilització dels materials, restaurar amb criteris professionals, defensar la salvaguarda del significat de cada obra mitjançant la preservació dels materials i procurar materials que permeten la seua difusió.
Inma Trull Ortiz: Cap de Recuperació itrull@ivc.gva.es Responsable de la localització de materials audiovisuals com a pel·lícules, aparells i documentació, així com de la gestió dels depòsits i donacions. Atenció a les sol·licituds d'imatges (pel·lícules patrimonials i imatges d'arxiu) per part d'investigadors, artistes, institucions culturals, productores cinematogràfiques i televisives i particulars.
Alex Monsell Hernández: Tècnic audiovisual: amonsell@ivc.gva.es
Isabel Bosch Montero: Preservació i restauració de materials fílmics: ibosch@ivc.gva.es
Charo Villanueva Tur: Repàs, precatalogació i inventari: cvillanueva@ivc.gva.es
Arxiu gràfic i publicacions
L'arxiu gràfic conserva la documentació del departament de Programació, així com tots els materials promocionals de la Filmoteca.
S'encarrega del registre, arxiu, descripció, catalogació i informatització dels materials que puga rebre de col·leccionistes i particulars. També assumeix la recepció, inventari i digitalització dels llegats i donacions de materials cinematogràfics.
Subministra, en qualitat de préstec, materials per a exposicions i aporta la documentació gràfica per al Diccionari de l'Audiovisual Valencià.
Col·labora en la formació d'estudiants en pràctiques.
En aquest departament s'inscriu també la secció de publicacions,l’objectiu de la qual és contribuir a estudiar i difondre la història i la cultura cinematogràfica i el món audiovisual en totes les seues variants, a través de l'edició de llibres i revistes especialitzades.
Sota el segell conjunt d'Edicions de la Filmoteca es mantenen diverses col·leccions:
Col·lecciones Textos i Textos Minor: Estudis de caràcter teòric, històric, estètic o sociològic sobre diversos aspectes dels mitjans audiovisuals que abasta múltiples gèneres, períodes i cinematografies.
Col·lecció Documents: Formada per recopilacions d'escrits i testimoniatges de cineastes, a més d'obres que presenten un important apartat documental.
Col·lecció Catàlegs: Estudis que han nascut vinculats a la programació, a partir de la realització d'un cicle de pel·lícules, i que recullen, bàsicament, textos sobre cineastes.
Fundada en 1989 per Ricardo Muñoz Suay, Arxius de la Filmoteca és una revista d'investigació històrica sobre la imatge, l'objectiu prioritari de la qual és articular els estudis cinematogràfics en Universitats i centres d'investigació amb el treball realitzat en el si de les filmoteques i arxius fílmics.
https://www.archivosdelafilmoteca.com/
Carmen Cano García: Cap del departament de l'Arxiu gràfic i publicacions: ccano@ivc.gva.es
Alicia Herráiz Sáez: Tècnica en documentació: aherraiz@ivc.gva.es
Les activitats didàctiques de l’IVC tenen un caràcter transversal i abasten àmbits tan diversos, com el cinema i l'audiovisual, les arts escèniques, la música, la cultura popular, les arts plàstiques o la literatura.
En el cas de la didàctica cinematogràfica el seu objectiu és fomentar l'interés de xiquets i joves pel cinema i la seua història, així com crear un entorn en el qual adquirisquen una visió crítica dels missatges audiovisuals, reconéixer els aspectes més destacats del llenguatge audiovisual i fomentar la importància de preservar el patrimoni audiovisual.
Des del 2016 La Filmoteca treballa per a formar als espectadors del futur posant en valor el nostre patrimoni cinematogràfic.
Per això, l’IVC manté una programació regular d'activitats didàctiques de cinema i audiovisuals dirigides a tots els nivells educatius que coincideixen amb el curs escolar. Mitjançant sessions matinals de cinema i tallers temàtics, acompanyats de material didàctic, es promou que l'alumnat de totes les edats, gaudi d'una experiència fílmica que li permeta descobrir totes les possibilitats d'aprenentatge i diversió que emanen del món cinematogràfic.
Contacte
Horari: Dilluns a Divendres de 9:30h a 14:30h
Telèfon: 96 275 34 92
WhatsApp: 660 123 438
Correu Electrònic: didactica_audiovisual@ivc.gva.es
El Centre de Documentació Cinematogràfica de l’Institut Valencià de Cultura és l'únic de la Comunitat Valenciana especialitzat en cinema i comunicació audiovisual. Situat al Carrer del Doctor García Brustenga, número 3, ofereix els serveis de Biblioteca i Videoteca.
Des de 1988 ha donat servei als cada vegada més nombrosos estudiants d'audiovisual, a més d'historiadors, periodistes i aficionats en general. Es tracta d'un recurs d'informació imprescindible per a totes les persones interessades en el món del cinema i dels mitjans audiovisuals, que amplia els seus fons constantment.
Els usuaris que visiten el Centre de Documentació reben un assessorament personalitzat i especialitzat de les seues consultes. Els serveis del Centre de Documentació Cinematogràfica són accessibles i gratuïts per a totes aquelles persones interessades en el món audiovisual.
Biblioteca especialitzada en mitjans audiovisuals
Matèries com el cinema, mitjans de comunicació, fotografia i noves tecnologies de la imatge es troben àmpliament representades en els seus fons, que ascendeixen a més de dotze mil volums en l'actualitat.
Videoteca
Amb un fons aproximat d'uns 28.000 títols en suport domèstic (DVD, Blu-ray i VHS), es tracta de la major videoteca de la Comunitat València i una de les més importants d'Espanya. En ella trobarem títols clàssics de la història del cinema mundial, documentals, sèries de televisió, cinema actual i altres obres inèdites de difícil accés
Hemeroteca cinematogràfica
En ella podem trobar els títols més importants, tant nacionals com internacionals, que es poden consultar lliurement a la sala de lectura. Destacable és la col·lecció de revistes antigues que es va incrementar amb adquisicions i donacions, i que suposen un material molt valuós per als investigadors cinematogràfics.
Més informació:
www.documentacionfilmoteca.com
Raquel Zapater Aragonés: Tècnic mitjà de Biblioteca i Arxiu rzapater@ivc.gva.es
Beatriz Sánchis Alfageme: Atenció al públic bsanchis@ivc.gva.es
Telèfon i contacte genèric: documentacio_filmoteca@ivc.gva.es
Entre les funcions bàsiques del departament figura el foment i la promoció de l'activitat cinematogràfica i audiovisual com a element bàsic de la nostra cultura i la nostra economia.
Des del 2009, l’Institut Valencià de Cultura centralitza i unifica les polítiques de promoció i de foment del sector audiovisual, fins a aqueix moment disperses entre diversos organismes i Conselleries de la Generalitat Valenciana.
Amb l'objectiu de crear i consolidar la infraestructura necessària per a l'activitat cinematogràfica, l’Institut Valencià de Cultura ha desenvolupat així diverses línies d'ajudes i incentius, ha organitzat punts de trobada entre professionals i ha posat en marxa diversos programes de promoció, implementació i millora de l'audiovisual.
El departament s'encarrega de subministrar una àmplia oferta de produccions de l'audiovisual valencià als programadors del Circuit Cultural Valencià perquè siguen projectades en les localitats de les quals depenen. En l'actualitat, formen part del Circuit Cultural Valencià 93 institucions públiques de la Comunitat Valenciana: 91 ajuntaments i 2 universitats.
L'oferta és molt variada:
Fons fílmics de l'arxiu de la filmoteca: l'arxiu de la Filmoteca Valenciana posa a la disposició dels programadors dels ajuntaments del Circuit una part dels seus fons, un conjunt de pel·lícules dels inicis del cinema que conformen el patrimoni audiovisual de la Comunitat Valenciana.
Fons fílmics de la filmoteca: Un ampli catàleg de curtmetratges integrats per totes les obres que han participat en el programa 'Curts' des de 2008 fins a l'actualitat.
Des de la seua creació en 2008, el programa Curts ha sigut la plataforma més important de la promoció dels curtmetratges valencians. El programa també ha sigut fonamental perquè els curtmetratges valencians hagen sigut premiats o nominats en aquests últims anys en els premis Goya i Gaudí, així com en molts altres festivals i esdeveniments cinematogràfics.
El programa Curts va nàixer amb l'objectiu de promoure nivell nacional i internacional els curtmetratges valencians, però també ha volgut reivindicar el curt com a format que ocupa el seu propi espai, obert al futur i a les noves pantalles i formes de difusió de l'audiovisual que han aportat en els últims anys les noves tecnologies digitals. El programa ‘Curts’ també proporciona un diagnòstic anual de la situació de l'audiovisual valencià i sobre les seues tendències, estils i interessos.
Des de 2021, l’Institut Valencià de Cultura edita dos catàlegs anuals de curtmetratges del programa ‘Curts’, l'objectiu del qual és la promoció, distribució i difusió en els circuits professionals tant en l'àmbit autonòmic com a nivell estatal i internacional al llarg de dotze mesos. Cadascun dels catàlegs està conformat per cinc o sis peces triades per un comité d'experts entre les obres que es presenten a una convocatòria pública de selecció. El primer catàleg s'edita al gener i el segon al juny, coincidint normalment amb la celebració de Cinema Jove.
En 2018, Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, va crear els Premis de l'Audiovisual Valencià amb la finalitat de destacar el treball tècnic i artístic dels i les professionals de la indústria audiovisual valenciana, així com les produccions valencianes més destacades de l'any.
Aquests premis tenen com a objectiu promocionar als professionals valencians i valencianes en el marc d'una total igualtat d'oportunitats dels qui treballen en el sector audiovisual.
Un altre dels objectius consisteix a situar als i les professionals valencians i valencianes guardonats, en alts nivells de difusió i popularitat, per mitjà d'una finestra pública: la gala de lliurament dels premis, que es converteix en el millor aparador de l'audiovisual valencià cap a l'exterior. Des de la seua creació els premis han anat celebrant-se de manera alternativa a València, Alacant i Castelló.
Des de la seua segona edició, els premis estan coorganitzats per la direcció adjunta d'Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC en col·laboració amb l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual.
A principis de 2023, Cultura de la Generalitat crea l'Oficina de difusió exterior de l'audiovisual valencià (gloVAL) que es gestiona des de la la Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual i està previst que tinga un espai propi i un equip humà per a desenvolupar les seues activitats. Aquestes activitats s'iniciaran a partir del segon semestre del 2023.
Entre les seues funcions, s'encarregarà d'organitzar esdeveniments de suport a l'audiovisual valencià en l'àmbit estatal i internacional; promoure l'audiovisual en mercats i laboratoris estatals i internacionals; acompanyar en la participació de produccions valencianes en festivals estatals i internacionals; també assessorar per a internacionalitzar projectes audiovisuals valencians en desenvolupament; secundar i crear bosses de viatge i acreditacions per a fomentar la participació de les empreses i associacions en l'àmbit internacional; difondre els calendaris, terminis i condicions de participació en festivals i mercats audiovisuals, així com de les diferents convocatòries d'ajudes de caràcter estatal i internacional, i organitzar cursos de formació en internacionalització a les empreses audiovisuals valencianes.
Així mateix, gloVAL es coordinarà amb festivals, mercats i laboratoris que compten amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura i també establirà ponts amb altres institucions públiques i privades com L’ICEX, l'IVACE, l'Oficina MEDIA Espanya, Catalan Films o la Plataforma d'Internacionalització de la Cultura Valenciana.
Carmen Buedo: Tècnica de gestió de la Direcció Adjunta d'Audiovisuals i Cinematografia cbuedo@ivc.gva.es
Dora Martí: Tècnica de Promoció de l'Audiovisual i responsable del programa ‘Curts’ dmarti@ivc.gva.es
Ana Parra: Secretària de la Direcció Adjunta d'Audiovisuals i Cinematografia secretària_da@ivc.gva.es
Lucas Soler: Premsa lsoler@ivc.gva.es
Un dels principals festivals internacionals de cinema d'Espanya, el Festival Internacional de Cinema de València - Cinema Jove té vocació de fòrum de trobada per a joves cineastes de qualsevol punt del planeta. València es converteix cada mes de juny en el seu lloc de reunió, posant el focus sobre les seues pel·lícules més inquietes i creatives.
Quatre seccions a competició, llargmetratges que es presenten per primera vegada a Espanya, els curtmetratges més sòlids del panorama internacional i les sèries que proposen nous llenguatges constitueixen el centre d'una programació que proposa altres seccions amb homenatges a l'etapa jove de cineastes veterans, joves directors 'de culte', exposicions, sessions a l'aire lliure o cicles d'acord amb noves tendències.
Cinema Jove s'ofereix, així, com a punt de trobada on públic i cineastes mantenen un contacte directe, una proximitat que resulta un privilegi per a tots.
Director del festival: Carlos Madrid
Plaça de l’Almoina, 4, 1r
46003 València
Correu electrònic: info@cinemajove.com
Horari d'atenció: De 10 hores a 19 hores
Reuneix els fons documentals de l’extinta RTVV i les seues societats, i els fons produïts per l’actual À Punt Mèdia (Societat Anònima de Mitjans de Comunicació - Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació).
Ubicat al Centre de Producció de Programes d’À Punt Mèdia a Burjassot, conserva imatges i sons dels fets fonamentals de la nostra història més recent. El fons consta de més d’1.650.000 documents, des de l’any 1989 fins ara, excepte el període del tancament d’RTVV (2013-2017).
El personal de documentació de Radiotelevisió Valenciana pertany a l'IVC, des de juliol de l'any 2015, i treballa digitalitzant, catalogant i indexant els materials històrics i els de la nova radiotelevisió pública, tasques que permeten la recerca i la reutilització per a noves produccions.
L'equip està format per vint-i-un professionals, amb diverses categories laborals, i dona un servei de catorze hores diàries, inclosos els caps de setmana.
Documentació RTVV– IVC és un arxiu que té dos objectius: un d’empresarial, els fons documentals serveixen per a fer nous productes audiovisuals; i un segon de conservació i difusió de la memòria audiovisual de la Comunitat Valenciana.
Contacte
Lola Alfonso Noguerón, cap de Documentació RTVV-IVC
Correu electrònic: lalfonso@ivc.gva.es
Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València
Plaça de l'Ajuntament, 17
46002 València
Tel. 962 93 66 21- 962 93 66 20
audiovisual@ivc.gva.es